ΙΕΑ: Ο ΟΠΕΚ Έχει Εφαρμόσει το 90% των Προγραμματισμένων Μειώσεων στην Παραγωγή Πετρελαίου

ΙΕΑ: Ο ΟΠΕΚ Έχει Εφαρμόσει το 90% των Προγραμματισμένων Μειώσεων στην Παραγωγή Πετρελαίου
energia.gr
Σαβ, 11 Φεβρουαρίου 2017 - 11:55
Χάρη στα ισχυρά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2016, οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για την αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το περασμένο έτος αναθεωρήθηκαν ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τον Φεβρουάριο, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή

Χάρη στα ισχυρά μεγέθη του τελευταίου τριμήνου του 2016, οι εκτιμήσεις του ΙΕΑ για την αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το περασμένο έτος αναθεωρήθηκαν ανοδικά για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για τον Φεβρουάριο, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Έτσι, ο Οργανισμός υπολογίζει την αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου το 2016 στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Μάλιστα, αν και οι προβλέψεις για το 2017 κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης στα 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, οι πλέον πρόσφατες βελτιώσεις στην βιομηχανική δραστηριότητα διαμορφώνουν καλύτερες προοπτικές.

 

Αναφορικά με την παγκόσμια προσφορά, ο ΙΕΑ τονίζει ότι μειώθηκε κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο εξαιτίας της μείωσης στην παραγωγή των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Διαμορφούμενη στα 96,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου βρίσκεται 730 χιλ. βαρέλια κάτω από τα ημερήσια επίπεδα παραγωγής ένα χρόνο πριν, με τον ΟΠΕΚ να εμφανίζει την πρώτη μείωση παραγωγής σε ετήσιο επίπεδο από τις αρχές του 2015.

 

Η παραγωγή αργού του ΟΠΕΚ σημείωσε κάμψη κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τον Ιανουάριο τα 32,06 εκατ. βαρέλια την ημέρα, οδηγώντας σε πρωτόγνωρη συμμόρφωση με τις αποφάσεις της συμφωνίας της 30ης Νοεμβρίου κατά 90%. Κάποιοι παραγωγοί, ανάμεσα στους οποίους και η Σαουδική Αραβία, μείωσαν την προσφορά ποσοτήτων πετρελαίου περισσότερο από τις επιταγές της συμφωνίας. Η μείωση στην παραγωγή εν μέρει αντισταθμίστηκε από υψηλότερες ροές από Λιβύη και Νιγηρία, που εξαιρέθηκαν από την υποχρέωση για περικοπές.

 

Μετά την μείωση κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα πέρυσι, η παραγωγή των χωρών εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΕΑ, κατά 0,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2017. Η αύξηση παρατηρείται κυρίως στην αμερικανική ήπειρο, όπου οι αυξημένες τιμές έχουν οδηγήσει σε αύξηση επενδύσεων στο σχιστολιθικό πετρέλαιο των ΗΠΑ και τα μακροπρόθεσμα πρότζεκτ ενεργοποιούνται κυρίως σε Βραζιλία και Καναδά.

 

Τα συνολικά πετρελαϊκά αποθέματα των χωρών του ΟΟΣΑ, όπως αναφέρει ο Οργανισμός, σημείωσαν πτώση κατά περίπου 800 χιλ. βαρέλια την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο του 2016, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μείωση εδώ και τρία χρόνια. Τα αποθέματα στα τέλη Δεκεμβρίου βρίσκονταν σε επίπεδα κάτω των 3.000 εκατ. βαρέλια για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2015. Τα αποθέματα συνέχισαν να αυξάνονται στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες, ενώ αύξηση σημείωσαν και τα φορτία που βρίσκονται σε πλοία.

 

Αναφορικά με τις τιμές του Brent, η νέα έκθεση του ΙΕΑ επισημαίνει το γεγονός ότι αυξήθηκαν κατά 0,59 δολ., αγγίζοντας τα 55,51 δολ. το βαρέλι, καθώς οι traders ανέμεναν νέες περικοπές παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Το contango (φαινόμενο που παρατηρείται όταν οι σημερινές τιμές spot είναι χαμηλότερες από τις μελλοντικές τιμές) μειώθηκε, ενώ το πικρό πετρέλαιο του Ντουμπάι ( sour benchmark Dubai) συνέχισε να αυξάνει την τιμή του έναντι του Brent και του WTI. Η βενζίνη, το υγραέριο και η νάφθα σημείωσαν επίσης αύξηση.

 

Τέλος, σχετικά με τις ροές διύλισης το τελευταίο τρίμηνο του 2016, ο Οργανισμός σημειώνει στην έκθεσή του ότι ήταν ισχυρότερες λόγω αυξημένης ζήτησης στα στερεά παράγωγά, με τις ροές αυξημένες κατά 830 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο, μετά από μία μετριοπαθή αύξηση κατά 160 χιλ. βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο του 2016. Αυτό οδήγησε σε μέση αύξηση παραγωγής το 2016 κατά 465 χιλ. βαρέλια την ημέρα. Για το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι ροές διύλισης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 200 χιλ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο.