Αυξημένη δυσκολία να παρεμποδίσει τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τα χωρικά της ύδατα θα αντιμετωπίσει η Δανία, καθώς έχει ήδη επιτρέψει στον αγωγό Nord Stream 1 να χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς διαδρομή, υποστηρίζει η δικηγόρος, Ana Stanič. Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Δανίας επιδιώκει τηn ψήφιση νόμου μέσω του κοινοβουλίου, η οποία αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της κατασκευής του Nord Stream 2 στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Αυξημένη δυσκολία να παρεμποδίσει τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 από τα χωρικά της ύδατα θα αντιμετωπίσει η Δανία, καθώς έχει ήδη επιτρέψει στον αγωγό Nord Stream 1 να χρησιμοποιήσει την ίδια ακριβώς διαδρομή, υποστηρίζει η δικηγόρος, Ana Stanič.

Τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση της Δανίας επιδιώκει τηn ψήφιση νόμου μέσω του κοινοβουλίου, η οποία αποσκοπεί στην παρεμπόδιση της κατασκευής του Nord Stream 2 στα χωρικά ύδατα της χώρας.

«Θέλουμε να έχουμε τη δυνατότητα έγκρισης ή άρνησης από την άποψη της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε τον Απρίλιο στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας, Lars Christian Lilleholt, εξηγώντας ότι, επί του παρόντος, καθίσταται δυνατό μόνο το δικαίωμα βέτο σε τέτοια έργα για λόγους περιβαλλοντικών ανησυχιών.

Ωστόσο, η παρεμπόδιση ενός αγωγού αποκλειστικά για πολιτικούς λόγους θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αναφέρει η δικηγόρος, Ana Stanic, που ειδικεύεται στην εκπροσώπηση κρατών, διεθνών οργανισμών και εταιρειών ενέργειας στους τομείς της επίλυσης διαφορών και του διεθνούς δικαίου.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις πιθανότητες της Δανίας να εμποδίσει το έργο για λόγους εξωτερικής πολιτικής, επεσήμανε: «Όχι, δεν μπορεί να σταματήσει το όλο θέμα».

«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς, ότι υπάρχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες», δήλωσε η κ. Stanic σε σχετική εκδήλωση της EURACTIV την Τετάρτη (6 Σεπτεμβρίου).

 

Αντιθέσεις

Ο Nord Stream 2 αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ της ρωσικής Gazprom, της γαλλικής Engie, της αυστριακής OMV AG, της Royal Dutch Shell και της γερμανικής Uniper.

Οι επικριτές του έργου – συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής και της Δανίας – υποστηρίζουν ότι ο Nord Stream 2 θα αυξήσει την εξάρτηση της ΕΕ από το μονοπώλιο των εξαγωγών φυσικού αερίου της Gazprom, που ήδη προμηθεύει περίπου το ένα τρίτο του φυσικού αερίου στα κράτη μέλη.

Το έργο έλαβε περαιτέρω πολιτικές διαστάσεις τον Ιούνιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη μέλη τη διεξαγωγή άμεσων διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την κ. Stanic, το γεγονός αυτό προμηνύει τέλος του Nord Stream 2. «Το έργο δεν θα προχωρήσει», δήλωσε, αμφισβητώντας «τη βούληση της Επιτροπής να εγκρίνει κάθε είδους συμφωνία με τη Ρωσία».

«Η ιδέα ότι η ΕΕ θα έχει αποκλειστική αρμοδιότητα να διαπραγματεύεται συμφωνίες για την ενέργεια με τρίτες χώρες, είναι κάτι που τα κράτη μέλη δεν έχουν υποστηρίξει ποτέ μέχρι στιγμής», ανέφερε στην εκδήλωση της EURACTIV, ο σύμβουλος και εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Nord Steam 2, Sebastian Saas.

Ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Jacques Delors, Thomas Pellerin Carlin, υποστήριξε ότι το εμβληματικό ευρωπαϊκό σχέδιο περί Ενεργειακής Ένωσης θα ήταν «αστείο» εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν λάβει εντολή.

Από την πλευρά της, η κ. Stanic προειδοποίησε ότι η απόφαση «ξεπερνά το Nord Stream 2» και θα «θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο» για άλλα έργα, όπως ο Opal. Επιπλέον, «μικρότερα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Σλοβενία, ενδέχεται να είναι απρόθυμα να παραδώσουν τα ηνία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα ενέργειας που έχουν λάβει διαστάσεις εθνικής ασφάλειας», πρόσθεσε.

«Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι αν τα κράτη μέλη θέλουν πραγματικά να συμβεί κάτι τέτοιο. Και ως προς αυτό έχω τις αμφιβολίες μου», τόνισε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου, Δρ Andreas Goldthau, λέγοντας ότι η Κομισιόν αναζητά πιθανώς «μια στρατηγική εξόδου» στα νομικά εμπόδια που αντιμετωπίζει προσπαθώντας να παρεμποδίσει το Nord Stream 2.

 

(Πηγή: euractiv.gr)