Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν «κολλημένες» σε ένα εύρος γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι, εκτός κι αν δύο σημεία παγκόσμιου ενδιαφέροντος κάνουν την έκπληξη τον Οκτώβριο, ανεβάζοντας τις τιμές του μαύρου χρυσού, σύμφωνα με την Helima Croft, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικών για τα εμπορεύματα στην RBC Capital Markets.
Η πρώτη πιθανή ανατάραξη που παρακολουθούν η Croft και η ομάδα της στην RBC, είναι μια πτώχευση χρέους από το βενεζουελάνικο πετρελαϊκό κολοσσό Petroleos de Venezuela. Η παραγωγή πετρελαίου της κρατικής PDVSA έχει σταθερά μειωθεί, καθώς η χώρα παλεύει με την οικονομική κρίση που επέφερε η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου το 2014 και η οικονομική κακοδιαχείριση ετών.
«Έχουν 3,5 δισ. δολάρια σε χρέος της κρατικής εταιρίας πετρελαίου, που λήγει τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη. Αν πτωχεύσουν, αυτό θα μπορούσε να είναι σημαντικό για το outlook της βενεζουελάνικης παραγωγής», εξήγησε η Croft μιλώντας στο CNBC.
Η πιο περιορισμένη παραγωγή αργού από τη Βενεζουέλα τείνει να στηρίζει την αγορά πετρελαίου, η οποία μαστίζεται από υπερπροσφορά εδώ και χρόνια.
Η δεύτερη έκπληξη θα μπορούσε να έρθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σε περίπτωση που η χώρα εγκαταλείψει την παγκόσμια συμφωνία που προβλέπει άρση κυρώσεων ενάντια στο Ιράν. Ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να αρνηθεί να επιβεβαιώσει ότι το Ιράν συμμορφώνεται με τη συμφωνία που βάζει όρια στο πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναβίωση των κυρώσεων, πράγμα που θα έπληττε την παραγωγή πετρελαίου του Ιράν, επεσήμανε η ειδικός.
Από την άλλη, ο John Kilduff, συνιδρυτής-εταίρος στο hedge fund ενέργειας Again Capital, υποστήριξε πως αυτές οι γεωπολιτικές ανησυχίες ίσως έχουν κάπως μεγαλοποιηθεί. Όπως σημείωσε, τα πέντε άλλα μέρη που έχουν διαπραγματευτεί τη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά, πιθανότατα θα έρχονταν σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ αρνούμενα να επιβάλλουν εκ νέου κυρώσεις κατά της χώρας.
Ο ειδικός παρατήρησε, ακόμα, πως η Βενεζουέλα είναι χρεωμένη στη Ρωσία και στην Κίνα. Ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft έχει συσσωρεύσει τεράστιο μερίδιο στο αμερικανικό διυλιστήριο Citgo της PDVSA, μέσω χρηματοδότησης προς τη Βενεζουέλα. Η Κίνα, από την άλλη, δανείζει εδώ και καιρό χρήμα στην χώρα με αντάλλαγμα πετρέλαιο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Croft η Rosneft έχει πρόσφατα αναφέρει πως δίνει τέλος στο δανεισμό προς την PDVSA, στην οποία έχουν απομείνει λιγότερα από 10 δισ. δολάρια σε αποθέματα.
«Τα νούμερα απλά δε βγαίνουν για να παραμείνει η PDVSA σε κατάσταση κεφαλαιακής επάρκειας» χωρίς τη βοήθεια από Ρωσία και Κίνα, τόνισε η αναλύτρια. «Επομένως πιστεύουμε πως αυτή η πτώχευση είναι ξεκάθαρος και υπαρκτός κίνδυνος».
(Πηγή: euro2day.gr)