Ακόμα υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί το πετρέλαιο, όπως και όλα τα assets που σχετίζονται με την ενέργεια, σύμφωνα με την BlackRock, παρά το ράλι της τάξης του 15% που έχει σημειώσει μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής

Ακόμα υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί το πετρέλαιο, όπως και όλα τα assets που σχετίζονται με την ενέργεια, σύμφωνα με την BlackRock, παρά το ράλι της τάξης του 15% που έχει σημειώσει μετά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής.

Όπως εκτιμά,  η συμφωνία έχει θέσει ένα κατώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου και αυτό αναμένεται να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές των assets που σχετίζονται με τον μαύρο χρυσό. Πάντως, όπως σημειώνει, ο σκεπτικισμός σχετικά με την εφαρμογή της συμφωνίας είναι έντονος, καθώς ο ΟΠΕΚ έχει "κακό" παρελθόν στο να διατηρεί τις ποσοστώσεις παραγωγής.

Η BlackRock πάντως πιστεύει ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ θα τηρήσουν τη συμφωνία αυτή τη φορά, καθώς εμφανίζονται πρόθυμα να χαλιναγωγήσουν την υπερπροσφορά και να στηρίξουν τη σταθεροποίηση των τιμών.

Έτσι, όπως σημειώνει, το πετρέλαιο θα κινηθεί στα 50-65 δολ. το βαρέλι κατά τη διάρκεια του 2017. Ο ρυθμός του ράλι θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα κινηθεί η αγορά από την υπερπροσφορά στο έλλειμμα παραγωγής. Αυτό, σύμφωνα με την BlackRock, αναμένεται να συμβεί στο α' εξάμηνο του 2017, ωστόσο ο κίνδυνος-κλειδί σε αυτό το σενάριο είναι η αύξηση της παραγωγής από την Λιβύη και την Νιγηρία – τις δύο χώρες του ΟΠΕΚ που εξαιρέθηκαν από τη συμφωνία του Νοεμβρίου.

Οι πιο ισχυρές τιμές του πετρελαίου θα ωθήσουν υψηλότερα τις αμερικάνικες μετοχές του κλάδου της ενέργειας, και ειδικά των παραγωγών χαμηλού κόστους. Οι εταιρείες διύλισης θα επωφεληθούν επίσης, εάν η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου εκπλήξει θετικά. Παράλληλα, πολλές αναδυόμενες αγορές τείνουν να επωφελούνται από το θετικό κλίμα, όταν οι τιμές των εμπορευμάτων αυξάνονται. Έτσι, η BlackRock βλέπει ευκαιρίες και σε εξαγωγείς εμπορευμάτων της περιοχής.

(από www.capital.gr, 29/12/2016)