Η αυστραλιανή εταιρεία Melbana Energy Ltd. δήλωσε ότι επιτεύχθηκε μείωση του εκτιμώμενου οικονομικού κόστους του προγράμματος γεώτρησης στην Κούβα λόγω της συμμετοχής μιας δεύτερης αυστραλιανής εταιρείας ενέργειας. Η Melbana είναι μία από τις λίγες δυτικές εταιρείες και η μόνη εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, με αναγνωρισμένη παρουσία στην Κούβα.

Η αυστραλιανή εταιρεία Melbana Energy Ltd. δήλωσε ότι επιτεύχθηκε μείωση του εκτιμώμενου οικονομικού κόστους του προγράμματος γεώτρησης στην Κούβα λόγω της συμμετοχής μιας δεύτερης αυστραλιανής εταιρείας ενέργειας.

Η Melbana είναι μία από τις λίγες δυτικές εταιρείες και η μόνη εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Αυστραλίας, με αναγνωρισμένη παρουσία στην Κούβα. Το πρόγραμμα γεώτρησης που έχει προγραμματιστεί για το επόμενο έτος θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρεία περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τις περισσότερο δυσοίωνες προβλέψεις. Ωστόσο, η εταιρεία αποκόμισε κέρδη περίπου 1,8 εκατομμύρια δολάρια μέσω της πρόσφατης μεταβίβασης μετοχών. Έως τις 30 Ιουνίου, η εταιρεία διέθετε περίπου 2,7 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Τη Δευτέρα, η εταιρεία δήλωσε ότι η Petro Australis Ltd. άσκησε το δικαίωμά της να εισέλθει σε έκταση που διαθέτει στην Κούβα, συμμετέχοντας με ποσοστό 40% στη σύμβασης εκμετάλλευσης του λεγόμενου Οικοπέδου 9. Μέσω της συμφωνίας, η Petro Australis αναλαμβάνει το 40% των δαπανών που σχετίζονται με μελλοντικές δραστηριότητες.

«Με την Petro Australis να ασκεί τα δικαιώματά της, οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Melbana θα μειωθούν σημαντικά, διατηρώντας παράλληλα ένα πολύ υψηλό ποσοστό σε αυτή την παγκόσμια ευκαιρία εξόρυξης πετρελαίου», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Melbana, Peter Stickland.

Η Melbana ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ξεκίνησε τις προκαταρκτικές εργασίες που απαιτούνται για την προετοιμασία της προτεινόμενης θέσης εξόρυξης Alameda-1. Έως δύο θέσεις εξόρυξης στο Οικόπεδο 9 αναμένονται για το επόμενο έτος και η εταιρεία ανέφερε ότι οι εκτιμήσεις της για την Κούβα κυμαίνονται σε περίπου 637 εκατομμύρια βαρέλια πιθανά ανακτήσιμων αποθεμάτων.

Η Melbana έκανε την είσοδό της στην Κούβα το 2012 σε συνεργασία με την Petro Australis, η οποία διατήρησε το δικαίωμα να διατηρήσει ποσοστό έως 40%. Η συμφωνία αυτή είχε ως αρχική ημερομηνία λύσης την 2α Σεπτεμβρίου.

Η Petro Australis δεν έκανε κάποιο δημόσιο σχόλιο για την κίνησή της.