Οι πετρελαϊκές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν με κάθε λεπτομέρεια τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα πετρελαϊκά αποθέματα των Ηνωμένων Πολιτειών. Όπως αναφέρει το Reuters σε σχετικό δημοσίευμα, ο λόγος είναι ότι αναζητούν αποδείξεις ότι οι περικοπές στην παραγωγή των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ όντως αποδίδουν και περιορίζουν το πλεόνασμα πετρελαίου διεθνώς. Αντίθετα, όμως, με τις προσδοκίες, η παραγωγή αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθεί να αυξάνεται και αυτό σημαίνει ότι εκεί θα είναι και το τελευταίο μέρος όπου θα γίνουν αισθητές οι περικοπές.
Τα υψηλά επίπεδα πετρελαϊκών αποθεμάτων στις ΗΠΑ κλονίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ, της Ρωσίας και των άλλων χωρών για μείωση κατά 1,8 εκατ. βαρέλια της ημερήσιας παραγωγής θα περιστείλει και την πλεονασματική ποσότητα. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent στο Λονδίνο βρίσκεται κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και όσα κέρδη είχε αποκομίσει μετά τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής πέρυσι τον Δεκέμβριο έχουν πλέον εξανεμιστεί.
Εκτοτε τα αμερικανικά πετρελαϊκά αποθέματα αυξάνονται. Η αρχική αύξηση στην τιμή του πετρελαίου μετά τη συμφωνία ενίσχυσε την ήδη αυξανόμενη παραγωγή των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή από την εκμετάλλευση σχιστολιθικών κοιτασμάτων πετρελαίου έφθασε τον Μάιο στα 5,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, όταν στα τέλη του 2016 είχε διαμορφωθεί στα 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Συνέβη το εξής: η αύξηση των προμηθειών των ΗΠΑ κατά 700.000 βαρέλια την ημέρα αντικατέστησε σε μεγάλο βαθμό ό,τι είχε περικοπεί από την παραγωγή του ΟΠΕΚ. Επιπροσθέτως, και η υπεράκτια παραγωγή πετρελαίου από τον Κόλπο του Μεξικού εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ, οπότε συνολικά η ημερήσια αμερικανική παραγωγή διαμορφώνεται στα 9,3 εκατομμύρια βαρέλια. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδά της από τον Αύγουστο του 2015.
«Οσο οι Αμερικανοί παραγωγοί είναι σε θέση να αντλούν πετρέλαιο και να κερδίζουν, η αποκατάσταση της ισορροπίας των αποθεμάτων στις ΗΠΑ θα χρειαστεί χρόνο, δηλαδή τουλάχιστον έως τη λήξη του 2017», τόνισε στο Reuters ο Μαρκ Γουότκινς, διαχειριστής επενδύσεων της US Bank. Επίσης, χώρες που αποθήκευαν τη δική τους παραγωγή επί μήνες άρχισαν να την εξάγουν στις ΗΠΑ.
Τα αμερικανικά αποθέματα σε αργό παραμένουν αυξημένα κατά 10% από την 1η Ιανουαρίου, οπότε και εφαρμόστηκε η μείωση παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης, τα αποθέματα ανέρχονται σε 527,8 εκατ. βαρέλια, δηλαδή 30% περισσότερο από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών. Οι εξαγωγές αργού από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν σταθερή άνοδο, και από τις αρχές της χρονιάς αρκετές φορές έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.
«Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι να μειώνονται παγκοσμίως τα πετρελαϊκά αποθέματα, ενώ στις ΗΠΑ να αυξάνονται οι εξαγωγές – εν συνεχεία θα παρατηρήσουμε και εκεί σημαντική μείωση των αποθεμάτων», συμπληρώνει ο κ. Γουότκινς. «Αυτή η μείωση έχει τρόπον τινά αρχίσει, αλλά είναι, προς το παρόν, πολύ οριακή».
Ανεξάρτητα από την υψηλή αμερικανική παραγωγή, μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι ακόμα και στις ΗΠΑ ο αντίκτυπος της μείωσης των παγκόσμιων πλεονασμάτων γίνεται ορατός έως έναν βαθμό.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, η άντληση πετρελαίου από τα αμερικανικά αποθέματα τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες ήταν μεγαλύτερη από τον μέσο όρο 2011-2016 γι’ αυτή την περίοδο του έτους. Χειροπιαστά παραδείγματα ότι οι περικοπές του ΟΠΕΚ αποδίδουν εντοπίζονται, τέλος, στα πετρελαιοφόρα πλοία τα οποία έχουν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες «μαύρου χρυσού» και είναι αγκυροβολημένα κοντά στα λιμάνια.