Αυξημένες είναι οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για τη συνολική παγκόσμια ζήτηση το 2016 μετά την δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών στοιχείων για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Όπως τονίζει ο Οργανισμός στην έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μηνός Ιανουαρίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο ψυχρός χειμώνας στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και η ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση του βιομηχανικού τομέα της Ασίας, έδωσαν μεγάλη ώθηση στην κατανάλωση πετρελαίου

 

Αυξημένες είναι οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για τη συνολική παγκόσμια ζήτηση το 2016 μετά την δημοσιοποίηση των προκαταρκτικών στοιχείων για το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Όπως τονίζει ο Οργανισμός στην έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου μηνός Ιανουαρίου, που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο ψυχρός χειμώνας στη Βόρεια Ευρώπη, αλλά και η ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση του βιομηχανικού τομέα της Ασίας, έδωσαν μεγάλη ώθηση στην κατανάλωση πετρελαίου.

Έτσι, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπολογίζει πλέον ότι το 2016 η αύξηση της ζήτησης έφτασε συνολικά τα 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν και για το 2017 προβλέπει επιβράδυνση στα 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς εκτιμά ότι οι τιμές θα κινηθούν ανοδικά.

 

Αναφορικά με την παγκόσμια παραγωγή, ο ΙΕΑ τονίζει ότι αυτή μειώθηκε πάνω από 0,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Δεκέμβριο, φτάνοντας συνολικά τα 97,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής τόσο εντός όσο και εκτός ΟΠΕΚ. Συνολικά για το 2016, η παγκόσμια παραγωγή ήταν αυξημένη κατά 0,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε σχέση με το 2015, καθώς η παραγωγή-ρεκόρ των χωρών του πετρελαϊκού καρτέλ υπεραναπλήρωσε τη μείωση, ύψους 0,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως, που σημείωσε η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ.

 

Η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ, με εξαίρεση την αποχωρήσασα από τους κόλπους του Οργανισμού στο τέλος του 2016 Ινδονησία, μειώθηκε κατά 320 χιλ. βαρέλια την ημέρα από τα επίπεδα – ρεκόρ των 33,9 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Δεκέμβριο καθώς μειώθηκε η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας, ενώ και η παραγωγή της Νιγηρίας σημείωσε διακυμάνσεις που επηρέασαν τη συνολική προσφορά. Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν μία πιθανή ακόμη πιο μεγάλη μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον Ιανουάριο, καθώς η Σαουδική Αραβία και οι γειτονικές της χώρες εφαρμόζουν περικοπές στην παραγωγή υλοποιώντας τη συμφωνία του καρτέλ στις 30 Νοεμβρίου.

 

Όσον αφορά την παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ, ο ΙΕΑ προβλέπει αύξηση κατά 385 χιλ. βαρέλια την ημέρα το 2017, καθώς οι αυξημένες τιμές κατά την έναρξη της εφαρμογής των συντονισμένων περικοπών της παραγωγής δίνουν ώθηση στις επενδύσεις στις ΗΠΑ. Η αύξηση στην παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου αναμένεται να οδηγήσει εφέτος σε συνολική αύξηση παραγωγής στις ΗΠΑ κατά 320 χιλ. βαρέλια την ημέρα.

 

Τα βιομηχανικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ σημείωσαν κάμψη το Νοέμβριο, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Δεκέμβριο, ο Οργανισμός υπολογίζει ότι τα εν λόγω αποθέματα είναι κατά 82 εκατ. βαρέλια κάτω από το ιστορικό υψηλό του περασμένου Ιουλίου, μολονότι παραμένουν πάνω από το όριο των 3.000 εκατ. βαρελιών.

Οι τιμές του αργού στις αρχές Δεκεμβρίου σημείωσαν αύξηση, μετά την απόφαση του ΟΠΕΚ για την περικοπή της παραγωγής, με την οποία συμφώνησαν να εναρμονιστούν και μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες όπως η Ρωσία. Έτσι, κυμάνθηκαν έκτοτε στα επίπεδα των 53 -57 δολ. το βαρέλι. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αύξηση στο πετρέλαιο καυσίμων λόγω ελλείψεων στην προσφορά.

 

Τέλος, ο ΙΕΑ, αναφερόμενος στον παγκόσμιο τομέα της διύλισης, επισημαίνει ότι στις αυξημένες εκτιμήσεις για την παραγωγή του τελευταίου τριμήνου του 2016 – κατά 160 χιλ. βαρέλια την ημέρα – θα πρέπει να αποδοθεί εν μέρει η καθοδική αναθεώρηση για τις αντίστοιχες προβλέψεις για το 2017. Τα στοιχεία του Οργανισμού για τα αποθέματα των προϊόντων διύλισης δείχνουν αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, ενώ συνεχίζεται να παρατηρείται πλεονάζουσα ποσότητα στις χώρες εκτός ΟΟΣΑ.