Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Statoil δήλωσε ότι απογοητευμένη, αλλά απτόητη από τα αποτελέσματα της πρώτης προσπάθειάς της στο μεθοριακό τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς, ύδατα που προηγουμένως αποτέλεσαν αντικείμενο διαμάχης με τη Ρωσία. Η Statoil και οι συνεργάτες της που εργάζονται στη γεώτρηση Korpfjell στη Θάλασσα του Μπάρεντς ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ποσότητας αερίου που δεν επαρκεί για να αποδείξει ότι υπάρχει ικανός όγκος κοιτάσματος ώστε να αξιοποιηθεί εμπορικά. Πρόκειται για την τέταρτη γεώτρηση στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της Statoil στη Θάλασσα του Μπάρεντς και ο στόχος της ήταν να διαπιστωθεί η ύπαρξη πετρελαίου.

Η νορβηγική ενεργειακή εταιρεία Statoil δήλωσε ότι απογοητευμένη, αλλά απτόητη από τα αποτελέσματα της πρώτης προσπάθειάς της στο μεθοριακό τμήμα της Θάλασσας του Μπάρεντς, ύδατα που προηγουμένως αποτέλεσαν αντικείμενο διαμάχης με τη Ρωσία.

Η Statoil και οι συνεργάτες της που εργάζονται στη γεώτρηση Korpfjell στη Θάλασσα του Μπάρεντς ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ποσότητας αερίου που δεν επαρκεί για να αποδείξει ότι υπάρχει ικανός όγκος κοιτάσματος ώστε να αξιοποιηθεί εμπορικά. Πρόκειται για την τέταρτη γεώτρηση στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της Statoil στη Θάλασσα του Μπάρεντς και ο στόχος της ήταν να διαπιστωθεί η ύπαρξη πετρελαίου.

Ο Jez Averty, επικεφαλής των εξορύξεων της Statoil στη Νορβηγία, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, αλλά είναι υπερβολικά νωρίς στην πορεία του έργου για να θεωρηθούν παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό.

«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι σπάνια επιτυγχάνουμε με την πρώτη προσπάθεια σε μια μεθοριακή περιοχή», ανέφερε σε δήλωσή του. «Τριάντα τρεις γεωτρήσεις είχαν διανοιχτεί πριν την πρώτη εμπορικά αξιοποιήσιμη γεώτρηση στο νορβηγικό τμήμα της Βόρειας Θάλασσας».

Η Βόρεια Θάλασσα είναι μία από τις πιο παραγωγικές ζώνες της περιοχής.

Το έργο Korpfjell αποτέλεσε στόχο διαμαρτυριών από ορισμένους ακτιβιστές της Greenpeace που έφυγαν από το σκάφος διαμαρτυρίας Arctic Sunrise με φουσκωτά σκάφη και καγιάκ για να διαμαρτυρηθούν κατά της εξόρυξης πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο. Η ομάδα δήλωσε ότι το έργο Korpfjell είναι το βορειότερο σημείο γεώτρησης μέχρι σήμερα.

Τον Απρίλιο, η νορβηγική Διεύθυνση Πετρελαίου, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας, ανέφερε ότι νέα δεδομένα από τα ανατολικά και βόρεια μέρη της Θάλασσας του Μπάρεντς, περιοχές που προηγουμένως ήταν αιτία διαμάχης με τη Ρωσία, οδήγησαν σε αναθεωρήσεις προς τα πάνω των κοιτασμάτων έως και κατά 65%. Η περιοχή γενικά αναμένεται να σημειώσει φέτος ρεκόρ αναφορικά στον αριθμό των διερευνητικών γεωτρήσεων που αναμένεται να φθάσουν τις 15, δύο περισσότερες από το προηγούμενο ρεκόρ του 2014.

Η Statoil εργάστηκε στο Korpfjell σε συνεργασία με την Lundin Petroleum. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Lundin, Alex Schneiter, δήλωσε ότι τα αποτελέσματα δεν ήταν αυτά που ήλπιζαν, αλλά τόνισε ότι ήταν μόλις η πρώτη προσπάθεια στην περιοχή.

«Θα χρειαστεί περισσότερη διερεύνηση για να κατανοήσουμε τις δυνατότητες αυτής της περιοχής», ανέφερε σε δήλωσή του.