Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η εποχή των 100 δολαρίων για τις τιμές του πετρελαίου έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά και βλέποντας ολοένα και περισσότερες οικονομίες να στρέφονται σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, οι πετρελαιοβιομηχανίες της Ευρώπης κάνουν και εκείνες τη δική τους μεγάλη ανατροπή: Επενδύουν στην αιολική ενέργεια, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τις πηγές των εσόδων τους και να προετοιμαστούν για ένα μέλλον στο οποίο η χρήση των ορυκτών καυσίμων θα βαίνει φθίνουσα

Έχοντας συνειδητοποιήσει ότι η εποχή των 100 δολαρίων για τις τιμές του πετρελαίου έχει περάσει ανεπιστρεπτί, αλλά και βλέποντας ολοένα και περισσότερες οικονομίες να στρέφονται σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας, οι πετρελαιοβιομηχανίες της Ευρώπης κάνουν και εκείνες τη δική τους μεγάλη ανατροπή: Επενδύουν στην αιολική ενέργεια, σε μία προσπάθεια να διαφοροποιήσουν τις πηγές των εσόδων τους και να προετοιμαστούν για ένα μέλλον στο οποίο η χρήση των ορυκτών καυσίμων θα βαίνει φθίνουσα.

Η Ολλανδία προωθεί αυτή την περίοδο το μεγαλύτερο offshore project αιολικής ενέργειας και σε αυτό συμμετέχει η αγλλοολλανδική Royal Dutch Shell, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης, η οποία φέτος ίδρυσε ένα νέο τμήμα για επενδύσεις αποκλειστικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το Borselle, όπως ονομάζεται το ολλανδικό project, είναι στη Βόρειο Θάλασσα και όταν ολοκληρωθεί, το κομμάτι στο οποίο συμμετέχει η Shell θα τροφοδοτεί με ενέργεια πάνω από ένα εκατομμύριο σπίτια στην τιμή των 54,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή λιανικής αυτή προσεγγίζει εκείνη των φθηνών μορφών ενέργειας, όπως είναι ο άνθρακας ή το φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα η νορβηγική Statoil αναπτύσσει την τρίτη της offshore αιολική φάρμα στη Βαλτική Θάλασσα, και την πρώτη πλωτή αιολική φάρμα του κόσμου, στην ανατολική ακτή της Σκωτίας. Ο μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά offshore αιολικής ενέργειας είναι σήμερα η κρατικά ελεγχόμενη ενεργειακή της Δανίας Dong Energy, η οποία έως και πριν από λίγα χρόνια ήταν πρωταθλητής των ορυκτών καυσίμων.

Η γαλλική Total επιδιώκει επίσης σημαντική ενίσχυση της παρουσίας της στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχει, μάλιστα, θέσει επισήμως ως στόχο μέσα στην επόμενη 20ετία τουλάχιστον το 20% των δραστηριοτήτων της να αφορά την «καθαρή» ενέργεια.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι προς το παρόν οι επενδύσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών στην αιολική και άλλες «καθαρές» μορφές ενέργειας παραμένουν περιορισμένες. Η McKinsey υπολογίζει ότι καλύπτουν το 2% των συνολικών κεφαλαιουχικών δαπανών τους. Ωστόσο, διαφαίνεται τον τελευταίο χρόνο μία τάση για πιο δυναμικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει και η απόφαση αρκετών κυβερνήσεων να επιδοτήσουν ή να προσφέρουν εγγυήσεις για μεγάλα έργα αιολικής ενέργειας ή να προσφέρουν κίνητρα στη μορφή φοροελαφρύνσεων.