Τα 3 σεντς αποδεικνύονται στην πράξη ως η ελάχιστη αύξηση της τιμής της βενζίνης, αφού εκτός από το νέο φόρο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι καταναλωτές ήδη επωμίζονται τις επιπτώσεις από την ανοδική τροχιά των τιμών του πετρελαίου
Τα 3 σεντς αποδεικνύονται στην πράξη ως η ελάχιστη αύξηση της τιμής της βενζίνης, αφού εκτός από το νέο φόρο που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου, οι καταναλωτές ήδη επωμίζονται τις επιπτώσεις από την ανοδική τροχιά των τιμών του πετρελαίου. 

Μάλιστα όπως δείχνουν τα ανεπίσημα στοιχεία του Παρατηρητηρίου τιμών, η σύγκριση των νέων τιμών των καυσίμων που προστέθηκαν στο σύστημα χθες και σήμερα, η επιβάρυνση σε σχέση με τις επίσημες τιμές μπορεί να φτάσει σε διάστημα δύο εβδομάδων σε κάποιες περιοχές έως και τα 8 σεντς το λίτρο.

Ακόμη πιο αρνητική για την τσέπη των οδηγών αποδεικνύεται η εικόνα για το πετρέλαιο κίνησης όπου οι ανεπίσημες τιμές δείχνουν μέσα σε 15 μέρες αύξηση της λιανικής τιμής που ξεπερνά τα 8 σεντς της αύξησης του φόρου.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές των καυσίμων κινούνται ανοδικά από τα μέσα Νοεμβρίου, λόγω της ανοδικής κίνησης των τιμών του πετρελαίου. Έτσι για παράδειγμα η μέση τιμή της αμόλυβδης, στο διάστημα Νοεμβρίου Δεκεμβρίου έχει ήδη "τσιμπήσει" 5 σεντς το λίτρο, πριν την αύξηση του ΕΦΚ.

Πως διαμορφώνονται ενδεικτικά οι τιμές των καυσίμων σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών τις πρώτες τρεις ημέρες του έτους;

Στην Αττική για την αμόλυβδη βενζίνη το εύρος τιμών ξεκινά από το 1,417 ευρώ το λίτρο και φτάνει στο 1,56 ευρώ η 95άρα χωρίς πρόσθετα και στα 1,659 ευρώ το λίτρο η ενισχυμένη με πρόσθετα 95άρα. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τιμών του υπουργείου στις 16 Δεκεμβρίου η μέση τιμή της αμόλυβδης ήταν 1,447 ευρώ στην Αττική. Με βάση τις ανεπίσημες τιμές καταγράφεται ένα εύρος αυξήσεων από 3 έως 5 λεπτά κατά μέσο όρο.

Στο πετρέλαιο κίνησης επίσης στην Αττική οι τιμές ξεκινούν από το 1,065 ευρώ το λίτρο και φτάνουν στο 1,358 ευρώ (το απλό diesel) ενώ τα ενισχυμένα με πρόσθετα προϊόντα πετρελαίου κίνησης φτάνουν μέχρι το 1,439 ευρώ. Σε σχέση με την προ 15νθημέρου μέση τιμή του 1,138 ευρώ το λίτρο, οι αυξήσεις κυμαίνονται στα 8 -13 σεντς το λίτρο (8 λεπτά αυξήθηκε ο ΕΦΚ).

Τέλος στην Αττική, η τιμή του υγραερίου κίνησης κυμαίνεται από 0,664 έως 0,819 ευρώ όταν προ δύο εβδομάδων ήταν στα 0,694 ευρώ, με τη μέση αύξηση (πάντα με βάση τα ανεπίσημα προκαταρκτικά στοιχεία) να κυμαίνεται στα 5 σεντς.

Εκτός Αττικής η ανεπίσημη διακύμανση των τιμών της αμόλυβδης στο νομό Θεσσαλονίκης χθες διαμορφώθηκε στο 1,429 έως το 1,588 ευρώ το λίτρο. Η αύξηση μέσα σε 15 μέρες ξεπερνά τα 5 σεντς. Ακόμη μεγαλύτερες διαφορές της τάξης των 8 σεντς το λίτρο καταγράφονται στο νομό Ιωαννίνων όπου από 1,45 ευρώ μέσο όρο προ δύο εβδομάδων, πλέον οι τιμές ξεκινούν από το 1,47 και φτάνουν στο 1,59 ευρώ το λίτρο. Σε νησιά όπως η Ρόδος, οι τιμές της αμόλυβδης μετά την αύξηση του ΕΦΚ κυμαίνονται από το 1,528 έως το 1,65 ευρώ το λίτρο (1,53 ευρώ το λίτρο ήταν ο μέσος όρος για το νομό Δωδεκανήσου στις 16 Δεκεμβρίου) ενώ στο Ηράκλειο Κρήτης οι τιμές ξεκινούν από το 1,528 και φτάνουν μέχρι το 1,65 ευρώ το λίτρο (1,53 ευρώ το λίτρο ήταν ο μέσος όρος στο νομό προ δύο εβδομάδων).

Εν κατακλείδι, ήδη στην αγορά οι καταναλωτές που γεμίζουν με καύσιμα τα αυτοκίνητά τους, βλέπουν τη διαφορά στις τιμές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν ντίζελ. Ωστόσο η πραγματική επιβάρυνση για τους οδηγούς αποδεικνύεται στην πράξη αρκετά μεγαλύτερη, εξαιτίας ακριβώς της ανοδικής τροχιάς των τιμών του πετρελαίου. Και με βάση τις πρώτες ενδείξεις από τη διεθνή αγορά, το ανοδικό σερί του πετρελαίου έχει και συνέχεια…

(Πηγή: capital.gr)