Τυφώνας Χάρβεϋ: Πόσο θα Επηρεάσει τις Τιμές των Καυσίμων και την Πετρελαϊκή Βιομηχανία στις ΗΠΑ;

Τυφώνας Χάρβεϋ: Πόσο θα Επηρεάσει τις Τιμές των Καυσίμων και την Πετρελαϊκή  Βιομηχανία στις ΗΠΑ;
των Κ. Σ. Σταμπολή και Δημήτρη Φάρου
Δευ, 28 Αυγούστου 2017 - 17:42
Ο τυφώνας Χάρβεϋ, που χτύπησε τις περιοχές που αποτελούν την «καρδιά» της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, έχει ήδη προκαλέσει απότομη άνοδο στις τιμές της βενζίνης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα, Δευτέρα. Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, μόνο τις πέντε τελευταίες ημέρες, εκτινάχθηκε κατά περισσότερο από 10 σεντς, από 1,63 δολ. το γαλόνι την Πέμπτη σε περίπου 1,74 σεντς σήμερα

Ο τυφώνας Χάρβεϋ, που χτύπησε τις περιοχές που αποτελούν την «καρδιά» της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, έχει ήδη προκαλέσει απότομη άνοδο στις τιμές της βενζίνης εντός των Ηνωμένων Πολιτειών σήμερα, Δευτέρα. Όπως δείχνει το παρακάτω διάγραμμα, μόνο τις πέντε τελευταίες ημέρες, εκτινάχθηκε κατά περισσότερο από 10 σεντς, από 1,63 δολ. το γαλόνι την Πέμπτη σε περίπου 1,74 σεντς σήμερα.


Αύξηση σημείωσε μέσα σε μία εβδομάδα η τιμή της βενζίνης στην εγχώρια αγορά των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα από την περασμένη Πέμπτη ως σήμερα η αύξηση ξεπέρασε έως και τα 10 σεντς το γαλόνι (πηγή: Financial Times)

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Washington Post, επικαλούμενη στοιχεία από εταιρείες και ειδικούς, το ακριβές μέγεθος των ζημιών θα γίνει αντιληπτό μετά από αρκετές μέρες. Πάντως, οι διεθνείς τιμές του αργού δε δείχνουν να επηρεάζονται από τον Χάρβεϋ, καθώς το WTI υποχώρησε σήμερα στη Νέα Υόρκη σε σχέση με τα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής.

Αναφορικά με τις επιπτώσεις του τυφώνα στις παραγωγικές υποδομές των ΗΠΑ, όπως υπολογίζει το Αμερικανικό Γραφείο Ασφάλειας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, σε έρευνά του προχθές, Σάββατο, οι εταιρείες του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου περιέκοψαν κατά ένα τέταρτο την παραγωγή τους στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής παραγωγής τους εντός ΗΠΑ.

Επίσης, διεκόπη η λειτουργία μεγάλου μέρους των χερσαίων εγκαταστάσεων διύλισης που διατηρούν οι εν λόγω εταιρείες, οδηγώντας σε αδρανοποίηση το 10% τουλάχιστον της συνολικής διυλιστικής δυναμικότητας της χώρας. Η εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, αναμένεται όχι μόνο να αυξήσει τις τιμές και να προκαλέσει προσωρινές ελλείψεις στην περιοχή του Κόλπου του Μεξικού, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο τιμών και στις Βορειοανατολικές ΗΠΑ, όπου σημαντικό μέρος των προμηθειών σε βενζίνη φτάνει από τον Κόλπο του Μεξικού, μέσω αγωγού.

Εξάλλου, όπως υπολόγιζε, προχθές Σάββατο, το S& P Global Platts, εγκαταστάσεις παραγωγικής δυναμικότητας περίπου 900.000 βαρελιών την ημέρα έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Επίσης, κι άλλες μονάδες έκλεισαν χθες, Κυριακή, ανάμεσα στις οποίες δύο από τις μεγαλύτερες σε όλες τις ΗΠΑ: η Deer Park της Shell και η Baytown της ExxonMobil, με περίπου 1 εκατ. βαρέλια παραγωγική δυναμικότητα η καθεμία.

