Στην πιο σημαντική περίοδο γεωτρήσεων μπαίνει από αυτή την εβδομάδα η Κύπρος, που αναμένεται να διαρκέσει για ένα σχεδόν χρόνο. Ξεκινά τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2018, με τέσσερις γεωτρήσεις τουλάχιστον, αλλά μέχρι και επτά γεωτρήσεις αν βρεθούν κοιτάσματα

Στην πιο σημαντική περίοδο γεωτρήσεων μπαίνει από αυτή την εβδομάδα η Κύπρος, που αναμένεται να διαρκέσει για ένα σχεδόν χρόνο. 

Ξεκινά τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης και προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του καλοκαιριού του 2018, με τέσσερις γεωτρήσεις τουλάχιστον, αλλά μέχρι και επτά γεωτρήσεις αν βρεθούν κοιτάσματα. 

Ουσιαστικά, όπως επισημαίνει σε σχετικό δημοσίευμα ο «Φιλελεύθερος», πρόκειται για την πιο καθοριστική περίοδο για τα ενεργειακά θέματα της Κύπρου, με όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Μία ή, σε περίπτωση ανακάλυψης, δύο γεωτρήσεις από την TOTAL, δύο ή ανάλογα τρεις από την ΕΝΙ και μία ή δύο σε πρώτο στάδιο από την Exxon-Mobil. Το τοπίο γίνεται ακόμα πιο σύνθετο λόγω του ότι η έναρξη της κρίσιμης περιόδου συμπίπτει με τις κρίσιμες εξελίξεις στο Κυπριακόκαι τη στάση της Τουρκίας.

Την τελευταία επταετία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας, στην Κυπριακή ΑΟΖ έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις γεωτρήσεις -δύο από τη Noble Energy στο τεμάχιο 12 και δύο από την ΕΝΙ στο τεμάχιο 9. Σε όλες τις προηγούμενες γεωτρήσεις η Τουρκία ακολούθησε την ίδια προκλητική τακτική –έστελνε ένα σεισμογραφικό να περιφέρεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, λιγότερο ή περισσότερο προκλητικά, όπως και μία ή περισσότερες φρεγάδες να παρακολουθούν από σχετικά μεγάλη απόσταση το γεωτρύπανο. Όπως όλα δείχνουν, και αυτή τη φορά οι προκλήσεις θα είναι ανάλογες.

Το γεωτρύπανο West Capella  προβλέπεται ότι θα είναι στο σημείο της γεώτρησης στις 3.00 τα ξημερώματα της ερχόμενης Τετάρτης και θα ξεκινήσει αμέσως προετοιμασία ώστε εντός 24 ωρών να πιάσει δουλειά.

Το γεωτρύπανο, αν ανακαλύψει κοίτασμα στον στόχο «Ονησίφορος», θα προχωρήσει και σε δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση αμέσως. Με βάση τα συμβόλαια, από τις 12 Ιουλίου, που φτάνει στην Κύπρο, θα έχει στη διάθεσή του την περίοδο μέχρι την τελευταία εβδομάδα Σεπτεμβρίου για να επιχειρεί στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού από την 1η Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκινήσει άλλη γεώτρηση για λογαριασμό της μαλαισιανής Petronas και θα αποδεσμευτεί ξανά από τις αρχές 2018.

Στο μεταξύ, με γοργούς ρυθμούς προχωρά και η ΕΝΙ, η οποία προετοιμάζεται για να ξεκινήσει εντός φθινοπώρου την πρώτη από δύο ή τρεις νέες γεωτρήσεις της εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, ο ιταλικός κολοσσός ξεκίνησε τις διαδικασίες εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών από τη Δημοκρατία, με διαδικασία που αποσκοπεί στο να εξασφαλίσει ταυτόχρονα τις άδειες για τρεις γεωτρήσεις και για τη λειτουργία της βάσης υποστήριξης των υπεράκτιώντης δραστηριοτήτων. Η τρίτη γεώτρηση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της πρώτης και της δεύτερης.

Ήδη, η ΕΝΙ εξασφάλισε το γεωτρύπανο Saipem 12000, της συνδεδεμένης με αυτήν εταιρείας Saipem, για το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και το συμβόλαιο προβλέπει τις πρώτες δύο γεωτρήσεις.

Επίσης, συνεχίζονται απρόσκοπτα και χωρίς ούτε ώρα διακοπής, οι σεισμογραφικές έρευνες του Ramform Hyperionπου ξεκίνησαν από τις 5 Μαΐου, στα τεμάχια 1, 2, 7, 8, 9, 11 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Οι σεισμογραφικές έρευνες του Ramform Hyperion προβλέπεται να αποπερατωθούν στις 15 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει επίσης για σεισμογραφικές έρευνες και για περίοδο που ξεκίνησε από τις 7 Ιουλίου και διαρκεί μέχρι και τις 22 Ιουλίου, μια στενή λωρίδα μήκους 145 χιλιομέτρων και πλάτους 5 χιλιομέτρων, στο νοτιότερο τμήμα της ΑΟΖ, που περιλαμβάνει τμήματα των τεμαχίων 5, 11 και 10, επίσης για σεισμογραφικές έρευνες. Όπως όλα δείχνουν, αυτά τα έκτακτα σεισμογραφικά δεν είναι άσχετα με την κάθοδο του γεωτρύπανου της ΕΝΙ στην εφαπτόμενη περιοχή που δεσμεύτηκε για τους σκοπούς της γεώτρησης.