Στην ανάγκη εφαρμογής των κανόνων διεθνούς δικαίου για την προώθηση των μεγάλων ενεργειακών έργων και ιδίως στην περίπτωση της Κύπρου αναφέρθηκαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Γιώργος Σταθάκης και ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού
Γιώργος Λακκοτρύπης.
Οι δυο υπουργοί στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist ρωτήθηκαν για το αν η επίλυση του Κυπριακού βοηθήσει στην προώθηση των μεγάλων projects καθώς και για το αν η στάση της Κύπρου επηρεάζει την υλοποίηση τους.
Ο κ Σταθάκης επισήμανε ότι "θα χαιρόμασταν όλοι αν είχαμε θετικές εξελίξεις για την Κύπρο. Είμαστε προσεκτικοί με τη διεθνή νομοθεσία και την ακολουθούμε. Επίσης
δεν διενεργούμε έρευνες σε περιοχές που μπορεί να προκαλέσουν εντάσεις"σημείωσε ο υπουργός εννοώντας τους διαγωνισμούς που κάνει η χώρα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Ο κ Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα μειώσει τον πολιτικό κίνδυνο και κάλεσε την Τουρκία να σέβεται τους διεθνείς νόμους. Πάντως ο υπουργός της Κύπρου πρόσθεσε ότι αν στην Ανατολική Μεσόγειο περιμέναμε να επιλυθούν όλες οι κρίσεις τότε δεν θα προχωρούσαν οι ανακαλύψεις των κοιτασμάτων.
Στην ίδια εκδήλωση οι κ Σταθάκης και Λακκοτρύπης τόνισαν τη σημασία του έργου
της κατασκευής του αγωγού EastMedγια την μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο και μελλοντικά από την Ελλάδα προς την Ευρώπη. "Η Ελλάδα μετατρέπεται σε διεθνή ενεργειακό κόμβο" υπογράμμισε ο κ Σταθάκης ο οποίος μίλησε και για τις τελευταίες εξελίξεις με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έρευνες νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο.
Ο IGI Poseidon
Σε δυο χρόνια θα ληφθεί η επενδυτική απόφαση για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου IGI Poseidon ο οποίος θα διασυνδεθεί με τον EastMed και τον Turkish Stream.
Την επισήμανση αυτή έκανε ο
Elio Ruggeriδιευθύνων σύμβουλος της IGI Poseidon, κοινοπραξίας των ΔΕΠΑ και Edison, ανακοινώνοντας από το βήμα του συνεδρίου του Economist ότι αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο μέσω της Ελλάδας στην Ιταλία.
Ο κ Ruggeri εξήγησε επίσης ότι το project IGI Poseidon αποτελεί το τμήμα του συμπλέγματος των αγωγών που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο από τον Turkish Stream αλλά και από τον EastMed. Ο τελευταίος θα μεταφέρει τις ποσότητες φυσικού αερίου από τη Λεκάνη της Λεβαντίνης. Ο ίδιος κάλεσε τους υπουργούς της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ να υπογράψουν διακυβερνητική συμφωνία για τον EastMed ώστε να τρέξει το έργο.
Στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος των
ΕΛΠΕ Γρηγορης Στεργιούλης έκανε αναφορά στη συμφωνία με την ExxonMobil και την Total για έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, ενώ ο Konstantin Simonov γενικός διευθυντής του Εθνικού Ταμείου Ενεργειακής Ασφαλείας της Ρωσίας υπογράμμισε τη χαμηλή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
(Πηγή: euro2day.gr)