Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) υποστήριξε το πρώτο Φόρουμ για τη Συνεργασία των Χωρών της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας (Balkans & Black Sea Cooperation Forum), χορηγώντας τα κοινωνικά προγράμματα του συνεδρίου και συμμετέχοντας στις διεργασίες με ομιλία του Διευθυντή του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Rikard Scoufias
Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) υποστήριξε το πρώτο Φόρουμ για τη Συνεργασία των Χωρών της Βαλκανικής και της Μαύρης Θάλασσας (Balkans & Black Sea Cooperation Forum), χορηγώντας τα κοινωνικά προγράμματα του συνεδρίου και συμμετέχοντας στις διεργασίες με ομιλία του Διευθυντή του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Rikard Scoufias. Το Φόρουμ πραγματοποιήθηκε στις 25 και 26 Μαΐου στις Σέρρες, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις 17 χώρες που συναποτελούν την περιοχή της Βαλκανικής και Μαύρης Θάλασσας (Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ουκρανία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Σλοβενία, και Τουρκία).

Ο Rikard Scoufias μίλησε για τον «ΤΑΡ ως απτό παράδειγμα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ κρατών, επιχειρήσεων και κοινότητων» στο πλαίσιο της ενότητας του συνεδρίου «Ενεργειακοί Δρόμοι – Διασύνδεση Ηλεκτρικής Ενέργειας & Αερίου», στην οποία συμμετείχε με εκπροσώπους από το χώρο των επιχειρήσεων, των κατασκευών, του δικαίου, της δημοσιογραφίας, και της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Στην ομιλία του, εστίασε στον ΤΑΡ ως το ευρωπαϊκό σκέλος του αξίας $40 δισ. Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και, κατά συνέπεια, ως έργο που συμβάλλει στην προμήθεια φυσικού αερίου και στην ενεργειακή διαφοροποίηση της Ευρώπης· που προάγει τη σταθερότητα και τη διασυνοριακή ενεργειακή συνεργασία – τόσο κάθετη, όσο και οριζόντια· που ενώνει τους ανθρώπους και υποστηρίζει τις πολυμερείς σχέσεις· που δημιουργεί ανάπτυξη, απασχόληση και νέες ευκαιρίες για τις φιλοξενούσες χώρες και τους συνεργάτες του ΤΑΡ στην περιοχή· που σέβεται τις τοπικές κοινότητες και επενδύει στην ευημερία τους.

Στη συζήτηση που ακολούθησε τις παρουσιάσεις, οι υπόλοιποι ομιλητές χαιρέτισαν τον ΤΑΡ ως ένα πραγματικό, απτό έργο που υλοποιείται στην περιοχή εντός χρονοδιαγράμματος, εντός στόχων, και εντός προϋπολογισμού. Ή, όπως το έθεσε ο Rikard Scoufias «ένα όραμα που αυτή τη στιγμή γίνεται πραγματικότητα χάρη στη δουλειά 5.200 ανθρώπων στις τρεις χώρες που φιλοξενούν τον ΤΑΡ – με 2.500 από αυτούς να εργάζονται στην Ελλάδα».

Ο ΤΑΡ χορήγησε επίσης τα κοινωνικά προγράμματα του συνεδρίου που αφορούν σε πολιτιστικά και περιβαλλοντικά οδοιπορικά στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών, τα οποία πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως και ο ΤΑΡ, τα οδοιπορικά αυτά έχουν σχεδιαστεί για να ενώνουν τους ανθρώπους, να συμβάλλουν στον διαπολιτισμικό διάλογο, και να προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.