Ένα σαφώς καλύτερο πρώτο εξάμηνο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό είχαν φέτος οι εταιρείες εμπορίας ειδών σιδήρου-χάλυβα, εκμεταλλευόμενες κυρίως την αύξηση της διεθνούς τιμής του μετάλλου και τη συνεπακόλουθη διεύρυνση του μικτού τους περιθωρίου κέρδους.
Έτσι, δεν είναι τυχαίο πως και οι τέσσερις εισηγμένες (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου) θα εμφανίσουν στο πρώτο μισό του έτους αυξημένο κύκλο εργασιών και βελτιωμένη την κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων τους.
«Αντίθετα, η ζήτηση σε όγκο παρουσιάστηκε μειωμένη όχι μόνο λόγω της γενικότερης επενδυτικής άπνοιας που επικρατεί στη χώρα, αλλά και εξαιτίας του ότι ολοκληρώθηκαν οι τέσσερις μεγάλοι οδικοί άξονες» υποστηρίζει γνωστός παράγοντας του κλάδου, ο οποίος ωστόσο δεν κρύβει τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν, στον βαθμό που αρχίσουν να δρομολογούνται τα αναμενόμενα επενδυτικά έργα (π.χ. περιφερειακά αεροδρόμια, Ελληνικό, έργα ΟΣΕ και τόσα άλλα).
Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι και τα όσα σχετικά υποστηρίζει
ο κ. Παναγιώτης Μπήτρος, πρόεδρος της φερώνυμης εισηγμένης: «Έχουμε την πεποίθηση ότι η εγχώρια αγορά όχι μόνο θα παρακολουθήσει την αναπτυξιακή τάση της οικονομίας μας, αλλά και με πολύ ταχύτερους ρυθμούς. Και πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η πεποίθησή μας για ταχεία ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς χαλυβουργικών τα επόμενα χρόνια δεν βασίζεται μόνο στα προγραμματισμένα “mega projects” όπως το Ελληνικό, τα περιφερειακά αεροδρόμια, το Θριάσιο, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αθήνας, τα μεγάλα ενεργειακά έργα, η αναβίωση της ναυπηγικής και ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας κ.ά.
Βασίζεται και στο γεγονός ότι οι χαλυβοκαταναλωτικές δραστηριότητες καταλαμβάνουν μια μεγάλη έκταση στη βάση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία εξ ορισμού τίθεται πρώτη σε κίνηση όταν η οικονομική δραστηριότητα επανεκκινεί. Αλλά και στο δεδομένο ότι η μείωση της ζήτησης χαλυβουργικών κατά την οκταετία της κρίσης ήταν τόσο δραματική, που δημιούργησε μια πολύ χαμηλή βάση εκκίνησης για την αγορά, με αποτέλεσμα και η σχετικά μικρή βελτίωση των απόλυτων αριθμών να αντιστοιχεί σε μια σημαντική ποσοστιαία αύξηση».
Βέβαια, πριν από όλα αυτά μεσολαβεί το δεύτερο φετινό εξάμηνο, όπου εκφράζεται προβληματισμός για το κατά πόσο θα είναι ανάλογο με το πρώτο μισό του 2017, τόσο ως προς το ύψος της ζήτησης, όσο και ως προς τα περιθώρια κέρδους.
Έτσι, ενώ η
Έλαστρονκαι η Aφοί Κορδέλλου αναμένεται να εμφανίσουν υψηλή κερδοφορία στο α’ εξάμηνο, τα στελέχη τους εκφράζουν σχετικό προβληματισμό για τη συνέχεια.
Ειδικότερα ο κ. Αθανάσιος Καλπίνης, διευθύνων σύμβουλος της Έλαστρον (+25% στις πωλήσεις του α’ φετινού πενταμήνου με εκτίναξη εξαγωγών) θεωρεί πως είναι αρκετά πιθανόν, η κερδοφορία του δευτέρου εξαμήνου να αποκλιμακωθεί, με μια πρώτη εκτίμηση της διοίκησης να αναφέρεται σε μια συνολική φετινή κερδοφορία περίπου ανάλογη με εκείνη του 2016.
Από την πλευρά του,
ο κ. Γεράσιμος Κορκόντζελος, εμπορικός διευθυντής της Αφοί Κορδέλλου (πάνω από 20% η άνοδος του κύκλου εργασιών στο α’ εξάμηνο), εκτιμά πως τα αποτελέσματα του β’ φετινού εξαμήνου πιθανόν να είναι χαμηλότερα από αυτά του πρώτου, ωστόσο ακόμη και αν γίνει κάτι τέτοιο, δεν αναμένεται η κερδοφορία να υποχωρήσει έναντι αυτής του 2016.
Η ουσία είναι ότι η έντονη κρίση της τελευταίας δεκαετίας έχει πλήξει καίρια την πλειονότητα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Έτσι, μεταξύ των εισηγμένων, ζητήματα κεφαλαιακής φύσεως και μεγάλων υποχρεώσεων που πρέπει να αναδιαρθρωθούν από το τραπεζικό σύστημα παρουσιάζουν
η ΣΙΔΜΑκαι η Μπήτρος.
Ήδη βέβαια διεξάγονται συζητήσεις με στόχο τη συγχώνευση ή έστω την κάποιου είδους σύμπραξη μεταξύ των δύο αυτών ομίλων, με τις διοικήσεις των δύο εταιρειών να διάκεινται (υπό προϋποθέσεις) θετικά και το μπαλάκι των εξελίξεων να βρίσκεται τώρα στο γήπεδο των τραπεζών.
«Μπαίνουμε στην τελική φάση ενός μεγάλου κύκλου διεργασιών και διαπραγματεύσεων, με την ελπίδα ενός θετικού αποτελέσματος για την εταιρεία και τον κλάδο» δηλώνει η πλευρά της Μπήτρος.
«Το ζήτημα επαφίεται κατά κύριο λόγο στη στάση που θα επιλέξουν να τηρήσουν οι πιστώτριες τράπεζες» υποστηρίζει
ο κ. Δανιήλ Μπεναρδούτ,διευθύνων σύμβουλος της ΣΙΔΜΑ.
Και σύμφωνα με την κα Ελένη Κορδέλλου (πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο τηςΑφοί Κορδέλλου Κ
ΟΡΔΕ 0,00%): «Η διοίκηση της εταιρείας παρακολουθεί τις τρέχουσες εξελίξεις αναφορικά με ενδεχόμενη συγχώνευση εταιρειών του κλάδου. Οι εξελίξεις που θα ακολουθήσουν σε κάθε περίπτωση θα διαφοροποιήσουν ουσιαστικά και ριζικά τα δεδομένα στον κλάδο της εγχώριας αγοράς μετάλλων. Ο ρόλος που διαδραματίζει το σύνολο του τραπεζικού συστήματος απέναντι σ’ αυτά τα σενάρια είναι καίριος. Η επικουρική στάση των τραπεζών οδηγεί σε μια αναπόφευκτη και επιθυμητή -ούτως ή άλλως- εξέλιξη, που κατά την άποψή μας θα ομαλοποιήσει και ταυτόχρονα θα σταθεροποιήσει τα εμπορικά δεδομένα του κλάδου, γεγονός που θα φέρει ανάπτυξη τόσο στον κλάδο όσο και στην εταιρεία μας».
(Πηγή: euro2day.gr)