Το αλβανικό Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας (MEI) ανακοίνωσε τους αναδόχους των δύο συμβάσεων παραχωρήσεων για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Bushtrica 2 και Bushtrica 3. Η αξία της επένδυσης και για τους δύο Υ/Η σταθμούς εκτιμάται περίπου σε $10 εκατ., όπως αναφέρει στο τελευταίο της ενημερωτικό δελτίο η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα

Το αλβανικό Υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας (MEI) ανακοίνωσε τους αναδόχους των δύο συμβάσεων παραχωρήσεων για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Bushtrica 2 και Bushtrica 3. Η αξία της επένδυσης και για τους δύο Υ/Η σταθμούς εκτιμάται περίπου σε $10 εκατ., όπως αναφέρει στο τελευταίο της ενημερωτικό δελτίο η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.

 

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη προτεραιότητα είχε ο υποψήφιος ανάδοχος με την καλύτερη πρόταση όσον αφορά στην εγκατεστημένη ισχύ και τα τέλη παραχώρησης. Συγκεκριμένα:

Bushtrica 2

Έχουν παρουσιαστεί δύο προσφορές για το υδροηλεκτρικό σταθμό της Bushtrica 2. Η πρώτη από την εταιρεία "2Τ" sh.p.k, η οποία αποκλείστηκε επειδή, σύμφωνα με το αλβανικό Υπουργείο, δεν υπέβαλε πλήρη τεκμηρίωση. Η δεύτερη είναι η νικήτρια εταιρεία, πρόκειται για την προσωρινή συγχώνευση των εταιρειών "Doko" sh.p.k και "Erniku" sh.pk. Σύμφωνα με την προσφορά αυτής της εταιρείας, η εγκατεστημένη ισχύ εκτιμάται στα 4.060 kW με εκτιμώμενη παραγωγή 18.553.391 kWh. Η αξία του τέλους παραχώρησης είναι 2,02% (374.778 kWh). Η προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης καθορίζεται για 12 μήνες και η συνολική αξία της επένδυσης, χωρίς ΦΠΑ, ανέρχεται σε 600 εκατ. λεκ.

Bushtrica 3

Επίσης, σε αυτή τη διαδικασία έχουν λάβει μέρος στο διαγωνισμό δύο εταιρείες. Η πρώτη εταιρεία "Restaurim Gurra - Kaca" sh.pk, η οποία αποκλείστηκε επειδή δεν υπέβαλε όλα τα απαιτούμενα έγγραφα και δεύτερον η προσωρινή ένωση των εταιρειών "Vega" sh.pk, "Enolio" sh.pk. και "EL-BU 2009" sh.pk σύμφωνα με τη νικήτρια προσφορά με την οποία το Υπουργείο θα αρχίσει διαπραγματεύσεις, η εγκατεστημένη ισχύς που καθορίζεται στο έργο είναι 6.700kW, με παραγωγή 28.268.538 kWh και ποσοστό παραχώρησης 2,1% (593.639 kWh). Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι 24 μήνες και η αξία της επένδυσης είναι περίπου 560 εκατ. λεκ, χωρίς ΦΠΑ.

 

Και οι δύο παραχωρήσεις είναι Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με διάρκεια 35 ετών. Επί του παρόντος, το αλβανικό Υπουργείο Ενέργειας έχει ανοίξει τον διαγωνισμό για την τέταρτη υδροηλεκτρική μονάδα στην λεκάνη απορροής του ποταμού Bushtrica, ενώ στην Επιτροπή Δημόσιων Συμβάσεων κατατεθεί ένσταση για τη διαδικασία της Bushtrica 1 από την εταιρεία 2T sh.p.k. Κατά το στάδιο αξιολόγησης υπάρχουν ορισμένες άλλες παραχωρήσεις όπως οι Kalivaçi, Gojan, Luniku, Grabova 1 και 2.