Αλλαγές στους Όρους και τις Προϋποθέσεις για τα Αποθέματα Ασφαλείας Πετρελαιοειδών

Αλλαγές στους Όρους και τις Προϋποθέσεις για τα Αποθέματα Ασφαλείας Πετρελαιοειδών
energia.gr
Παρ, 30 Ιουνίου 2017 - 08:31
Πιο απλοί γίνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών στο εξωτερικό, σύμφωνα με γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την τροποποίηση σχετικής υπουργικής απόφασης
Πιο απλοί γίνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις τήρησης αποθεμάτων ασφαλείας πετρελαιοειδών στο εξωτερικό, σύμφωνα με γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την τροποποίηση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Βασική προϋπόθεση για τα αποθέματα σε άλλη χώρα-μέλος της ΕΕ είναι η σύνδεση του αποθηκευτικού χώρου με λιμάνι που να πληροί τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιμενικών εγκαταστάσεων φόρτωσης-εκφόρτωσης, όπως αυτά περιγράφονται στην υπουργική απόφαση.

Ειδικότερα, ο «Κανονισμός Τήρησης Αποθεμάτων Έκτακτης Ανάγκης» τροποποιήθηκε, με την υπ’ αριθμ. 175977/19.04.2016 Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΦΕΚ Β’ 1124/20.04.2016) κατόπιν της υπ’ αριθμ. 1/2016 Γνωμοδότησης της ΡΑΕ. 

Η τροποποίηση αυτή, όπως επισημαίνει η ΡΑΕ, είχε ως βασικό στόχο την αύξηση της ευελιξίας των οικονομικών φορέων στην κάλυψη της υποχρέωσής τους για τήρηση αποθεμάτων έκτακτης ανάγκης και κατ’ επέκταση την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους. 

Μεταξύ των αλλαγών που επήλθαν ήταν: 

(α) Για την πιστοποίηση αποθηκευτικών χώρων σε άλλο κράτος μέλος, η σύνδεση της εγκατάστασης μόνο με λιμένα θεωρήθηκε επαρκής για τη διαθεσιμότητα του αποθέματος. 

(β) Ομοίως, οι εγκαταστάσεις τήρησης λιπαντικών, ασφάλτου και πετρελαϊκού κωκ μπορούσαν να είναι προσβάσιμες μόνο με έναν τρόπο (οδικώς/ σιδηροδρομικό δίκτυο/ λιμένα/ αγωγό μεταφοράς πετρελαίου / εγκατάσταση διυλιστηρίου). 

(γ) Δόθηκε η δυνατότητα πιστοποίησης της αποθήκευσης πετρελαϊκού κωκ σε υπαίθριους χώρους, καθώς στην πράξη το προϊόν αυτό αποθηκεύεται σε υπαίθριους χώρους και όχι σε δεξαμενές ή άλλες δομικές κατασκευές. 

(δ) Επιπλέον, άρθηκε η απαίτηση σύστασης φορολογικής αποθήκης στην περίπτωση λιπαντικών, πετρελαϊκού κωκ και ασφάλτου.

Σε συνέχεια αυτών των τροποποιήσεων, προτάθηκαν επιπλέον οι εξής αλλαγές: 

(i) Η ισχύουσα απαίτηση για σύνδεση της εγκατάστασης αποθήκευσης, προκειμένου να πιστοποιηθεί, με οδικό δίκτυο καθώς και με έναν επιπλέον τρόπο (σιδηροδρομικό δίκτυο, λιμένα, αγωγό μεταφοράς πετρελαίου ή εγκατάσταση διυλιστηρίου), να αντικατασταθεί από την απαίτηση για έναν μόνο τρόπο διασύνδεσης, είτε οδικό δίκτυο είτε έναν εκ των λοιπών τρόπων. 

(ii) Προσαρμογή της διάταξης του άρθρου 11 παρ. 2 περίπτωση ι, ώστε να απαλειφθεί από τα δικαιολογητικά της αίτησης πιστοποίησης εγκατάστασης η άδεια σύστασης και λειτουργίας φορολογικής αποθήκης στις περιπτώσεις που αυτή δεν απαιτείται.

Έτσι λοιπόν, η ΡΑΕ γνωμοδότησε ότι:

1) Η περίπτωση γ. της παραγράφου 2 του άρθρου 10 «Κριτήρια Πιστοποίησης Αποθηκών Τήρησης Αποθεμάτων Έκτακτης Ανάγκης» του Κεφαλαίου Γ’ αντικαθίσταται ως εξής: «γ. Η σύνδεση της Εγκατάστασης, κατ’ ελάχιστο, με ένα από τα εξής: (α) οδικό δίκτυο, (β) σιδηροδρομικό δίκτυο, (γ) αγωγό μεταφοράς αργού πετρελαίου ή πετρελαιοειδών προϊόντων, (δ) λιμένα και (ε) εγκαταστάσεις διυλιστηρίου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φόρτωσης-εκφόρτωσης προϊόντων. Προκειμένου για εγκαταστάσεις σε άλλα κράτη μέλη απαιτείται η σύνδεση, κατ’ ελάχιστο, με λιμένα. Στην περίπτωση αυτή εξετάζονται τα τεχνικά χαρακτηριστικά των λιμενικών εγκαταστάσεων φόρτωσης-εκφόρτωσης, όπως τα στοιχεία αυτά εμφανίζονται στο Παράρτημα IV.». 

2) Η περίπτωση γ. της παραγράφου 2 του άρθρου 11 «Αίτηση Πιστοποίησης Αποθηκών Τήρησης Αποθεμάτων Πετρελαίου» του Κεφαλαίου Γ’ αντικαθίσταται ως εξής: «ι. Αντίγραφο της άδειας σύστασης και λειτουργίας φορολογικής αποθήκης και της άδειας εγκεκριμένου αποθηκευτή που αφορά στην εν λόγω Εγκατάσταση, εφόσον αυτές προβλέπονται, καθώς και με την επιφύλαξη της παρ. 3 του άρθρου 10.».