Κατά την ομιλία του ο κ. Ζαχαριάδης διατύπωσε την πρόβλεψη ότι το μελλοντικό ενεργειακό σύστημα στην Ελλάδα θα βασίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με υποστήριξη από ευέλικτες μονάδες Φυσικού Αερίου, που θα στηρίζουν το Σύστημα και θα διασφαλίζουν την ευστάθεια και επάρκειά του.
Όσον αφορά στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος, προσέθεσε, οι αγοραπωλησίες θα πρέπει να γίνονται με πρόσβαση σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με απλό, διαφανή και συντεταγμένο τρόπο, που θα αριστοποιεί τη συναλλαγή και θα επιτυγχάνει χαμηλές τιμές λόγωarbitrage, προς όφελος του πελάτη.
Για τη μετάβαση στο παραπάνω σχήμα, σημείωσε ο κ. Ζαχαριάδης, απαιτείται η ολοκλήρωση περίπου δέκα μεταρρυθμίσεων, με αιχμή την εφαρμογή του TargetModel, για την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οδηγεί σε ετήσια απώλειατουλάχιστον 0,5€ δις, είπε, υπογραμμίζοντας ότι «στην Elpedison είμαστε υπέρμαχοι του ανοίγματος της αγοράς, με την εφαρμογή του Target Model.»
Σκοπός όλων των μερών πρέπει να είναι η υλοποίηση του μοντέλου-στόχου για την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την υιοθέτηση των σχετικών ευρωπαϊκών κανονισμών, για τη διαμόρφωση των 4 αγορών - της Χονδρικής Αγοράς Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, της Ενδοημερήσιας Αγοράς και της Αγοράς Εξισορρόπησης, επισήμανε.
Οι όποιες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του εν λόγω μοντέλου, που θα ευνοεί τον υγιή ανταγωνισμό και θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στον τελικό καταναλωτή, οδηγούν τελικά στην υιοθέτηση μεταβατικών μηχανισμών, που συχνά διαιωνίζουν επιμέρους προβλήματα, τόνισε ο κ. Ζαχαριάδης.
Το αποτέλεσμα είναι ότι στην πράξη αφιερώνεται πολύτιμος χρόνος και προσπάθεια σε ενδιάμεσες ρυθμίσεις αντί στην ουσιαστική διαμόρφωση της τελικής αγοράς, σημείωσε.
Καταλήγοντας, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison επισήμανε ότι ο No 1 συστημικός κίνδυνος σήμερα είναι ότι δεν εκκαθαρίζονται και δεν πληρώνονται στην ώρα τους οι συναλλαγές.
Όπως είπε, είναι σημαντικό να τονισθεί ότι η μη έγκαιρη πληρωμή των συναλλαγών αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο κίνδυνο για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία της ενεργειακής αγοράς της χώρας, αφού δημιουργεί μεγάλα οικονομικά ανοίγματα στους λειτουργούς του Συστήματος.