Η περιοχή που ανεμένετο να επηρεαστεί περισσότερο από τον τυφώνα Χάρβεϋ (πηγή: Financial Times)

Αρχικά, οι εταιρείες διέκοψαν τη λειτουργία των εγκαταστάσεών τους στο Corpus Christi, ενώ μετά έκλεισαν και οι μονάδες στο κανάλι του Χιούστον, στο Τέξας, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί, ως το απόγευμα της Κυριακής, πότε θα ξαναλειτουργήσουν.

Σύμφωνα με τον Craig Pirrong, καθηγητή οικονομικών και διευθυντή του Global Energy Management Institute στο Bauer College of Business του Πανεπιστημίου του Χιούστον, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ξέρουμε πότε θα αποκατασταθεί η λειτουργία των μονάδων, ενώ συμπληρώνει ότι «οι δραστηριότητες στον Κόλπο του Μεξικού έχουν σταματήσει και δεν θα μπορέσουμε να εκτιμήσουμε [πότε θα ξαναρχίσουν] μέχρι να επιστρέψει το προσωπικό. Τα διυλιστήρια θα είναι ΟΚ όσο θα συνεχίσουν να έχουν ηλεκτροδότηση». Όπως σημειώνει, «με τον περισσότερο κόσμο και τις πιο πολλές εταιρείες να είναι σε στάση αναμονής, είναι δύσκολο να έχουμε συνολική εικόνα».

Έχουν κλείσει, επίσης, πετροχημικά εργοστάσιο, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά την εικόνα της οικονομίας των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Η Chevron, σύμφωνα με το PetroChem Wire, προγραμματίζει τη διακοπή λειτουργίας της μονάδας της στο Cedar Bayou ως τις 6 Σεπτεμβρίου λόγω της καταιγίδας που ακολουθεί τον τυφώνα Χάρβεϋ.

Όπως τονίζει, από την πλευρά της, η αρχισυντάκτρια του PetroChem Wire, Kathy Hall, βγαίνει νοκ-άουτ ένα σημαντικό ποσοστό της παραγωγής εξαιτίας ενός και μόνο γεγονότος. «Πολλές από αυτές τις μονάδες είναι ιδιαίτερα πολύπλοκες», σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι «μπορείς να τις θέσεις εκτός λειτουργίας για ένα εικοσιτετράωρο, αλλά δεν θα ΄θελες να περιμένεις μέχρι η καταιγίδα να χτυπήσει τη μονάδα».

Επίσης, εξαιτίας του Χάρβεϋ, επιβραδύνονται οι γεωτρήσεις σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στο πεδίο Eagle Ford, μία περιοχή στο Νότιο Τέξας με πολλά πηγάδια παραγωγής και η οποία βρίσκεται στο βόρειο άκρο της περιοχής που επηρεάζει ο τυφώνας. Επίσης, περί τις 75 εξέδρες εξόρυξης που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή έχουν αδρανοποιηθεί από την περασμένη εβδομάδα.

Η εκπρόσωπος της Shell, Kimberly Windon, από την πλευρά της, η οποία, μάλιστα, εργάζεται από το σπίτι της, που βρίσκεται σε μία γειτονιά του Χιούστον που πλήττεται συχνά από τους τυφώνες, δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι ο πετρελαϊκός κολοσσός έκλεισε τα γραφεία του, ενώ πρόσθεσε ότι επρόκειτο να κλείσει και το διυλιστήριο και η χημική μονάδα στο Deer Park, που βρίσκεται κατά μήκος του ναυτιλιακού καναλιού του Χιούστον. Κάθε χρόνο, περί τα 2.500 πλοία πραγματοποιούν εκεί φορτοεκφορτώσεις, ενώ οι εργαζόμενοι της Shell στις μονάδες αυτές υπολογίζονται σε 1.500 άτομα, με άλλα 1.200 άτομα να απασχολούνται σε υπεργολάβους της εταιρείας.

