Mερική Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού Εν Όψει Απόφασης OPEC-Ρωσίας για Συνέχιση των Περικοπών στην Παραγωγή

Mερική Ανάκαμψη των Τιμών του Αργού Εν Όψει Απόφασης OPEC-Ρωσίας για Συνέχιση των Περικοπών στην Παραγωγή
του Κ.Ν. Σταμπολή
Παρ, 19 Μαΐου 2017 - 12:50
Η μερική ανάκαμψη των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές που παρατηρείται τις τελευταίες δύο ημέρες οφείλεται κυρίως στην συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζεται από διαχειριστές hedge funds αλλά και εμπόρους φυσικών ποσοτήτων πετρελαίου(physical trades) για την συνεχιζόμενη συνοχή του OPEC- Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών- εν όψει της προγραμματιζόμενης για την επόμενη εβδομάδα (25/5) τακτική συνάντηση των χωρών μελών του καρτέλ στη Βιέννη

Η μερική ανάκαμψη των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές που παρατηρείται τις τελευταίες δύο ημέρες οφείλεται κυρίως στην συγκρατημένη αισιοδοξία που εκφράζεται από διαχειριστές hedge funds αλλά και εμπόρους φυσικών ποσοτήτων πετρελαίου( physical trades) για την συνεχιζόμενη συνοχή του OPEC- Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών- εν όψει της προγραμματιζόμενης για την επόμενη εβδομάδα (25/5) τακτική συνάντηση των χωρών μελών του καρτέλ στη Βιέννη.

Σήμερα το πρωί στις Ασιατικές αγορές η Αμερικανική ποικιλία ελαφρού αργού, του WTI, διαπραγματεύετο στα $49.81 το βαρέλι ενώ το Brent, το διεθνές benchmark, στα $52.93 έχοντας κερδίσει 0.74% από εχθές και αυξημένο σχεδόν $2.50 από τις αρχές της εβδομάδας.


Τιμές Brent στο ICE Λονδίνου (11/05-17/05)

Να σημειώσουμε ότι στις αρχές του μηνός τόσο το Brent όσο και το WTI είχαν κάνει βουτιά στα $48.50 και $45.60 αντίστοιχα, εν μέσω αμφιβολιών για μία συνεχιζόμενη στήριξη των περικοπών από πλευράς OPEC αλλά και λόγω της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής αργού από τις ΗΠΑ, με κίνδυνο να υπερκαλύψει την επιτευχθείσα μείωση στη παραγωγή των χωρών του OPEC, με αποτέλεσμα την διατήρηση υψηλών αποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα μάλιστα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), όπως παραθέτονται στο τελευταίο Oil Monthly Report, τα παγκόσμια αποθέματα, δηλαδή αυτά των χωρών του ΟΟΣΑ, εμφανίζονται αυξημένα κατά 24.1 εκατομμύρια βαρέλια, έχοντας διαμορφωθεί συνολικά στο επίπεδο των 3.025 εκατομμυρίων βαρελιών. Σε αυτά τα αποθέματα θα πρέπει να προστεθούν και αυτά της Κίνας που επίσης εμφανίζονται αυξημένα κατά 85-100 εκατομμύρια βαρέλια με ένα μέρος αυτών να κατευθύνεται προς αναπλήρωση των στρατηγικών αποθεμάτων της χώρας και ενίσχυση των αποθεμάτων των διάφορων terminals.


Συνολικά πετρελαϊκά αποθέματα χωρών ΟΟΣΑ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΑ, που για πρώτη φορά καλύπτουν με λεπτομέρεια την διακύμανση των παγκόσμιων αποθεμάτων αυτά εμφανίζονται αυξημένα κατά 85-100 εκατομμύρια βαρέλια το πρώτο τετράμηνο του έτους σε σύγκριση με το τέταρτο τετράμηνο του 2016. Αυτά τα νούμερα και η διαπίστωση ότι μόνο τον Απρίλιο τα stocks του ΟΟΣΑ αυξήθηκαν κατά 16.2 εκατομμύρια βαρέλια (βλέπε μειωμένες εισαγωγές ΗΠΑ) εξηγεί εν μέρει την απότομη πτώση των τιμών τον περασμένο μήνα.

Ενισχυτικό των ανοδικών τάσεων των τιμών του αργού που παρατηρείτο όλη την εβδομάδα και πέρασε ήτο η στάση της Ρωσίας τόσο μέσω της κοινής δήλωση Σ. Αραβίας- Ρωσίας την περασμένη Δευτέρα (βλέπε εδώ σχετικό άρθρο energia. gr) όσο και δηλώσεων του προέδρου της Rosneft κ. Ιγκόρ Σέτσιν στο Βερολίνο εχθές ο οποίος μίλησε για την ανάγκη διατήρησης των περικοπών στην παραγωγή αργού μέχρι το τέλος του 2017. Να θυμίσουμε ότι ο OPEC, Ρωσία και μερικές άλλες χώρες εκτός καρτέλ, έχουμε δεσμευτεί σε περικοπές 1.8 εκατομμυρίων βαρελιών/ημέρα.

Είναι αξιοσημείωτο, παρατηρούν αναλυτές στο Λονδίνο, ότι οι περικοπές αυτές έχουν εφαρμοστεί και μάλιστα σε ποσοστό άνω του 90% κατά μέσο όρο από τότε που τέθησαν σε ισχύ, δηλαδή από τις αρχές Ιανουαρίου εφέτος με ορατό αποτέλεσμα την μερική ανάκαμψη των τιμών κατά $10 το βαρέλι μέσο όρο. Όπως εξίσου αξιοσημείωτο και άκρως ανησυχητικό για μία διατηρήσιμη ανάκαμψη των διεθνών τιμών αργού είναι η εντυπωσιακή αύξηση της Αμερικανικής παραγωγής shale oil κατά 820,000 βαρέλια/ημέρα μέσο όρο για το 2017, σύμφωνα με πολύ πρόσφατα στοιχεία του OPEC. Είναι προφανές πλέον ότι η αυξανόμενη Αμερικανική παραγωγή έρχεται σε μεγάλο βαθμό να αναπληρώσει τη μειωμένη παραγωγή του OPEC. Γι' αυτό και προεξοφλείται ότι στη συνάντηση του OPEC στη Βιέννη την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση μιας δύσκολης κατάστασης που τείνει να διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά παρά η χειραγώγηση της προς όφελος του καρτέλ.