Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, σχεδιάζει να τονώσει τις άλλες πηγές ενέργειας που έχει -όπως την ανανεώσιμη και πυρηνική ενέργειά της- και να εξάγει αυτή την ηλεκτρική ενέργεια στους γείτονές της, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih

Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου, σχεδιάζει να τονώσει τις άλλες πηγές ενέργειας που έχει -όπως την ανανεώσιμη και πυρηνική ενέργειά της- και να εξάγει αυτή την ηλεκτρική ενέργεια στους γείτονές της, όπως δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih.

Το βασίλειο συνεχίζει τις κινήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου του να διαφοροποιήσει την οικονομία του και να περιορίσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο, ως πηγή κυβερνητικών εσόδων και θέσεων εργασίας.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Σαουδάραβας υπουργός σκιαγράφησε τα σχέδια της χώρας να παγιώσει διασυνδέσεις με την Ιορδανία, την Αίγυπτο, την Υεμένη και άλλα μέρη της Αφρικής, σχέσεις που όπως υποστήριξε θα την βοηθήσουν να «ανταλλάσσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια».

«Θέλουμε να μετατρέψουμε το βασίλειο σε μια ενεργειακή υπερδύναμη», όχι μόνο στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά και στην αιολική, ηλιακή και πυρηνική ενέργεια. «Θέλουμε να μετατρέψουμε το βασίλειο σε εξαγωγέα αυτών των ποικίλων ενεργειών, περιλαμβανομένων και των πράσινων ενεργειών», δήλωσε ο al-Falih.

Σύμφωνα με το MarketWatch, Σαουδάραβες αξιωματούχοι έχουν συζητήσει και στο παρελθόν επάνω στην ανανεώσιμη ενέργεια, ιδιαίτερα μιλώντας για ηλιακά πάρκα στις τεράστιες ερήμους της χώρας, ωστόσο η πρόοδος έχει σταθεί αργή. Αυτή την εβδομάδα, ο al-Falih αποκάλυψε ένα σχέδιο που προβλέπει επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων σε ανανεώσιμη τεχνολογία, μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες.