Οι δασικοί χάρτες, το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση και τα χρηματοδοτικά εργαλεία των έργων διαχείρισης απορριμμάτων της χώρας ήταν τα βασικά θέματα της ατζέντας του αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο αν. ΥΠΕΝ ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για τις εξελίξεις στα παραπάνω ζητήματα, παρουσία του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη.
Συγκεκριμένα, οκ. Φάμελλος αναφερόμενος στους δασικούς χάρτες τόνισε πως "όσοι Δήμοι δεν έχουν ενσωματώσει τα στοιχεία των οικιστικών πυκνώσεων στους δασικούς χάρτες, θέτουν σε αμφισβήτηση τα δικαιώματα των πολιτών στην περιοχή τους", ενώ διευκρίνισε για ακόμα μία φορά ότι τα στοιχεία των οικιστικών πυκνώσεων δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με διαδικασία πολεοδομικής επέκτασης.
Επίσης, προανήγγειλε ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής θα υπάρξει εκ μέρους του ΥΠΕΝ ανακοίνωση ενός ακόμα βελτιωτικού εργαλείου για τους αγρότες, που θα αφορά στα συνοδευτικά στοιχεία της αίτησης που πρέπει να υποβάλουν για τις αλλαγές χρήσης, τις εκχερσώσεις και τις γεωργικές λειτουργίες σε πρώην δασική έκταση.
Ο αν. ΥΠΕΝ σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην υποβολή των αιτήσεων, αλλά διευκόλυνση σε τεχνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, τα τοπογραφικά ή άλλα στοιχεία θα μπορούν να συμπληρωθούν και εκ των υστέρων.
Το νέο νομοσχέδιο για την ανακύκλωση
Στον τομέα της ανακύκλωσης, ο αν. ΥΠΕΝ παρουσίασε στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ πτυχές του νέου νομοσχεδίου για την ανακύκλωση και επανέλαβε τον νέο εθνικό στόχο, που είναι η μετάβαση στο 50% της ανακύκλωσης. Επεσήμανε δε, ότι η εισαγωγή νέου ρεύματος στα οργανικά απόβλητα των τροφίμων θα έπρεπε να είναι πέρα από υποχρέωση της χώρας και πολιτική θέση της Αυτοδιοίκησης. "Πρέπει όλοι μαζί να συμβάλλουμε στην άνοδο της διαχείρισης των απορριμμάτων σε διαφορετικό επίπεδο πολιτικής προτεραιότητας", είπε χαρακτηριστικά, γιατί ο μέσος όρος απόδοσης της ανακύκλωσης στους Δήμους είναι 6%!
Επίσης, σχολίασε το γεγονός ότι ο πόρος της ανακύκλωσης είναι κοινωνικός πόρος και θα πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία, μέσω της Αυτοδιοίκησης, ενώ ανέφερε ότι η μείωση της εισφοροδιαφυγής, που σήμερα κυμαίνεται στο 40%, θα αυξήσει τους πόρους των Δήμων, κατά 2/3. "Στο νομοσχέδιο της ανακύκλωσης υπάρχουν μέτρα για τον περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, τα οποία συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων τον περιορισμό της εμπορίας και διακίνησης προϊόντων που δεν διαθέτουν το σήμα της ένταξης σε συλλογικό σύστημα και της πληρωμής του τέλους. Το μέτρο αυτό θα επεκταθεί και στις δημόσιες συμβάσεις, διότι, δεν μπορεί κάποιος που δεν συμμετέχει στην ανακύκλωση να συμμετέχει στους διαγωνισμούς ενός Δήμου ή του δημοσίου ευρύτερα".
Πρόβλεψη στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει και για την εισροή των πόρων της ανακύκλωσης στην πραγματική λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, συνεπώς θα υπάρχουν όροι για τη λειτουργία των Συστημάτων, με εφαρμογή κανονισμού προμηθειών στα Συστήματα και ασυμβίβαστου ιδιοκτησίας Συστημάτων και μονάδων επεξεργασίας των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων. Ως προς την μείωση της εισφοροδιαφυγής και της μείωσης του μη παραγωγικού κόστους για δράσεις ανακύκλωσης, καθοριστικό ρόλο αναλαμβάνει και η Αυτοδιοίκηση, η οποία εν τούτοις θα κρίνεται ανά Δήμο για την απόδοση της ανακύκλωσης. Επίσης, θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους Δήμους να κάνουν μόνοι τους εναλλακτική διαχείριση, εκτός Συστημάτων και να αδειοδοτούνται από τον ΕΟΑΝ, εάν το επιθυμούν, ο ελεγκτικός ρόλος του οποίου ενισχύεται στο νέο νομοσχέδιο.
"Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει με βάση τα παραπάνω είναι εάν, αυξάνοντας τους πόρους της ανακύκλωσης στο 65%, μειώνοντας το μη παραγωγικό κόστος και επενδύοντας τους πόρους, ανά Δήμο, θα μπορέσουμε να πιάσουμε τον εθνικό στόχο του 50% της ανακύκλωσης", είπε ο αν. ΥΠΕΝ συμπληρώνοντας ότι πρώτα θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα, εάν μπαίνουν όλοι οι πόροι από την οικονομία της ανακύκλωσης στην Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία, και να δημιουργήσουμε άλλα εργαλεία ενθάρρυνσης της ανακύκλωσης και αποθάρρυνσης της ταφής.
Τέλος, ο αν. ΥΠΕΝ αναφέρθηκε σε κρίσιμα άρθρα του νομοσχεδίου, συγκεκριμένα στη σύνδεση των τελών διαχείρισης απορριμμάτων με την απόδοση ανακύκλωσης και διαλογής στην πηγή, ανά Δήμο, στο κόστος ταφής, μεταφόρτωσης και επεξεργασίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι εντός Ιουλίου θα είναι έτοιμες οι πρότυπες περιβαλλοντικές προδιαγραφές για τα Πράσινα Σημεία. Στο ζήτημα της πλαστικής σακούλας προανήγγειλε τη σταδιακή μείωση της χρήσης της, με στόχο την κατάργησή της.
Ως προς τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προσφέρει η κυβέρνηση στους Δήμους, προκειμένου να προωθηθούν τα σχέδια για την ανακύκλωση και την επίτευξη των στόχων – δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της ΕΕ, ο Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ για την αυριανή (20/07) κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Α. Χαρίτση, όπου θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση. Συνοπτικά, ανέφερε τις δυο μεγάλες δημόσιες προκηρύξεις, που βρίσκονται σε εξέλιξη (25 εκατ. ευρώ για ελαφρές υποδομές και 310 εκατ. ευρώ για μεγάλα έργα), ενώ από τα ΠΕΠ θα υπάρξουν άλλα 94 εκατ. ευρώ για την πρώτη κατηγορία και 238 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη. Παράλληλα, θα δοθούν 10 εκατ. ευρώ για επικαιροποίηση των Τοπικών Σχεδίων Ανακύκλωσης και Διαχείρισης Απορριμμάτων, αλλά και ειδική χρηματοδότηση για τα νησιά και την Αττική.