Αλλά και η ExxonMobil ανακοίνωσε ότι θα προβεί στο κλείσιμο του συγκροτήματος του Baytown, που αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα πετρελαϊκά και πετροχημικά διυλιστήρια σε ολόκληρες τις ΗΠΑ. Το συγκρότημα, που βρίσκεται στο κανάλι του Χιούστον, 25 μίλια ανατολικά της τεξανικής πρωτεύουσας, απασχολεί περί τους 7.000 εργαζομένους. Οι διαδικασίες διακοπής των εργασιών του Baytown υπολογίζεται ότι θα απαιτήσουν μία ολόκληρη μέρα για να ολοκληρωθούν.

Παράλληλα, όπως σημειώνει η Washington Post, και η Valero, η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης των ΗΠΑ, έκλεισε τις διυλιστικές της μονάδες στο Corpus Christi και στο Three Rivers. Μάλιστα, η εταιρεία συνδράμει τους εργαζομένους της στην περιοχή του Rockport, που έχει ιδιαίτερα πληγεί από τον Χάρβεϋ, διασφαλίζοντας για πολλούς από αυτούς κατάλυμα σε ξενοδοχεία.

Επίσης, η Flint Hills, εταιρεία των αδερφών Koch με διυλιστήρια στο Corpus Christi και τη γύρω περιοχή, έκλεισε νωρίτερα τις δικές της μονάδες. «Βρισκόμαστε στη διαδικασία της εκτίμησης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα διυλιστήριά μας στο Corpus Christi μετά τον τυφώνα Χάρβεϋ», αναφέρει σε email του προς την Washington Post ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Jake Reint. «Με βάση όσα έχουμε ως τώρα παρατηρήσει, τα δύο διυλιστήρια δεν πρέπει να έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά».

Πτωτικά Κινούνται οι Διεθνείς Τιμές Αργού

Παρά την πρωτοφανή αναστάτωση που έχει σημειωθεί σ’ ένα από τα πλέον σημαντικά πετρελαϊκά κέντρα των ΗΠΑ, με αρκετές παραγωγικές και διυλιστικές μονάδες εκτός λειτουργίας, οι τιμές του αργού τόσο της Αμερικανικής ποικιλίας WTI αλλά και του διεθνούς benchmark του Brent, έχουν επιδείξει μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα.

Έτσι ενώ το WTI στο NYMEX της Νέας Υόρκης επωλείτο στα $48 το βαρέλι στις 25 Αυγούστου, όταν δηλαδή ξεκίνησε ο τυφώνας, σήμερα (28/8) η τιμή έχει υποχωρήσει στα $47.50 το βαρέλι. Παρομοίως το Brent από $52.70 που είχε φθάσει στις 24/8 στο ICE του Λονδίνου, σήμερα το απόγευμα εδιαπραγματευέτο στα $52.36 το βαρέλι. Δηλαδή έχουμε μια φαινομενικά ανορθόδοξη κατάσταση όπου παρά την εμφανή πλέον έλλειψη πετρελαίου στην αγορά οι τιμές δεν έχουν επηρεασθεί καθόλου, αντίθετα μάλιστα δείχνουν τάσεις υποχώρησης.

Πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές του WTI στο NYMEX της Νέας Υόρκης σε σχέση με τις 25 Αυγούστου, παρά την πρωτοφανή αναστάτωση που προκάλεσε ο τυφώνας σ’ ένα από τα πλέον σημαντικά πετρελαϊκά κέντρα των ΗΠΑ (πηγή: Financial Times)

Αρκετοί αναλυτές δικαιολογούν την ανορθόδοξη αυτή συμπεριφορά ως αποτέλεσμα των πολύ υψηλών αποθεμάτων αργού και προϊόντων του παρά την πρόσφατη μείωσή τους ιδίως στις ΗΠΑ, αυτά εξακολουθούν να ευρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Παράλληλα παρατηρείται αύξηση της παραγωγής από χώρες του OPEC όπως η Λιβύη, το Ιράκ και η Αλγερία έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα σε παγκόσμιο επίπεδο στον εφοδιαστικό κύκλο να παραμένει θετικό με πολύ περισσότερο πετρέλαιο να κυκλοφορεί διεθνώς απ’ ότι απαιτείται στην πράξη για την κάλυψη των σημερινών παγκόσμιων αναγκών που έχουν φθάσει πλέον τα 98.0 εκατ. βαρέλια την ημέρα.