Έφυγε για Βρυξέλλες το Αίτημα Παράτασης στο Φθηνό Ρεύμα της Βιομηχανίας

Έφυγε για Βρυξέλλες το Αίτημα Παράτασης στο Φθηνό Ρεύμα της Βιομηχανίας
του Χάρη Φλουδόπουλου
Παρ, 21 Ιουλίου 2017 - 08:44
Το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα ακόμη και τις ημέρες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος αντιμετωπίζει προβλήματα ομαλής ενεργειακής τροφοδοσίας. Αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα κατά την ενεργειακή κρίση του περασμένου χειμώνα όταν χρειάστηκε να επιστρατευτούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία των διαχειριστών, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα για τους απλούς καταναλωτές ενέργειας

Το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα ακόμη και τις ημέρες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος αντιμετωπίζει προβλήματα ομαλής ενεργειακής τροφοδοσίας. Αυτό άλλωστε φάνηκε ξεκάθαρα κατά την ενεργειακή κρίση του περασμένου χειμώνα όταν χρειάστηκε να επιστρατευτούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία των διαχειριστών, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα για τους απλούς καταναλωτές ενέργειας.

Ένα από αυτά τα εργαλεία είναι το μέτρο της διακοψιμότητας, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια αμοιβόμενη υπηρεσία που προσφέρουν βιομηχανίες με μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, οι οποίες όταν τους ζητείται από το διαχειριστή του ηλεκτρικού συστήματος, σταματούν τις γραμμές παραγωγής τους. Αυτή η κίνηση "απελευθερώνει” μεγαβάτ και ισοδυναμεί με το να μπαίνει σε λειτουργία μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

Τον περασμένο χειμώνα μάλιστα το μέτρο εφαρμόστηκε και δόθηκε με αυτόν τον τρόπο σημαντικές ανάσες στο δοκιμαζόμενο σύστημα.

Ωστόσο όπως είναι γνωστό, ο μηχανισμός της διακοψιμότητας είναι προσωρινό μεταβατικό μέτρο καθώς οι υπηρεσίες που θα παρέχονται στο ηλεκτρικό σύστημα από καταναλωτές όπως η βιομηχανία και όχι μόνο, θα ενταχθούν σε μόνιμους μηχανισμούς του νέου ηλεκτρικού συστήματος, όπως θα διαμορφωθεί με την εφαρμογή στη χώρα μας του περίφημου μοντέλου στόχος της ΕΕ, του αποκαλούμενου από τους ειδικούς target model.

Έτσι η "προσωρινή” διακοψιμότητα εγκρίθηκε για τρία χρόνια, εφαρμόστηκε ωστόσο λόγω των γνωστών καθυστερήσεων του ελληνικού συστήματος, μόλις για 1 και πλέον οδηγείται στο τέλος της το φθινόπωρο.

Και βέβαια οι εμπλεκόμενες πλευρές (ΑΔΜΗΕ και βιομηχανία) έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να ζητήσει από τις κοινοτικές αρχές το μέτρο να παραταθεί, αφού οι διεργασίες για την εφαρμογή του target model βρίσκονται σε εξέλιξη και δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν νωρίτερα από το 2019 (καλύτερο δυνατό σενάριο).

Σε αυτήν την κατεύθυνση βεβαίως είχε δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την τελευταία του επίσκεψη στο υπουργείο ενέργειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, προχθές το email με το ελληνικό αίτημα έφυγε προς την αρμόδια κοινοτική διεύθυνση και πλέον αναμένεται από τις Βρυξέλλες να απαντήσει.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζητεί από την Επιτροπή να παραταθεί για 3 χρόνια ο ισχύον μηχανισμός, αυτόνομα όπως εφαρμόζεται σήμερα.

Αξίζει να αναφερθεί τέλος, ότι αντίστοιχα αιτήματα άλλων χωρών έχουν γίνει αποδεκτά από τις κοινοτικές αρχές, καθώς το πνεύμα και το γράμμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής νομοθεσίας "προτρέπει” την ενεργό ανάμειξη της ζήτησης (όπως οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές) στις διεργασίες και τις διαδικασίες της ενεργειακής αγοράς.

(Πηγή: capital.gr)

4