Υψηλοί Τόνοι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής Κατά την Ακρόαση των Επικεφαλής του Υπερταμείου

Υψηλοί Τόνοι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής Κατά την Ακρόαση των Επικεφαλής του Υπερταμείου
energia.gr
Πεμ, 29 Ιουνίου 2017 - 08:44
Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με αφορμή την ακρόαση του προέδρου Γιώργου Διαμαντόπουλου, και της διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, Ουρανίας Αικατερινάρη

Υψηλοί τόνοι επικράτησαν στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής με αφορμή την ακρόαση του προέδρου Γιώργου Διαμαντόπουλου, και της διευθύνουσας συμβούλου της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας, Ουρανίας Αικατερινάρη.

Έντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και των βουλευτών της ΝΔ Χρήστου Σταϊκούρα και Κώστα Χατζηδάκη, καθώς και του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννη Κουτσούκου, με επίκεντρο την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας αλλά και τις αμοιβές του κ. Διαμαντόπουλου και της κ. Αικατερινάρη.

Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για «μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ» για να πάρει την απάντηση του κ. Τσακαλώτου, ότι ο ελληνικός λαός ψήφισε το 2016 γνωρίζοντας το πρόγραμμα του και ότι αυτό περιλάμβανε και το Υπερταμείο που ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού με τους δανειστές.

Απαντώντας στις κατηγορίες των βουλευτών της ΝΔ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, που έκαναν λόγο «για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας επί αριστερής κυβέρνησης», ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι η συμφωνία με τους πιστωτές δεν έχει σχέση με τις προηγούμενες επιλογές της ΝΔ: «Η διαφορά μας είναι ότι εσείς φτιάξατε ένα Ταμείο μόνο για ιδιωτικοποιήσεις, ενώ εμείς φτιάχνουμε ένα Ταμείο και για περιφερειακή και κλαδική πολιτική, που θα έχει και ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με κοινωνικό όφελος» σημείωσε.

«Πήγαμε με αυτόν τον συμβιβασμό στον ελληνικό λαό, και είναι προφανές ότι αν δεν είχαμε αυτή την πίεση των πιστωτών, δεν θα ήταν στο πρόγραμμά μας αυτό το ταμείο. Εμείς ούτε πανηγυρίζουμε ούτε θριαμβολογούμε. Είπαμε ως Αριστερά, ?κάθε εμπόδιο για καλό?», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος τονίζοντας παράλληλα ότι το Υπερταμείο δεν θα έχει έσοδα μόνο από ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και από άλλα μέσα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας: Από τα έσοδα αυτά, όπως είπε, τα μισά θα πάνε στους πιστωτές και τα άλλα για επενδύσεις και ανάπτυξη.

«Μπορεί να πάρεις ένα ακίνητο σε πλήρη απαξίωση, όπως είναι το γήπεδο Beach Volley και να καταφέρεις να φέρεις ιδιωτικό χρήμα και να το κρατήσεις στην ιδιοκτησία του ελληνικού δημοσίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μέσα στο μνημόνιο, καταγράφεται επίσης η υποχρέωση «απο-πολιτικοποίησης» του κρατικού τομέα, από μια πολιτικοποίηση «που υπήρχε με την κακή έννοια, και για αυτό και οι ΔΕΚΟ έφτασαν εδώ που έφτασαν».

«Αυτό το «μπουγαδόνερο» του ρουσφετιού θα σταματήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. «Το Ταμείο θα δουλεύει ανεξάρτητα, και δεν θα μπορεί ο κάθε υπουργός να φτιάχνει τη δική του φράξια. Θα λειτουργεί με αξιοκρατικά κριτήρια» πρόσθεσε και σημείωσε πως στρατηγική της κυβέρνησης είναι να κόψει τους πολιτικούς δεσμούς και να βρει τρόπους να αναπτυχθεί η κάθε επιχείρηση που θα έχει ενταχθεί στο Ταμείο. Αντίθετα, «εσείς κανένα σχέδιο δεν είχατε για τις ΔΕΚΟ» εγκάλεσε την αντιπολίτευση.

«Στρατηγική της κυβέρνησης είναι να τελειώσουμε με το χρέος και να έχουμε δημόσιες επιχειρήσεις. Δεν νομίζω ότι εσείς θέλατε να διαπραγματευτείτε αυτή τη λύση. Και δεν φταίει το Δημόσιο, που ο αρχηγός σας κάνει αυτές τις επιθέσεις. Εμείς θα προστατεύσουμε αυτό το Δημόσιο και αυτή είναι η τεράστια διαφορά μας που δεν μπορείτε να κρύψετε», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος.

Σχολιάζοντας την αντίδραση του Κωστή Χατζηδάκη, που υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ είχε πει άλλα στον ελληνικό λαό σχετικά με την δημόσια περιουσία, ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε:«Παλιά δεν ήσασταν τόσο λαϊκιστής και κρίμα που τώρα το κάνετε επειδή ο αρχηγός σας αναγκάστηκε να κάνει συμμαχία με ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ΝΔ».