Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση τμημάτων της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό. Χθες το απόγευμα, κομμάτια πετρελαιοκηλίδας παρασύρθηκαν από τους ανέμους στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πειραϊκής και έκαναν την εμφάνισή τους κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προσπάθειες των σκαφών αντιρρύπανσης για την αντιμετώπιση τμημάτων της πετρελαιοκηλίδας που δημιουργήθηκαν στα Σελήνια και την Κυνόσουρα μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Χθες το απόγευμα, κομμάτια πετρελαιοκηλίδας παρασύρθηκαν από τους ανέμους στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Πειραϊκής και έκαναν την εμφάνισή τους κοντά στις ακτές της Φρεαττύδας, όπου η δυσοσμία είναι έντονη.

Ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε ότι η πετρελαιοκηλίδα κατευθύνεται προς την Πειραϊκή, επικοινώνησε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γιώργο Γαβρίλη και τον αρχηγό του λιμενικού σώματος, Σταμάτη Ράπτη, προκειμένου να ζητήσει να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, καθώς ο δήμος Πειραιά δεν έχει αρμοδιότητα παρέμβασης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Πειραιά, ο αρχηγός του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τον δήμαρχο της πόλης, ότι σήμερα το πρωί θα μπορέσει να εκτιμηθεί η κατάσταση, οπότε θα είναι σε θέση να τον ενημερώσει τόσο για τον τρόπο, όσο και για το χρονοδιάγραμμα του καθαρισμού της περιοχής της Πειραϊκής.

Όπως ανέφεραν εξάλλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανώτεροι αξιωματικοί του λιμενικού σώματος, η ρύπανση που έχει προκληθεί από το δεξαμενόπλοιο κατά τη βύθισή του στον Σαρωνικό, θα αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά και σε όλα τα επίπεδα.

Πάντως, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, έχει ζητήσει για το θέμα να συγκληθεί έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Ναυτιλίας, προκειμένου να υπάρξει πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη της κατάστασης μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου, ενώ η ιδιωτική εταιρεία στην οποία έχουν ανατεθεί οι εργασίες απορρύπανσης, έχει καταθέσει στη Λιμενική Αρχή Πειραιά σχέδιο απάντλησης καυσίμων, προκειμένου να αξιολογηθεί και στη συνέχεια να εκκινήσουν οι εργασίες απάντλησης του φορτίου του πλοίου.

Στην περιοχή του ναυαγίου ενισχύονται τα σκάφη του λιμενικού που επιχειρούν επί τόπου, ενώ στη Σαλαμίνα, κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με την πλοιοκτήτρια εταιρία, έχουν σταλεί επιπλέον βυτιοφόρα οχήματα, για να βοηθήσουν στην απορρύπανση των ακτών.


 

Συντονισμένη δράση ΥΠΕΝ και ΥΝΑΝΠ για την αντιμετώπιση της ρύπανσης

Συγκεκριμένες δράσεις προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης που προκλήθηκε από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου "Αγία Ζώνη ΙΙ", νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντη, στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, το Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης των Περιβαλλοντικών Ζημιών (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες αρχές, θα κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, όπως αυτές προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα υπ' αριθ. 148 "Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον".

Με έγγραφο που απέστειλε το ΣΥΓΑΠΕΖ, σήμερα, καλεί την πλοιοκτήτρια εταιρεία να καταθέσει εγγράφως στοιχεία για τις έως τώρα ενέργειές της, καθώς και χρονοδιάγραμμα ενεργειών, όπως και μέτρα απορρύπανσης της θαλάσσιας και παράκτιας περιοχής και μέτρα πρόληψης περαιτέρω πρόκλησης περιβαλλοντικής ζημίας.

Όπως έγινε γνωστό, παράλληλα με τις ενέργειες του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, το ΣΥΓΑΠΕΖ θα καθορίσει επιπλέον τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης του παράκτιου οικοσυστήματος, τον τρόπο παρακολούθησης αυτών και τη σχετική εργασία, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημίας.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται τέλος ότι το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Δόμησης και Μεταλλείων (ΣΕΠΔΕΜ) του ΥΠΕΝ, βρέθηκε στο πεδίο τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, όπου πραγματοποίησε αυτοψία.


 

Μαύρες ακτές βλέπουν οι κάτοικοι της Σαλαμίνας

Ξεχειλίζουν από αγανάκτηση οι κάτοικοι της Σαλαμίνας, που βλέπουν τη «μαύρη» καταστροφή στις ακτές του νησιού, μετά τη βύθιση του αγκυροβολημένου μικρού δεξαμενόπλοιου ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ τα ξημερώματα της Κυριακής, με 2.570 τόνους καύσιμα, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό.

Από χθες το πρωί, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού φωτογραφίζουν τις μαύρες ακτές της Σαλαμίνας και όλοι μιλούν για την τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ εκφράζουν τους φόβους τους για τις μετέπειτα επιπτώσεις. «Ο κόσμος της Σαλαμίνας είναι αγανακτισμένος από όλη αυτή την υποβάθμιση που δέχεται το νησί μας τα τελευταία χρόνια», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γρηγόρης Αργυρός, δημότης Σαλαμίνας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωραϊστικών Συλλόγων του νησιού, ο οποίος καταγγέλλει μεγάλη καθυστέρηση ως προς την άμεση κινητοποίηση των αρχών.

«Η ρύπανση θα φέρει το νησί 10 χρόνια πίσω σε ό,τι αφορά το οικοσύστημα» συνεχίζει ο κ. Αργυρός και διερωτάται γιατί έπρεπε να φτάσει πρώτα το μαζούτ στις ακτές για να καθαριστούν. «Δεν δεχόμαστε πλέον άλλη υποβάθμιση του νησιού» τονίζει ο κ. Αργυρός, ενώ αναφέρει ότι οι κάτοικοι πρόκειται πολύ άμεσα να προχωρήσουν σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η βύθιση του δεξαμενόπλοιου σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κυνοσούρας και Σεληνίων και η οσμή από τα πετρελαιοειδή και την πίσσα είναι αρκετά έντονη. Η θάλασσα έχει μετατραπεί σε ένα «μαύρο καμβά», ενώ αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια από τα ιδιωτικά συνεργεία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ρύπανση που δημιουργήθηκε κατά μήκος του 1,5 χιλιομέτρου της πληγείσας περιοχής. «Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τη Σαλαμίνα μας», ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εθελοντές που συμμετέχουν στις εργασίες καθαρισμού των ακτών.

Όμως, πέρα από την οικολογική καταστροφή, πολλά μαγαζιά εστίασης που βρίσκονται κοντά στις συγκεκριμένες ακτές, πρόκειται να υποστούν σοβαρό οικονομικό πλήγμα, αφού ήδη τα περισσότερα παραμένουν κλειστά μετά το συμβάν.

«Ευτυχώς που το ατύχημα συνέβη στην εκπνοή του καλοκαιριού», αναφέρουν οι πλέον αισιόδοξοι, που παραμένουν στα μαγαζιά τους.

«Η περιοχή έχει νεκρώσει» είχε αναφέρει χθες σε δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η δήμαρχος Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου-Παπαθανασίου, τονίζοντας πως οι τοπικές αρχές θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες ώστε να αποδοθούν ευθύνες αλλά και να υπάρξουν αποζημιώσεις για τους ανθρώπους της περιοχής και την περιοχή την ίδια.