Η ελληνική οικονομία θα πετύχει ψηλά ποσοστά ανάπτυξης φέτος και το 2018, όμως σε βάθος πενταετίας η αναπτυξιακή δυναμική θα αποδυναμωθεί λόγω της ανεργίας, του χρέους και των δημοσιονομικών απαιτήσεων που βαραίνουν τη χώρα, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η ελληνική οικονομία θα πετύχει ψηλά ποσοστά ανάπτυξης φέτος και το 2018, όμως σε βάθος πενταετίας η αναπτυξιακή δυναμική θα αποδυναμωθεί λόγω της ανεργίας, του χρέους και των δημοσιονομικών απαιτήσεων που βαραίνουν τη χώρα, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,8% φέτος και κατά 2,6% το επόμενο έτος, υπερβαίνοντας το 2,4% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο, το 2022 η ανάπτυξη θα έχει πέσει μόλις στο 1%.

Η σταδιακή κάμψη του αναπτυξιακού momentum οφείλεται στην σταθερά υψηλή ανεργία, στο υψηλό δημόσιο χρέος και στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα, όπως εξήγησε ο υποδιευθυντής του τμήματος ερευνών του Ταμείου, Τζιάν Μαρία Μιλέσι-Φερέτι, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της εξαμηνιαίας έκθεσης του οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία στην Ουάσιγκτον.

Σημείωσε ότι τυχόν ελάφρυνση του χρέους, την οποία το ΔΝΤ ζητά επισταμένα από τους ευρωπαίους εταίρους, θα μπορούσε να αναβαθμίσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Μιλέσι-Φερέτι εξήγησε ότι παραδοσιακά τα πρώτα χρόνια μίας οικονομικής ανάκαμψης οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται με ταχύτερους ρυθμούς, όμως με την πάροδο του χρόνου τα προβλήματα περιορίζουν τις δυνατότητες μίας χώρας.

Συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, θα έχουν το Σάββατο (14 Οκτωβρίου) στην Ουάσινγκτον στο περιθώριο της εξαμηνιαίας συνόδου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί εννέα ημέρες πριν από την προγραμματισμένη άφιξη στην Αθήνα των κλιμακίων των θεσμών στις 23 Οκτωβρίου για την τρίτη αξιολόγηση.

Θετικά μηνύματα μετά από χρόνια

Το Ταμείο εμφανίζεται γενικότερα αισιόδοξο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, προβλέποντας το υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2010, όταν ο κόσμος βίωνε τις δημοσιονομικές και τραπεζικές συνέπειες της κρίσης.

Μολονότι η παγκόσμια ανάπτυξη πέρυσι μετρήθηκε μόλις στο 3,2%, το χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη της κρίσης, φέτος η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί κατά 3,6%, και κατά 3,7% το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάκαμψη άρχισε το δεύτερο εξάμηνο και απέκτησε περαιτέρω δυναμική το πρώτο μισό του 2017. Ένας από τους παράγοντες που υποστηρίζουν την καλύτερη εικόνα είναι η αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου, καθώς οι συναλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες αναμένεται να αυξηθούν κατά 4,2% φέτος και κατά 4% το 2018.

Ο οργανισμός αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ευρωζώνη, την Ιαπωνία και τον Καναδά. Έξω από τον χορό των θετικών προβλέψεων έμεινε αντίθετα το Ηνωμένο Βασίλειο, με την πρόβλεψη του ΔΝΤ να παραμένει στάσιμη.

Ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους της έκθεσης είναι η Ρωσία, η οποία αναμένεται να πετύχει ανάπτυξη 1,8% φέτος και 1,6% το 2018, δηλαδή 0,4 και 0,2 μονάδες καλύτερα σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του ΔΝΤ.

«Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με τις αρχές του προηγούμενου έτους, όταν η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε αποδυναμωμένη ανάπτυξη και ταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ.

(από skai.gr, 10/10/2017)