Κόντρα σε παλαιότερες εκτιμήσεις χρηματιστηριακών παραγόντων για «απόσυρση» της Χαλκόρ από το ελληνικό χρηματιστήριο, τελικά η εισηγμένη εταιρεία όχι μόνο παραμένει σε αυτό, αλλά επιπλέον θα απορροφήσει και την Ελβάλ, σηματοδοτώντας έτσι την «επιστροφή» της τελευταίας στο ΧΑ.
Αν και η σχέση ανταλλαγής μεταξύ των δύο εταιρειών δεν έχει καθοριστεί (έχει ανατεθεί η σχετική εργασία σε δύο ανεξάρτητους οίκους, με την συγχώνευση να προγραμματίζεται το αργότερο έως το τέλος του 2017) το free float της Xαλκόρ θα περιοριστεί σημαντικά σε σχέση με το τρέχον 32%, καθώς σήμερα το 100% των μετοχών υπό απορρόφηση Ελβάλ ελέγχεται από τον Όμιλο Viohalco (χρηματιστηριακοί κύκλοι υποθέτουν ότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσαν να κινηθούν διαδικασίες αύξησης της διασποράς).
Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στον Όμιλο Viohalcο, η κίνηση της συγχώνευσης γίνεται για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, για λειτουργικούς σκοπούς, προκειμένου το νέο σχήμα να εκμεταλλευθεί συνέργειες και οικονομίες κλίμακας (με τη συγχώνευση δημιουργείται μια εταιρεία με έσοδα περί το 1,6 δισ. ευρώ). «Μέσω της εν λόγω συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως, θα δημιουργηθεί μια έντονα εξαγωγική, βιομηχανική και οικονομική οντότητα στον τομέα της επεξεργασίας μη σιδηρούχων μετάλλων» αναφέρει χαρακτηριστικά η διοίκηση της Xαλκόρ.
Και δεύτερον, επειδή συνεκτιμήθηκε πως μεγαλύτεροι σε μέγεθος Όμιλοι τυγχάνουν καλύτερης αντιμετώπισης, τόσο από τη χρηματιστηριακή κοινότητα, όσο και από τις λοιπές αγορές κεφαλαίων και χρήματος («το μεγαλύτερο οικονομικό μέγεθος και η ευρύτερη επιχειρηματική εμβέλεια που θα αποκτήσει η εταιρία θα καταστήσει ευχερέστερη την πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές», αναφέρει το χθεσινό δελτίο τύπου).
Θα πρέπει να σημειωθεί πως συγκριτικό μειονέκτημα του Ομίλου Viohalcο είναι το σαφώς υψηλότερο μέσο επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι εταιρείες του (λόγω «κινδύνου χώρας») σε σύγκριση με τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις του εξωτερικού.
Άλλωστε, η μεταφορά της έδρας της μητρικής εταιρείας στις Βρυξέλλες, καθώς και μια σειρά ενδοομιλικών αναδιαρθρώσεων (σε συνδυασμό πάντοτε με την βελτίωση των συνολικών οικονομικών επιδόσεων) έχουν λάβει σοβαρά υπόψη και την προοπτική για χαμηλότερο κόστος χρήματος του Ομίλου στο μέλλον.
Ο Όμιλος Ελβάλ δραστηριοποιείται στο χώρο των προϊόντων έλασης και (δευτερευόντως) διέλασης αλουμινίου, διαθέτοντας άριστη ρευστότητα και επιτυγχάνοντας διαχρονικά ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης διεθνούς ζήτησης.
Από την πλευρά της η Xαλκόρ (διαθέτει επίσης συμμετοχή 26% στην Cenergy) επέστρεψε το 2016 σε κερδοφόρο αποτέλεσμα (+1,9 εκατ. ευρώ).
Παρά το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε από την καθίζηση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας λόγω της κρίσης, κατάφερε να διαφοροποιήσει δραστικά το μίγμα των προϊόντων της έτσι ώστε να απευθύνεται κατά κύριο λόγο στις διεθνείς αγορές. Έτσι,στο εξωτερικό κατευθύνεται το 94% των συνολικών πωλήσεων της Xαλκόρ και ειδικότερα στους σωλήνες χαλκού η εισηγμένη κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη με 17,7% μερίδιο το 2016, έναντι 17,2% το 2015 και 13,4% το 2012.
Ένα από τα ζητήματα που αντιμετώπιζε η Xαλκόρ ήταν το ψαλίδισμα των τελικών της αποτελεσμάτων εξ’ αιτίας των υψηλών χρηματοοικονομικών της δαπανών, παράγοντας που πλέον θα επιχειρηθεί να αμβλυνθεί (και) μέσα από την δρομολογούμενη απορρόφηση της Ελβάλ.
(Πηγή: euro2day.gr)