Επανέρχεται σιγά σιγά στο προσκήνιο η ιδέα κατασκευής του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό κάτι που αποτελούσε, άλλωστε, και αρχικό στόχο της Κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαίωσε, τουλάχιστον λεκτικά, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλώντας από το βήμα του 8ου Μεσογειακού Φόρουμ Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, είπε πως η Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αλλά εξετάζει παράλληλα και διάφορα σενάρια, συπεριλαμβανομένου και του τερματικού υγροποίησης, στη βάση όμως αναμενόμενων μελλοντικών ανακαλύψεων

Επανέρχεται σιγά σιγά στο προσκήνιο η ιδέα κατασκευής του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό κάτι που αποτελούσε, άλλωστε, και αρχικό στόχο της Κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαίωσε, τουλάχιστον λεκτικά, χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μιλώντας από το βήμα του 8ου Μεσογειακού Φόρουμ Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, είπε πως η Κυβέρνηση έχει ως προτεραιότητα την εμπορική αξιοποίηση του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αλλά εξετάζει παράλληλα και διάφορα σενάρια, συπεριλαμβανομένου και του τερματικού υγροποίησης, στη βάση όμως αναμενόμενων μελλοντικών ανακαλύψεων.

Τη σημασία κατασκευής σταθμού LNG στην Κύπρο, τονίζουν επανειλημμένως διάφοροι στρατηγικοί αναλυτές, όπως και ειδικοί σε θέματα ενέργειας, καθώς εκτιμούν πως σε μια τέτοια περίπτωση η Κύπρος θα μετατραπεί από ενεργειακό πέρασμα σε κόμβο φυσικού αερίου, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τη γεωπολιτκή και γεωοικονομική αξία του νησιού. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν μάλιστα κατά καιρούς και αρκετά πολιτικά κόμματα.

Η επιλογή της Αιγύπτου
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο διήμερο συνέδριο που διεξάγεται στη Λευκωσία, ο κ. Αναστασιάδης παρουσίασε ενώπιον των παρευρισκομένων την ενεργειακή στρατηγική της Κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα συνεργασίας στις γειτονικές και όχι μόνο χώρες, ούτως ώστε να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συνεννόηση προκειμένου να αξιοποιηθούν άμεσα τα νέα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αφού αναφέρθηκε στους τρεις γύρους αδειοδοτήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί το 2007, το 2012 και το 2016, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το Υπουργείο Ενέργειας και η κοινοπραξία Noble-DELEK που κατέχει τα δικαιώματα της «Αφροδίτης» βρίσκονται σε συζητήσεις για κατάληξη σε κοινή συμφωνία επί του σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος το συντομότερο δυνατό.

Επεσήμανε, επίσης, πως υψίστης σημασίας είναι και οι εμπορικές συζητήσεις με τους δυνητικούς αγοραστές στην Κύπρο και στην Αίγυπτο για τα μακροχρόνια συμβόλαια, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε αυτό το πλαίσιο εξήγησε πως η πιο βιώσιμη επιλογή είναι προς το παρόν ο περιφερειακός αγωγός στις αιγυπτιακές εγκαταστάσεις υγροποίησης στη Δαμιέτη ή και στο Ιντκού.

«Βεβαίως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι βάσει των αναμενόμενων μελλοντικών ανακαλύψεων, η κυπριακή Κυβέρνηση εξετάζει επίσης διάφορα άλλα σενάρια οικονομικής αξιοποίησης, περιλαμβανομένου και του τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό», είπε.

Νέα δυναμική στην ΑΟΖ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι μέσα στο 2017 ο γαλλικός κολοσσός της TOTAL θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 11, ενώ η κοινοπραξία ENI/Kogas θα συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε το γεγονός ότι ο κυπριακός τομέας υδρογονανθράκων καθίσταται τα τελευταία δύο χρόνια όλο και πιο σημαντικός, αποκτώντας μια νέα δυναμική.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα αληθές μετά το υποσχόμενο αποτέλεσμα του τρίτου γύρου αδειοδότησης, κατά το οποίο, παρά το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον στη βιομηχανία υδρογονανθράκων, έχουμε λάβει αιτήσεις για τα τρία διαθέσιμα τεμάχια από εταιρείες του υψηλότερου εκτοπίσματος», τόνισε.

Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις
Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε πως αυτήν την περίοδο βρίσκονται στα τελευταία στάδια οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κυβέρνησης-Υπουργείου Ενέργειας για τους όρους των συμβολαίων εξερεύνησης και αναλογικού καταμερισμού με την κοινοπραξία ΕΝΙ/ΤΟΤΑL για το τεμάχιο 6, την ENI για το τεμάχιο 8 και την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum για το τεμάχιο 10. «Αναμένουμε ότι τα τεμάχια αυτά θα αδειοδοτηθούν πολύ σύντομα και ότι οι νέοι ανάδοχοι θα θέσουν ένα επιθετικό ερευνητικό πρόγραμμα», είπε.

Σε ρόλο γέφυρας η Κύπρος
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η Κύπρος παραδοσιακά θέτει υψηλά στις προτεραιότητες της περιφερειακής της πολιτικής τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας και επωφελούς συνεργασίας. «Προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε πεπεισμένοι ότι οι οικονομικές συνεργασίες μπορούν, επίσης, να ενισχύσουν την πολιτική εμπιστοσύνη, αποτελώντας τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επιτυχημένη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων».

Καταληκτικά, εξέφρασε την ελπίδα όπως οι μελλοντικές ανακαλύψεις φυσικού αερίου λειτουργήσουν ως καταλύτης στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο να αναλαμβάνει ρόλο γεφυροποιού των όποιων διαφορών.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση έχω την έντονη πεποίθηση ότι μέσω του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όλες οι χώρες της περιοχής μας και πιο πέρα απ' αυτή, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, μπορούν να επωφεληθούν από τη συνεργασία και τη δημιουργία περιβάλλοντος σταθερότητας, η οποία θα διασφαλίσει τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων στον τομέα της ενέργειας», σημείωσε.

Η «μυστικοπάθεια» του Φόρουμ
Πάντως, σύμφωνα με αποκλειστικές του δηλώσεις στο SigmaLive, επικεφαλής του φόρουμ και CEO πολυεθνικής εταιρείας ανέφερε ότι το συνέδριο έχει ως σκοπό να προσελκύσει στην Κύπρο επενδυτές. Ερωτηθείς για τον λόγο που διατηρούνται χαμηλοί τόνοι, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μη είσοδο δημοσιογράφων εντός του Φόρουμ, ο αρμόδιος ανέφερε πως με αυτόν τον τρόπο οι παρευρισκόμενοι αισθάνονται πιο άνετα στο να υποβάλουν ερωτήσεις και να κάνουν συζητήσεις με αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς.

«Επενδυτές μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών έχουν έρθει στην Κύπρο για το Φόρουμ, στο οποίο θα έχουν την ευκαιρία να μιλήσουν με πολιτικά πρόσωπα. Με αυτόν τον τρόπο θα μιλάνε πιο ανοιχτά και πιο άνετα», εξήγησε, προσθέτοντας πως το συνέδριο φαίνεται πως διαδραμάτισε θετικό ρόλο στους διαγωνισμούς των εταιρειών για αδειοδότηση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημαντικοί ομιλητές
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Συνέδριο έδωσαν το παρών τους σημαντικά ονόματα από τη βιομηχανία φυσικού αερίου και πετρελαίου, πολιτικοί αξιωματούχοι, διπλωμάτες και τεχνοκράτες, πρόσωπα από διάφορες, χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Από τους ομιλητές ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων: η Αναπληρώτρια Βοηθός Γραμματέας για την ενεργειακή διπλωματία των ΗΠΑ, Robin Dunnigan, ο Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός για το Φυσικό Αέριο από το Υπουργείο Ενέργειας της Αιγύπτου Sherif Sousa, ο Ισραηλινός Ειδικός Απεσταλμένος για την Ενέργεια του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ Ron Adam, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Energy & Environment του Κατάρ Roudi Baroudi, ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ και Συνεργάτης του Atlantic Council Matthew Bryza. Σήμερα αναμένεται να προβεί στην εισήγησή του και ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ισραηλινό-τουρκικές επαφές
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ισραηλινός Πρέσβης στην Άγκυρα Eitan Naeh δήλωσε πως η επίλυση του Κυπριακού θα επιταχύνει την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Ισραηλινός Πρέσβης ενημέρωσε για τις επαφές για την ενέργεια που έχουν με την τουρκική Κυβέρνηση έπειτα από την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, λέγοντας ότι η προτεραιότητα των δύο χωρών είναι η ενεργειακή τους συνεργασία.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σύμφωνα με πηγές τους, αναμένεται μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού να υπογραφεί συμφωνία για το φυσικο αέριο με το Ισραήλ και μέσα σε 1.5 χρόνο ενδέχεται να ολοκληρωθεί αγωγός φυσικού αερίου και μέχρι το 2021 να φτάσει το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Τουρκία.

(από την εφημερίδα "Σημερινή")