Χ. Έλληνας: «Απέχουμε Πολύ Από το να Μπορέσει η Κύπρος να Στείλει Αέριο σε Ελλάδα και Βουλγαρία Μέσω EastMed»

Χ. Έλληνας: «Απέχουμε Πολύ Από το να Μπορέσει η Κύπρος να Στείλει Αέριο σε Ελλάδα και Βουλγαρία Μέσω EastMed»
energia.gr
Δευ, 10 Ιουλίου 2017 - 08:02
«Η Κύπρος απέχει πολύ ακόμη από το να παράγει αέριο και το να φτάσει το αέριο μέσω του East Med στην Ελλάδα αποτελεί μία πρόκληση, πολλώ δε μάλλον στη Βουλγαρία». Αυτό τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας, στο περιθώριο του πρόσφατου διεθνούς workshop του ΙΕΝΕ για το ρόλο του LNG στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης

«Η Κύπρος απέχει πολύ ακόμη από το να παράγει αέριο και το να φτάσει το αέριο μέσω του East Med στην Ελλάδα αποτελεί μία πρόκληση, πολλώ δε μάλλον στη Βουλγαρία». Αυτό τόνισε ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας, στο περιθώριο του πρόσφατου διεθνούς workshop του ΙΕΝΕ για το ρόλο του LNG στην ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης.

Ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων της Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ), διεθνής εμπειρογνώμονας και σύμβουλος εταιρειών για θέματα υδρογονανθράκων, μιλώντας στην εφημερίδα New Europe και το δημοσιογράφο κ. Κωστή Γερόπουλο, τόνισε ότι τρεις είναι οι πιθανές οδοί για να φτάσει το αέριο από την Κύπρο σε Ελλάδα και Βουλγαρία, με την προϋπόθεση, βέβαια, ότι δικαιολογείται από τις απαιτούμενες ποσότητες αερίου:

-μέσω αγωγού που θα διασχίζει την Τουρκία,
- μέσω του αγωγού East Med, ή
- ως LNG μέσω του σχεδιαζόμενου πλωτού σταθμού αποθήκευσης και. επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) και από εκεί μέσω του IGB.

«Όμως, σε κάθε περίπτωση, το παραδιδόμενο αέριο θα είναι πολύ ακριβό σε σύγκριση με άλλες πιθανές επιλογές προμήθειας, εκτός, βέβαια, και αν η Βουλγαρία και τα Βαλκάνια είναι διατεθειμένα να πληρώσουν σε ακριβότερες τιμές», συμπλήρωσε ο πρώην εκτελεστικός πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ.

«Αυτός που είναι ο λόγος που, για παράδειγμα, τέτοιοι αγωγοί δεν έχουν ακόμη κατασκευαστεί, παρά μόνο μιλάμε γι’ αυτούς, αν και το Λεβιάθαν ανακαλύφθηκε το 2010 κι η Αφροδίτη το 2011», διευκρίνισε ο κ. Έλληνας, αναφερόμενος στα πεδία αερίου σε Ισραήλ και Κύπρο αντίστοιχα.

«Η [αμερικανική εταιρεία] Noble θα ήταν η πρώτη που θα πίεζε για τον αγωγό East Med ώστε να μπορέσει να νομισματοποίησει τις ανακαλύψεις φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό και να αποσβέσει τις επενδύσεις της. Δεν το έχει κάνει επειδή δεν είναι βιώσιμο εμπορικά. Οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά για να συμβεί αυτό, πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει τώρα ή πιο μακροπρόθεσμα», υπογράμμισε ο κ. Χαράλαμπος Έλληνας.