Από τις εκπονηθείσες αναλύσεις προκύπτει ότι τα υψηλότερα φορτία που εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει το Σύστημα Μεταφοράς (κατά μέγιστο έως 9.500 MW) αναμένονται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την διαθεσιμότητα των μονάδων παραγωγής, καυσίμων (ιδίως φυσικού αερίου), των διασυνδέσεων και την κατάσταση του Συστήματος Μεταφοράς, ο κ. Μανουσάκης επισημαίνει πως π ΑΔΜΗΕ θεωρεί ότι το σύστημα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας θα ανταπεξέλθει πλήρως στις ανάγκες της περιόδου, τροφοδοτώντας αδιάλειπτα και αξιόπιστα τα φορτία.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η κυριότερη πρόκληση για το σύστημα είναι η κάλυψη των αιχμών της ζήτησης από νωρίς το μεσημέρι, έως και τις πρώτες βραδινές ώρες όταν δεν θα υπάρχει η πολύτιμη στήριξη από τα φωτοβολταϊκά.
Σήμερα. η αιχμή της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να βρεθεί στα 9.245 MW, υψηλότερο επίπεδο των πέντε τελευταίων ετών και αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2007-2008 όταν είχε ξεπεράσει τα 10.200 MW.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, το σύστημα τίθεται σε δοκιμασία και μάλιστα σε μία περίοδο με προβλήματα στις λιγνιτικές μονάδες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των δύο μονάδων του Αμυνταίου (οι οποίες όμως έχουν αποθέματα για να λειτουργήσουν περί τις 25 ημέρες).
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, «σήμερα το πρωί ζητήθηκε η λειτουργία της μονάδας ΑΗΣ Αμυνταίου και μπαίνει στο σύστημα, που σημαίνει ότι είμαστε παρόντες και στη διάθεση του συστήματος».
Σημειώνεται ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δημοσιοποίησε
πρόγραμμα διακοπών ρεύματος το οποίο αφορά έργα συντήρησης ενίσχυσης ή αναβάθμισης δικτύων.
Το ζήτημα της επάρκειας ισχύος του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής και της ομαλής ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας είχε θιγεί και στο workshop που είχε οργανώσει το ΙΕΝΕ στις 13 Μαρτίου για την ασφάλεια του ελληνικού ενεργειακού συστήματος.
Το τεχνικό σύστημα παροχής ενέργειας στη χώρα μας αποδείχθηκε (και λόγω κάποιων ιδιαίτερων συγκυριών) ότι έχει έχει όρια αν και όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε σοβαρές ελλείψεις και
λειτουργούσε μάλλον ικανοποιητικά.
Όπως είχε μάλιστα επισημάνει στην εισαγωγική ομιλία του ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, η ενεργειακή
υποδομή της χώρας και η οργάνωση της αγοράς
περιλαμβανομένης και της λειτουργίας των
συμμετεχόντων σε αυτή δεν μπόρεσαν να
ανταποκριθούν σε μια σημαντική μεν, αλλά όχι
εξωπραγματική, αύξηση της ενεργειακής ζήτησης
λόγω των εξαιρετικά δυσμενών, αλλά όχι και τόσο
ακραίων, καιρικών συνθηκών.
Η συζήτηση με όλους, σχεδόν, τους
φορείς της ενεργειακής αγοράς της χώρας είχε αναδείξει τρία βασικά θέματα που
σχετίζονται με την κρίση και, συνεπώς, με την
ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας, δηλαδή τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, την έλλειψη αξιόπιστων μελετών επάρκειας του
συστήματος για το άμεσο μέλλον (ως το 2020) καθώς και την ανάγκη για ένα μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.
Σε κάθε κρίση, σοβαρή ή μη, αυτά τα ζητήματα θα τίθενται ξανά έως ότου δρομολογηθούν και υλοποιηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην υπάρχει ανησυχία για την ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας σε ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλέον όλο και πιο συνήθη είναι όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλο τον κόσμο.