Ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio del Pino, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία πριν από την 22α Σεπτεμβρίου, ημέρα της συνεδρίασης της κοινής επιτροπής των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ρώσικο πρακτορείο TASS.

Ο υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio del Pino, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία πριν από την 22α Σεπτεμβρίου, ημέρα της συνεδρίασης της κοινής επιτροπής των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το ρώσικο πρακτορείο TASS. Η επιτροπή αυτή έχει συσταθεί για την παρακολούθηση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου.

Ο Del Pino είχε υπηρετήσει ως υπουργός πετρελαίου της Βενεζουέλας μέχρι τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν αντικαταστάθηκε από τον Nelson Martinez. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro ανασχημάτισε και πάλι την κυβέρνησή του και την ανώτατη διοίκηση της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PDVSA, αντικαθιστώντας τον Martinez με τον Del Pino και αναθέτοντας στον Martinez τη διαχείριση της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας που κινδυνεύει με πτώχευση.

Ο Del Pino σχεδιάζει τώρα να ξεκινήσει ένα δεκαήμερο ταξίδι πριν από την επικείμενη συνεδρίαση της Κοινής Υπουργικής Επιτροπής Παρακολούθησης ( Joint OPEC- Non- OPEC Ministerial Monitoring Committee - JMMC) των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ στη Βιέννη. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα και το Ριάντ. Ο υπουργός της Βενεζουέλας θα συζητήσει με τους αντίστοιχους ηγέτες των χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ και των χωρών για την εφαρμογή της συμφωνίας περικοπής της παραγωγής, καθώς και για την «υιοθέτηση αλλαγών, εάν χρειαστεί», σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υπουργός της Βενεζουέλας δεν αναφέρθηκε σε περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την επίσκεψη του Del Pino.

Η αγορά πετρελαίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να επιτευχθεί η εκ νέου εξισορρόπησή της, αλλά όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των περικοπών μετά το Μάρτιο του 2018, παραμένουν ανοικτές, δήλωσε η Κοινή Υπουργική Επιτροπή στο τέλος της τελευταίας συνεδρίασής της την περασμένη εβδομάδα.

Τα έσοδα της Βενεζουέλας από το πετρέλαιο αντιστοιχούν στο 95% των εξαγωγικών κερδών της και της αποφέρουν σχεδόν το σύνολο του συναλλάγματος στο οποίο έχει πρόσβαση. Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου της μειώνεται όχι μόνο επειδή διατηρεί τη συμφωνία της με τον ΟΠΕΚ, αλλά και επειδή απλώς δεν έχει την πολυτέλεια να επανεπενδύσει στην πετρελαϊκή της βιομηχανία, καθώς για χρόνια ήταν αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το πετρέλαιο για να πληρώσει τις εισαγωγές καταναλωτικών αγαθών. Η παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας μειώθηκε κατά ένα πέμπτο τα τελευταία δύο χρόνια, φθάνοντας τα 1,93 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον Ιούλιο, από το μέσο όρο των 2,375 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα το 2015.