Το κατά πόσον τα ευρήματα της γεώτρησης στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ θα καταδείξουν ότι το γεωπολιτικό μοντέλο του κοιτάσματος Ζορ επεκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ και η προώθηση της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του οικοπέδου "Αφροδίτη", είναι οι δύο προτεραιότητες της κυπριακής κυβέρνησης στον τομέα των ερευνών υδρογονανθράκων.
Κατά την ομιλία του, χθες, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υδρογονανθράκων, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε ότι είναι σημαντικό να έχουμε περισσότερες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να καταστεί δυνατό να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις για την πιο σωστή ανάπτυξη αυτών των πηγών.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο υπουργός εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα στο τεμάχιο 11 γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα αποδειχθεί ότι το γεωπολιτικό μοντέλο του Ζορ της Αιγύπτου «επεκτείνεται στην κυπριακή ΑΟΖ».
Οι εξερευνήσεις είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και είναι ιδιαίτερα σημαντικές για να κατανοήσουμε τι είδους πόρους διαθέτουμε στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε.
Η δεύτερη προτεραιότητα, σύμφωνα με τον κ. Λακκοτρύπη, είναι η προώθηση της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη.
«Καλύτερη λύση τα τερματικά της Αιγύπτου»
Ο υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι για αυτό το σκοπό η κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το τερματικό LNG και οι αγωγοί φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι έχουμε καταλήξει ότι «η καλύτερη λύση για μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά τερματικά της Αιγύπτου».
Είναι σημαντικά κρίσιμο για μας να καταστεί δυνατό να προχωρήσουμε στο πρώτο εμπορικό συμβόλαιο, τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι εύκολο λόγω των τεχνικών και εμπορικών δυσκολιών.
Απαντώντας σε αυτούς που του θέτουν ερωτήσεις πώς θα χρησιμοποιηθεί το φυσικό αέριο που θα ανακαλυφθεί, ανέφερε ότι είναι ξεκάθαρο ότι η λύση για το φυσικό αέριο του «Αφροδίτη» είναι η Αίγυπτος και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται για νέες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ και έχει όλες τις επιλογές ανοικτές, όπως είναι μεταξύ άλλων ο αγωγός EastMed, το τερματικό LNG και άλλα.
Τι τελικά θα αποφασιστεί θα εξαρτηθεί από τα θεμελιώδη της αγοράς και την τιμή, υπογράμμισε.
Ανέφερε επίσης ότι εάν η Κύπρος χρησιμοποιήσει για δικό της σκοπό το φυσικό αέριο που ανακαλύφθηκε στο τεμάχιο Αφροδίτη, αυτό θα διαρκέσει για 200 χρόνια.
Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στις συμφωνίες με την Αίγυπτο το 2003, το Λίβανο το 2007 και το Ισραήλ το 2010 και τις συμφωνίες με τις κοινοπραξίες για τα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ.