Βαρύνουσας σημασίας για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ είναι η άτυπη συνάντηση που πραγματοποιείται την Δευτέρα στη Ρωσία όπου αναμένεται να τεθεί τόσο το θέμα της ζήτησης, η οποία σύμφωνα με το Bloomberg αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά το β' εξάμηνο αλλά και η πορεία της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής

Βαρύνουσας σημασίας για την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ είναι η άτυπη συνάντηση που πραγματοποιείται την Δευτέρα στη Ρωσία όπου αναμένεται να τεθεί τόσο το θέμα της ζήτησης, η οποία σύμφωνα με το Bloomberg αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως κατά το β' εξάμηνο αλλά και η πορεία της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία παρά τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου στα επίπεδα των 32,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, τα αποθέματα δεν δείχνουν να έχουν μειωθεί ενώ η τιμή του πετρελαίου παραμένει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι και συγκεκριμένα κατά 50% χαμηλότερη από τα υψηλά του 2014.

«Βαρίδια» στην μείωση της τιμή εξακολουθούν να αποτελούν η αύξηση της παραγωγής από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ, η οποία καλύπτει το «κενό» που αφήνει η μείωση της παραγωγής από τις χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία αλλά και η αυξημένη παραγωγή της Λιβύης και της Νιγηρίας, οι οποίες έχουν εξαιρεθεί από τη συμφωνία.

Όσον αφορά στη συμφωνία, το ποσοστό συμμόρφωσης εντός του ΟΠΕΚ μειώθηκε στο 78% τον Ιούνιο, ενώ αποφασίστηκε η μείωση της παραγωγής του καρτέλ κατά σχεδόν 1,2 εκατ. βαρέλια και των υπολοίπων κρατών κατά 600.000 βαρέλια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης στην Αγία Πετρούπολη θα εξετάσει πρόταση, η οποία υποστηρίζεται από τη Σαουδική Αραβία και υποδεικνύει τον έλεγχο των εξαγωγών πετρελαίου (εκτός των επιπέδων παραγωγής που συνέβαινε μέχρι τώρα).

Σημειώνεται ότι η Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει ότι θα μείωνε την παραγωγή κατά 1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, κάτι που έγινε και είχε αντίκτυπο και στις ΗΠΑ όπου μειώθηκαν οι εισαγωγές. Τώρα οι Σαουδάραβες αλλάζουν ρητορική και αντί για μείωση της παραγωγής κάνουν λόγο για μείωση των εξαγωγών προκειμένου να δοθεί ώθηση στις τιμές.

Το πετρέλαιο Brent υποχωρεί 18 σεντς στα 47,88 δολάρια το βαρέλι μετά από την υποχώρηση κατά 1,24 δολ. ή 2,5% την Παρασκευή, μετά την είδηση για αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ τον Ιούλιο.

(από insider.gr)