Νέες δυνατότητες για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και νερού προσφέρουν καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. O λόγος για τα πρότυπα ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια με χρήση αβαθούς γεωθερμίας που επιτυγχάνουν ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και ορυκτών καυσίμων, αλλά και τα διχτυοκήπια που βρίσκουν εφαρμογή σε υπαίθριες καλλιέργειες με αισθητά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα συμβατικά θερμοκήπια και τα οποία προσφέρουν αύξηση της εμπορεύσιμης παραγωγής έως και 100%

Νέες δυνατότητες για παραγωγή ποιοτικών αγροτικών προϊόντων με σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και νερού προσφέρουν καινοτόμες τεχνολογίες που εφαρμόζονται σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες. 

O λόγος για τα πρότυπα ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια με χρήση αβαθούς γεωθερμίας που επιτυγχάνουν ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και ορυκτών καυσίμων, αλλά και τα διχτυοκήπια που βρίσκουν εφαρμογή σε υπαίθριες καλλιέργειες με αισθητά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τα συμβατικά θερμοκήπια και τα οποία προσφέρουν αύξηση της εμπορεύσιμης παραγωγής έως και 100%. 

Στα παραπάνω αναφέρθηκε μιλώντας στα «Χανιώτικα νέα» ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και συνεργάτης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) Κωνσταντίνος Κίττας.

Ο κ. Κίττας, που παρουσίασε τα νεώτερα τεχνολογικά δεδομένα σε σχέση με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες σε εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Τ.Ε.Ι. στα Χανιά, επεσήμανε τη σημασία που έχει για τη σύγχρονη θερμοκηπιακή παραγωγή η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων καθώς και η μείωση των ενεργειακών και χημικών εισροών. Σύμφωνα με τον κ. Κίττα οι παραγωγοί που σκοπεύουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια λαχανοκομικών ειδών θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες, χωρίς να τις υιοθετήσουν αν δεν προχωρήσουν σε δοκιμές, να αναλύσουν την εξεύρεση της αποδοτικότερης επένδυσης για κάθε περίπτωση, να επιδιώξουν συνεργασίες και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών και να θέσουν μακροπρόθεσμους στόχους.

Θερμοκήπια

Ειδικότερα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες ο κ. Κίττας επικαλέστηκε τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων, σύμφωνα με τα οποία οι καλλιέργειες στα θερμοκήπια έχουν 3 με 5 φορές μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα χρήσης νερού σε σχέση με τον ανοιχτό αγρό.

Ωστόσο, σημείωσε ότι για να γίνει οικονομικά βιώσιμη η ανάπτυξη των θερμοκηπίων θα πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με την υιοθέτηση τεχνικών και τεχνολογιών προσαρμοσμένων στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την αειφορία των αγροτικών οικοσυστημάτων. Στην κατεύθυνση αυτή -επεσήμανε ο κ. Κίττας- ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του έργου «Adapt2Change» (πρόγραμμα Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης) που είχε ως αντικείμενο την προσαρμογή της γεωργικής παραγωγής στην κλιματική αλλαγή και στους περιορισμένους υδατικούς πόρους.

Τμήμα του έργου υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας σε συνεργασία με το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στη Λάρισα και το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών Κύπρου στο Ζύγι της περιοχής Λευκωσίας, όπου δημιουργήθηκαν πρότυπα ενεργειακά αυτόνομα θερμοκήπια με χρήση αβαθούς γεωθερμίας. «Μέσω αυτού του συστήματος και της τοποθέτησης εναλλακτών στο έδαφος επιτυγχάνουμε τεράστια εξοικονόμηση νερού -αφού αξιοποιείται το νερό της υγρασίας- αλλά και ενέργειας», τόνισε ο κ. Κίττας και συμπλήρωσε ότι το συγκεκριμένο σύστημα εξασφαλίζει ψύξει το καλοκαίρι και θέρμανση τον χειμώνα.

Διχτυοκήπια

Σε ό,τι αφορά τα διχτυοκήπια ο κ. Κίττας εξήγησε ότι είναι κατασκευές θερμοκηπιακού τύπου με κάλυψη από δίχτυ (σκίασης ή εντομοστεγανότητας) που βρίσκουν εφαρμογή σε υπαίθριες καλλιέργειες. «Πρόκειται για μια καινούρια τεχνολογία που αποτελεί μια εναλλακτική λύση για τις υπαίθριες καλλιέργειες και αποτελεί μια χαμηλού κόστους επένδυση, σε σχέση με τα συμβατικά θερμοκήπια, χωρίς αυτοματισμούς ελέγχου περιβάλλοντος», διευκρίνισε ο κ. Κίττας και πρόσθεσε ότι τα διχτυοκήπια προστατεύουν την παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες, όπως από την υπερβολική ηλιακή ακτινοβολία, το χαλάζι, τον άνεμο, τη βροχή και τα έντομα, ενώ με έγχρωμα δίχτυα επιτυγχάνεται η τροποποίηση της ποιότητας της ακτινοβολίας.

Επίσης, ως προς το κλίμα επιτυγχάνεται η μείωση της θερμοκρασίας της καλλιέργειας αλλά και μείωση τους κατανάλωσης νερού κατά 20-40%, ενώ παρατηρείται αύξηση της εμπορεύσιμης παραγωγής κατά 100% μέσω της αύξησης της παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας. Ενδεικτικά -ανέφερε ο κ. Κίττας- από μία επένδυση της τάξεως των 8.000 έως 10.000 ευρώ ανά στρέμμα διχτυοκηπίου αναμένεται εισόδημα της τάξεως των 2.500 ευρώ ανά στρέμμα για καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς.

(Πηγή: haniotika-nea.gr)