Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας Εγκρίνει Τέσσερις Νέες Ενεργειακές Άδειες

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας Εγκρίνει Τέσσερις Νέες Ενεργειακές Άδειες
energia.gr
Παρ, 8 Σεπτεμβρίου 2017 - 15:26
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας (ERE) ενέκρινε τέσσερις νέες ενεργειακές άδειες, μία από τις οποίες είναι τροποποίηση υφιστάμενης άδειας, δύο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η άλλη για εμπορία

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Αλβανίας (ERE) ενέκρινε τέσσερις νέες ενεργειακές άδειες, μία από τις οποίες είναι τροποποίηση υφιστάμενης άδειας, δύο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και η άλλη για εμπορία.

Όπως αναφέρει η ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα στο τελευταίο ενημερωτικό της δελτίο, από τις αποφάσεις της ERE προκύπτει ότι η τουρκικών συμφερόντων Ayen AS Energy ζήτησε την τροποποίηση των αδειών της λόγω της αλλαγής της εγκατεστημένης ισχύος και της σύμβασης παραχώρησης από την Κυβέρνηση. Αρχικά, της είχαν δοθεί με παραχωρήσεις οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί "Gojan", "Gjegjan", "Peshqesh" και "Fangu" αλλά από την αρχική σύμβαση απομακρύνθηκαν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί: "Gojan" και "Gjegjan" και έχει προστεθεί ο καινούργιος υδροηλεκτρικός σταθμός "Ura Fanit". Η αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης έγινε κατόπιν αιτήματος της εταιρείας.

Συνολικά, για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, η αξία της επένδυσης υπολογίζεται σε € 210 εκατ. Για να προσαρμόσει την παλιά άδεια στην πραγματική κατάσταση λειτουργίας της εταιρείας, η ERE ενέκρινε την τροποποίηση για εγκατεστημένη ισχύ 110,54MW. Η εταιρεία "Energjia Valamara" sh.pk και "Skatina HEC" sh.pk έχουν αδειοδότηση για την παραγωγή ενέργειας. Η πρώτη για την παραγωγή σε διαφόρους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της, όπως το "Mesmal 1" με εγκατεστημένη ισχύ 410 kW, το "Mesmal 2" με εγκατεστημένη ισχύ 1.473 kW, το "Mesmal 3" με εγκατεστημένη ισχύ 235 kW, το "Selca με εγκατεστημένη ισχύ 2.388 kW, και συνολική ισχύς 4.506 kW. Από την άλλη πλευρά, η Skatina έλαβε έγκριση για υδροηλεκτρικό σταθμό με το ίδιο όνομα και εγκατεστημένη ισχύ 2.677 kW. Η ERE επίσης χορήγησε άδεια για την EFT Tirana sh.pk κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2017 στην δραστηριότητα εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.