Επεκτάθηκε για άλλους εννέα μήνες η ισχύς των περικοπών στην παραγωγή των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, όπως αποφάσισε σήμερα το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Αυτό μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του Οργανισμού

Επεκτάθηκε για άλλους εννέα μήνες η ισχύς των περικοπών στην παραγωγή των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ, όπως αποφάσισε σήμερα το καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Αυτό μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχο του Οργανισμού.

Ο ΟΠΕΚ εντείνει έτσι τις προσπάθειες του να αφαιρέσει την πλεονάζουσα προσφορά από την αγορά που οδήγησε σε βουτιά τις τιμές του πετρελαίου επιφέροντας έτσι ραγδαία μείωση στα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών. Στις περικοπές αναμένεται να συμμετάσχουν και μη μέλη του Οργανισμού, όπως η Ρωσία.

Με τις περικοπές, οι τιμές του αργού έχουν επανέλθει σε επίπεδα άνω των 50 δολ, το βαρέλι φέτος, δίνοντας, με τον τρόπο αυτό, σημαντική ώθηση στα έσοδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη πτώση των τιμών το 2014 υποχρέωσε χώρες που βασίζονται στα έσοδα από το πετρέλαιο για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία, όπως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, να προχωρήσουν σε δημοσιονομική σύσφιξη για να μειώσουν τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους.

Η ανάκαμψη των τιμών τους τελευταίους μήνες έχει δώσει νέα πνοή στην αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία που δεν συμμετέχει στις περικοπές, καθιστώντας πιο δύσκολο το έργο του ΟΠΕΚ να απομακρύνει την πλεονάζουσα προσφορά από την αγορά.