τιμολόγια, δίχως ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, γεγονός που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους προμηθευτές. Σύμφωνα με επιστολή του Ελληνικού Συνδέσμου Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) προς τη ΡΑΑΕΥ και προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), οι συμβάσεις σταθερής τιμής, ανεξαρτήτως της διάρκειάς τους, συνεπάγονται την ανάληψη ενεργειών αντιστάθμισης κινδύνου εκ μέρους των προμηθευτών με συνεπακόλουθο κόστος. Γι΄αυτό στην επιστολή επισημαίνεται ότι η προσφορά τιμολογίου σταθερής τιμής θα πρέπει να συνοδεύεται από δέσμευση εκ μέρους του καταναλωτή, δηλαδή μια ρήτρα αποχώρησης.
Εκτός από τις αλλαγές στα «μπλε» τιμολόγια, τον Φεβρουάριο θα κάνει την επίσημη εμφάνισή του και το διζωνικό τιμολόγιο το οποίο θα περιλαμβάνει δύο ζώνες με χαμηλότερες χρεώσεις - τη μεσημβρινή και τη νυχτερινή – με το ωράριό τους να διαφέρει τον χειμώνα από εκείνο του καλοκαιριού. Το νέο τιμολόγιο αρχικά θα αφορά όσους χρήστες έχουν νυχτερινό τιμολόγιο και κατάλληλο αναλογικό μετρητή διπλής εγγραφής, δηλαδή περίπου 1,5 εκατ. παροχές ρεύματος. Στο χειμερινό (από τον Νοέμβριο έως τον Μάρτιο), η μεσημβρινή ζώνη θα είναι 12 μ.μ. – 3 μ.μ. και η νυχτερινή στο 2 π.μ. – 5 π.μ. Το θερινό ωράριο αντίστοιχα (Απρίλιος – Οκτώβριος) η μεσημβρινή ζώνη θα είναι 11 μ.μ. – 3 μ.μ. και η νυχτερινή στο 2 π.μ. – 4 π.μ.
Όσο για τα δυναμικά πορτοκαλί τιμολόγια θα προχωρήσουν με την απόφαση του υπουργού Ενέργειας για τη θέσπιση του πλαισίου εφαρμογής τους, βάσει της σχετικής εισήγησης της ΡΑΑΕΥ. Σε αυτά κάθε ημέρα θα εκδίδονται ανά ώρα οι τελικές τιμές προμήθειας ρεύματος και οι καταναλωτές θα ενημερώνονται γι΄ αυτές έως τις 5 μ.μ. της προηγούμενης ημέρας ενώ έως τις 8 μ.μ. της προηγούμενης ημέρας θα ειδοποιούνται για τις ώρες που οι τιμές ρεύματος θα είναι υψηλότερες από 150 ευρώ/MWh, ώστε να αποφεύγεται η κατανάλωση τις συγκεκριμένες ώρες.
Εάν οι τιμές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ξεπεράσουν τα 200 ευρώ/MWh, οι καταναλωτές θα ειδοποιούνται μέσω sms ή και Viber. Αρχικά δυναμικά τιμολόγια θα μπορούν να έχουν επιχειρήσεις με παροχές πάνω από 25 kVA οι οποίες ήδη έχουν εγκατεστημένο έξυπνο μετρητή, ενώ μικρότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα ακολουθήσουν.
Επίσης, εντός του 2025 θα εφαρμοστεί και το σύστημα «σήμανσης χρεών» (debtflagging) από τον ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Οι καταναλωτές με ληξιπρόθεσμα και αρρύθμιστα χρέη θα σημαίνονται από τους παρόχους τους. Έτσι, ένα μήνα μετά τη λήξη και του δεύτερου απλήρωτου λογαριασμού και εφόσον ο πελάτης δεν έχει ανταποκριθεί σε προσφορά διακανονισμού, ο προμηθευτής θα τον «κοκκινίζει» και θα δίνει εντολή απενεργοποίησης του μετρητή του. Η δυνατότητα αλλαγής παρόχου θα μπλοκάρεται στην περίπτωση που έχει σημανθεί από τρεις προμηθευτές στο DebtFlagging.