O Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλλα, εκτιμά πως ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Αιγύπτου - Κύπρου, θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια

O Αιγύπτιος υπουργός Πετρελαίου Τάρεκ Ελ Μόλλα, εκτιμά πως ο αγωγός φυσικού αερίου μεταξύ Αιγύπτου - Κύπρου, θα κοστίσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του egypttoday, μιλώντας στο On Live newscast, ο κ. Μόλλα δήλωσε, επίσης, ότι το Κάιρο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Λευκωσία με σκοπό την επίσπευση του έργου. 

Ο αγωγός προορίζεται για να προμηθεύσει φυσικό αέριο από την Κύπρο για τοπική κατανάλωση ή εξαγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική συμφωνία αγωγών μεταξύ των δυο χωρών υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2016, με τον Κύπριο υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη να δηλώνει τότε ότι ο αγωγός θα τεθεί σε λειτουργία μεταξύ του 2020 και του 2022.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η Αίγυπτος θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει στην εισαγωγή και διανομή φυσικού αερίου στη χώρα, όπως αναφέρεται στο ρυθμιστικό σχέδιο νόμου περί φυσικού αερίου, το οποίο ενέκρινε το Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. 

«Μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, ο στόχος της αιγυπτιακής κυβέρνησης είναι να καταστεί ένας περιφερειακός κόμβος για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG)», σημειώνεται.