Προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για Έγκριση η Σύμβαση Εξαγοράς του ΟΛΘ

Προς το Ελεγκτικό Συνέδριο για Έγκριση η Σύμβαση Εξαγοράς του ΟΛΘ
του Βαγγέλη Μανδραβέλη
Τρι, 17 Οκτωβρίου 2017 - 10:08
Ολοκληρώθηκε χθες η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 67% των μετοχών στον ΟΛΘ. Ο προτιμητέος επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε χθες στο ΤΑΙΠΕΔ τα έγγραφα που πιστοποιούν τη δημιουργία του νομικού προσώπου που θα αναλάβει τις μετοχές του ΟΛΘ.

Ολοκληρώθηκε χθες η κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πώλησης του 67% των μετοχών στον ΟΛΘ.

Ο προτιμητέος επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε χθες στο ΤΑΙΠΕΔ τα έγγραφα που πιστοποιούν τη δημιουργία του νομικού προσώπου που θα αναλάβει τις μετοχές του ΟΛΘ.

Τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ θα ελέγξουν τα έγγραφα και στη συνέχεια θα τα διαβιβάσουν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να εγκρίνει τη σύμβαση αγοραπωλησίας του 67% των μετοχών ΟΛΘ.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του ΑΠΕ, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έλεγξε τα έγγραφα του προτιμητέου επενδυτή και δεν βρέθηκαν κενά που θα δημιουργούσαν εμπόδια σε μια θετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η κοινοπραξία DIEP GmbH-Τerminal Link SAS-Βelterra Investments Ltd, που αποτελεί τον προτιμητέο επενδυτή για τον ΟΛΘ, μέχρι προχθές δεν είχε καταθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ τα έγγραφα ίδρυσης του νομικού προσώπου που θα αναλάμβανε τον ΟΛΘ. Για τον λόγο αυτόν το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει εγκρίνει την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ). Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των τριών επενδυτών της κοινοπραξίας υπήρχαν διαφορές σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα διαχείρισης και διοίκησης του ΟΛΘ.

Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργήσει η κοινοπραξία, βασικός μέτοχος με 47% θα είναι η γερμανική επενδυτική εταιρεία DIEP (Deutsche Invest Equity Partners), ακολουθεί η γαλλική Τerminal Link με 33% και τέλος η Belterra Investments του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη με 20%.

Από τη στιγμή που θα φτάσουν τα έγγραφα στο Ελεγκτικό Συνέδριο, η διαδικασία του ελέγχου αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα. Στη συνέχεια, η σύμβαση θα προωθηθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για έγκριση και, τέλος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κυρώσει στη Βουλή τη νέα σύμβαση παραχώρησης του λιμένα του Θεσσαλονίκης στον ΟΛΘ. Η κύρωση αυτή κλείνει τις προαιρέσεις για την υλοποίηση της σύμβασης, δηλαδή τη μεταβίβαση των μετοχών ΟΛΘ στον προτιμητέο επενδυτή και την καταβολή από μέρους του 232 εκατ. ευρώ στο ΤΑΙΠΕΔ.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)