Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και ΕΕ είναι κάθε άλλο παρά αρμονικές. Και με την εμπειρία της προηγούμενης θητείας του στο Οβάλ Γραφείο, οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων καταδεικνύουν την επιθυμία τους για αποφυγή συγκρούσεων με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο. Αυτός ήταν ίσως και ο λόγος που η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έθεσε στο περιθώριο κάθε διαπραγματευτικό ατού που μπορεί να είχε απομείνει στην πλευρά της ΕΕ, και δήλωσε χωρίς δισταγμό πως η Ευρώπη θα αγοράσει περισσότερο αμερικανικό LNG προκειμένου να αντικαταστήσει τις εισαγωγές του ρωσικού καυσίμου, είτε μέσω αγωγών, είτε σε υγροποιημένη μορφή.
Ωστόσο, αυτή η δήλωση της φον ντερ Λάϊεν αγνοεί πως οι ΗΠΑ συνιστούν ήδη τον μεγαλύτερο προμηθευτή ΥΦΑ της ΕΕ, με ποσοστό που πλησιάζει το 50%. Ως εκ τούτου, μία περαιτέρω αύξηση του μεριδίου του αμερικανικού ποσοστού θα σήμαινε και κλιμάκωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τους Αμερικανούς προμηθευτές, κάτι που θα μπορούσε εύκολα να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς τους Ευρωπαίους. Θα επρόκειτο δηλαδή για την ίδια “παγίδα” στην οποία είχε πέσει η ΕΕ με τους Ρώσους προμηθευτές. Πέραν αυτού, η ΕΕ ως θεσμός δεν μπορεί να εγγυηθεί την αγορά περισσότερου αμερικανικού LNG, καθώς δεν είναι εκείνη που συνάπτει τα συμβόλαια, αλλά οι (ιδιωτικές) εταιρείες προμήθειας και παραγωγής. Η αδυναμία της ΕΕ να συγκεντρώσει την προμήθεια και διανομή φυσικού αερίου στην ήπειρο αποδείχθηκε ήδη από την υπολειτουργία της πλατφόρμας AggregateEU, η οποία είχε δημιουργηθεί για αυτόν ακριβώς τον λόγο.
Η άνοδος των μετοχών των εταιρειών φυσικού αερίου στις ΗΠΑ. Πηγή: Financial Times.
Από την άλλη πλευρά, οι Αμερικάνοι παραγωγοί φυσικού αερίου σίγουρα θα επιθυμούσαν να προμηθεύσουν περισσότερο LNG στους Ευρωπαίους, με τις προσδοκίες για την επόμενη διακυβέρνηση να έχουν ήδη ενισχύσει τις μετοχές τους. Ο Τραμπ αναμένεται να διευκολύνει τη λειτουργία τους ακυρώνοντας την παύση αδειοδοτήσεων νέων εξαγωγικών έργων ΥΦΑ που είχε επιβάλει ο Τζο Μπαϊντεν στις αρχές του 2024. Ωστόσο, επί του παρόντος, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να έχουν ανεπαρκείς υποδομές για την εξαγωγή του καυσίμου, κάτι που συνδέεται περισσότερο με τεχνικά ζητήματα, παρά με τους όποιους περιορισμούς μπορούσαν να θέσουν οι ομοσπονδιακές αρχές. Ως εκ τούτου, μία δραματική αύξηση των αμερικανικών εξαγωγών προς την ΕΕ θα πρέπει να περιμένει μέχρι τη λειτουργία ορισμένων νέων μονάδων επεξεργασίας LNG, οι οποίες προγραμματίζονται για την επόμενη διετία.
Μέχρι τότε, οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στις συνομιλίες τους με τον Τραμπ. Δεδομένης της γενικότερης μεταστροφής της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ προς τον Ινδο-Ειρηνικό, όπου αναμένεται η επόμενη μεγάλη σύγκρουση, η ΕΕ θα έπρεπε να διατηρήσει ορισμένα μέσα πίεσης προς την Ουάσιγκτον, τουλάχιστον όσο παραμένει αμυντικά εξαρτημένη από τον μεγαλύτερο παίκτη στο ΝΑΤΟ.