Αλεξανδρούπολη: Συνάντηση Σταθάκη με τους Υπουργούς Ενέργειας Βουλγαρίας και Σερβίας για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου

Αλεξανδρούπολη: Συνάντηση Σταθάκη με τους Υπουργούς Ενέργειας Βουλγαρίας και Σερβίας για τον Κάθετο Διάδρομο Φυσικού Αερίου
energia.gr
Πεμ, 7 Σεπτεμβρίου 2017 - 16:19
Συνάντηση με τους ομόλογους του κ. Αλεξάνταρ Άντιτς, Υπουργό Ενέργειας της Σερβίας και κ. Τεμενούτσκα Πέτκοβα, είχε σήμερα, στην Αλεξανδρούπολη, ο Υπουργός ΠΕΝ, στο περιθώριο εξειδικευμένου συνεδρίου για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

Συνάντηση με τους ομόλογους του κ. Αλεξάνταρ Άντιτς, Υπουργό Ενέργειας της Σερβίας και κ. Τεμενούτσκα Πέτκοβα, είχε σήμερα, στην Αλεξανδρούπολη, ο Υπουργός ΠΕΝ, στο περιθώριο εξειδικευμένου συνεδρίου για θέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών διαπίστωσαν από κοινού την ανάγκη εμβάθυνσης της ήδη πολύ καλής συνεργασίας των τριών χωρών, για τη γρήγορη ολοκλήρωση του Κάθετου Διαδρόμου.

Επίσης, οι τρεις Υπουργοί ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της συνάντησης για τη συνδεσιμότητα Φυσικού Αερίου, Κεντρικής και ΝοτιοΑνατολικής Ευρώπης (CESEC), που θα λάβει χώρα στο Βουκουρέστι.

Παράλληλα, από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Γιώργος Σταθάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα και τα Βαλκάνια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του ενεργειακού μετασχηματισμού που συμβαίνει στην Ευρώπη στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε την εθνική ενεργειακή στρατηγική, που, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και την επέκταση του φυσικού αερίου ως μέρος της μετάβασης σε καθαρές μορφές ενέργειας. Ακόμη, τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών ενεργειακού εφοδιασμού.

Εξάλλου, ο Υπουργός ΠΕΝ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Σερβίας για την προώθηση και υλοποίηση του κάθετου διαδρόμου, ως εναλλακτικής Πύλης εισόδου φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα τέσσερα έργα που συνθέτουν τον Κάθετο Διάδρομο ( Vertical Corridor), τον αγωγό ΤΑΡ, την πλωτή μονάδα ΥΦΑ ( FSRU) της Αλεξανδρούπολης, τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας ( IGB) και τον Διασυνδετήριο Αγωγό Βουλγαρίας-Σερβίας.

Στη συνέχεια, ανέπτυξε τις προοπτικές της Ελλάδας ως χώρας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, κάνοντας αναφορά στο έντονο διεθνές ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί από εταιρείες με μεγάλη εμπειρία στον τομέα των υδρογονανθράκων, το οποίο και έχει οδηγήσει στην προκήρυξη δύο νέων διαγωνισμών για περιοχές στο Ιόνιο και την Κρήτη.