IEA: Η «Αόρατη» Ζήτηση Θα Οδηγήσει σε Αναθεώρηση των Εκτιμήσεων;

IEA: Η «Αόρατη» Ζήτηση Θα Οδηγήσει σε Αναθεώρηση των Εκτιμήσεων;
της Αρχοντίας Γ. Καλλιτέρη
Τετ, 20 Νοεμβρίου 2024 - 08:17

Οι άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν αμφιβολίες για την αξιοπιστία των προβλέψεων του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, καθώς η «αόρατη» ζήτηση πετρελαίου έχει προκαλέσει μεγάλες αποκλίσεις στα δεδομένα των τελευταίων ετών. Το ζήτημα αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τα αποθέματα καυσίμων πολλών κρατών, ενώ επηρεάζει και την ψυχολογία των διεθνών αγορών

 Σύμφωνα με τον ΙΕΑ, τα προκαταρκτικά δεδομένα καταδεικνύουν πως τα παγκόσμια στοκ πετρελαίου μειώθηκαν κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το προηγούμενο τρίμηνο. Ο αριθμός αυτός απέχει δραματικά από τις προβλέψεις του Οργανισμού (τα World Energy Balances, που επικαιροποιούνται δύο φορές το χρόνο με προοδευτικά ευρύτερη γεωγραφική κάλυψη: τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, με την τελευταία έκδοση να περιέχει τα παγκόσμια δεδομένα για το σύνολο του έτους), που έκαναν λόγο για μειώσεις που θα κινούνταν στα 380.000 βαρέλια την ημέρα. Χοντρικά, το κενό ισούται με την ημερήσια κατανάλωση της Πολωνίας, καθιστώντας σαφές πόσο σοβαρό πρόβλημα είναι το φαινόμενο της «αόρατης ζήτησης». Από την πλευρά του, ο ΙΕΑ εξηγεί πως οι αποκλίσεις οφείλονται στα ελλιπή δεδομένα που λαμβάνει από ορισμένες αγορές.

Οι προβλέψεις, τα πραγματικά δεδομένα, και η μεταξύ τους απόκλιση σύμφωνα με τον ΙΕΑ. Πηγή: Bloomberg.

Τέτοιου είδους αστοχίες δεν είναι σπάνιες, αλλά το εύρος της διαφοράς οδηγεί αρκετούς επενδυτές σε πολύ εντονότερη αισιοδοξία για το μέλλον της αγοράς πετρελαίου. Η άποψη των περισσοτέρων είναι πως ο ΙΕΑ θα οδηγηθεί σε νέα αναθεώρηση των εκτιμήσεών του για το 2025, με συνέπεια μια λιγότερο απαισιόδοξη - σε σύγκριση με την τρέχουσα - πρόβλεψη για την παγκόσμια ζήτηση.

Πέραν του ζητήματος των ακριβών μετρήσεων, το θέμα της ζήτησης αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ οργανισμών όπως ο ΙΕΑ και ο ΟΠΕΚ+, με τον δεύτερο να έχει διαχρονικά υψηλότερες εκτιμήσεις ώστε να διαμορφώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά. Ειδικά στο ζήτημα-κλειδί της απανθρακοποίησης, ο ΙΕΑ προβλέπει κορύφωση της ζήτησης πετρελαίου το 2030, ενώ ο ΟΠΕΚ+ μετά το 2045.