Εθνικής σημασίας στόχος, η δίκαιη λύση του Κυπριακού και γι’ αυτό χρειάζεται διάλογος και ενημέρωση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, τόνισε ο πρωθυπουργός ενημερώνοντας τη Βουλή για το θέμα.
Υποστηρίξαμε τις πάγιες θέσεις της χώρας, ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της ΕΕ.
Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά εμπλέκεται μόνο στη διαπραγμάτευση του κεφαλαίου της ασφάλειας. Παράλληλα, βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, ο λαός της οποίας θα πάρει την τελική απόφαση, τόνισε.
Λύση συνεπάγεται αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, ξεκαθάρισε και επεσήμανε ότι έγινε ιστορικής σημασίας προσπάθεια από το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ ευχαρίστησε δημόσια τον Ν. Κοτζιά.
Κανένα κράτος δεν μπορεί να θεωρείται ανεξάρτητο, αν εις βάρος του υπάρχουν εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα. «Κανένα κράτος δεν μπορεί να υπογράψει δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας σε χώρα-μέλος της ΕΕ», είπε.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η διεθνής κοινότητα πείστηκε να ασπαστεί αυτές τις θέσεις. Είναι σημαντικό ότι πείσαμε και για τις προθέσεις μας: ότι δεν βρεθήκαμε στις συνομιλίες για να ροκανίσουμε τον χρόνο.
«Εδώ και ένα χρόνο καταθέσαμε σειρά προτάσεων, όπως η σύναψη τριμερούς συμφώνου φιλίας. Προτάσεις που μαζί με την αλλαγή στη δομή του κράτους και τα μέτρα αστυνόμευσης θα ενίσχυαν την αίσθηση ασφάλειας και της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε ο πρωθυπουργός.
«Καλέσαμε την Τουρκία σε προπαρασκευαστικές διαβουλεύσεις. Δεν βρήκαμε ανταπόκριση», σημείωσε και τόνισε ότι αυτό το λέει με «μεγάλη λύπη».
Αυτό που φάνηκε, είναι ότι η Τουρκία δεν είχε πρόθεση να δεσμευτεί σε λύση που θα επέτρεπε στην επανενωμένη Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και σταδιακή αποχώρηση του κατοχικού στρατού.
Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο, είπε ο πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι:
* Η συνεργασία Ελλάδας-Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελεί τον κρίσιμο άξονα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αυτό δεν περιορίζεται στο Κυπριακό, έχει ευρύτερες διαστάσεις, τις τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες κ.λπ. Αφορά και στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ. «Θα έχει τη στήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».
* Ο τερματισμός των συνομιλιών δεν συνιστά το τέλος της προσπάθειας. Είμαστε πάντα ανοικτοί σε επανέναρξη των συνομιλιών, στον βαθμό που θα εκφραστεί ενδιαφέρον από όλες τις πλευρές. Η κατάργηση των εγγυήσεων και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελεί μέρος της ατζέντας της διεθνούς κοινότητας, τόνισε.
* Η δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι και πρέπει να είναι όχι το κεντρικό πρόταγμα για την Ελλάδα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
* Είμαστε σταθερά απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή και παράνομη διεκδίκηση. Είμαστε προσηλωμένοι σε μια σχέση που θα στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Μένει να φανεί αν και η Τουρκία θα αναγνωρίσει τη σημασία που έχει η επίλυση του Κυπριακού για την ίδια, την ευρωπαϊκή της προοπτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Τέλος, ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την απόφαση της ελληνικής και της κυπριακής Βουλής για την από κοινού πρόσβαση στα δεδομένα που υπάρχουν για τον φάκελο της Κύπρου.