Ελληνοκορεατική Προσέγγιση για Ναυτιλία, Τουρισμό, Τρόφιμα, Νέες Τεχνολογίες

Ελληνοκορεατική Προσέγγιση για Ναυτιλία, Τουρισμό, Τρόφιμα, Νέες Τεχνολογίες
του Ηλία Μπέλλου
Τετ, 25 Οκτωβρίου 2017 - 18:49
Τη διεύρυνση της εμπορικής σχέσης μεταξύ Νοτίου Κορέα και Ελλάδας, πέραν των ελληνικών ναυπηγήσεων σε κορεατικές μονάδες, επιχειρούν οι δύο πλευρές. Ως νέοι άξονες προσδιορίστηκαν ο τουρισμός, οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων και ποτών και η ενδεχόμενη εμπλοκή κορεατικών ομίλων σε έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης

Τη διεύρυνση της εμπορικής σχέσης μεταξύ Νοτίου Κορέα και Ελλάδας, πέραν των ελληνικών ναυπηγήσεων σε κορεατικές μονάδες, επιχειρούν οι δύο πλευρές. Ως νέοι άξονες προσδιορίστηκαν ο τουρισμός, οι εξαγωγές ελληνικών τροφίμων και ποτών και η ενδεχόμενη εμπλοκή κορεατικών ομίλων σε έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Αυτό κατέστη σαφές από τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα μεταξύ του Ελληνα και του Νοτιοκορεάτη πρωθυπουργού και μελών των δύο κυβερνήσεων αλλά και στο πλαίσιο του Ελληνοκορεατικού Επιχειρηματικού Forum που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Οι δύο πλευρές μάλιστα υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο τις τεχνολογίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και όπως ανέφερε ο νέος πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας κ. Λι Νακ Γιον, η χώρα του είναι παγκοσμίως πρωτοπόρος ειδικά σε συστήματα υποδομών και διαχείρισης κυκλοφορίας. Αναγνώρισε βεβαίως την καθοριστική συμβολή στην οικονομία της Νοτίου Κορέας του ελληνικού εφοπλισμού, τονίζοντας πως ήταν ελληνικές παραγγελίες στις αρχές της δεκαετίας του 1970 που άνδρωσαν τη ναυπηγική της βιομηχανία, η οποία είναι σήμερα μία από τις τρεις μεγαλύτερες του κόσμου.

«Η εμπορική σχέση των δύο χωρών αποτιμάται στα 2,9 δισ. δολ. το 2016, τριπλάσια δηλαδή σε αξία από αυτήν που ήταν μόλις πριν από έξι χρόνια», σημείωσε ο Λι Νακ Γιον στο άνοιγμα των εργασιών του συνεδρίου στο οποίο παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, ο υπουργός Ναυτιλίας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Το μεγαλύτερο μέρος των διμερών εμπορικών συναλλαγών αφορά σε παραγγελίες εμπορικών πλοίων από ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές.

Ομως ανοδική τάση καταγράφει και ο εισερχόμενος τουρισμός από τη Νότιο Κορέα, που για την ώρα πάντως δεν ξεπερνά τις 10.000 αφίξεις. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε και στην επέκταση της συνεργασίας του ναυτιλιακού τομέα και συγκεκριμένα στην εξασφάλιση πως Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού θα μπορούν να διαθέτουν προϊόντα και υπηρεσίες στις κορεατικές ναυπηγήσεις ειδικά ελληνικών συμφερόντων πλοίων. Να μπορούν δηλαδή τα πλοία που κτίζονται εκεί να εξοπλίζονται με εξαρτήματα που κατασκευάζουν ελληνικές επιχειρήσεις.

Η HEMEXPO (Ελληνες Κατασκευαστές Ναυτιλιακού Εξοπλισμού) ήταν ένας από τους ελληνικούς φορείς που συμμετείχαν στο forum όπως όμως και οι εταιρείες Αpivita, Μέλι Αττική, Mediterra, Agrovim, Bright Ειδικός Φωτισμός, Κτήμα Κυρ Γιάννης, Κτήμα Πόρτο Καρράς, Κτήμα Βασιλείου, Λουξ Μαρλαφέκας, Βερνίκος Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις, ΚΟΥΛ Εφόδια Πλοίων, Alert Shipping Agencies, Κέδρος, ΠΟΛΥΕΚΟ, Κύμη ΑΒΕΕ, Baumarket-Μαθιός Πυρίμαχα, Μανεσιώτης, Mediterranean Bunker Services, Ecomasyn, ΕΛΒΙΚ, Zea Maritime Services, Παπαδόπουλος Ι & Ε, Hajiefemidis, Sea Bright, Πρίσμα Ηλεκτρονικά και NanoPhos. Η μεγάλη παρουσία Ελλήνων οινοπαραγωγών μαρτυρά και ένα από τα ελληνικά προϊόντα που έχει αρχίσει να κερδίζει αγορές στη Νότιο Κορέα. Στην κορεατική αποστολή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Hanwha Corporation, Posco Daewoo, Liza Tour, Euro Bike, Arista, Samsung Electronics, Innoetics, LG Electronics, Hyundai Heavyα, Hanjin Heavy, Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, Samsung Heavy, Total Soft Bank, Hyundai Rotem, Korean Register of Shipping και Korea Offshore & Shipbuilding Association.

Αφορμή για την επίσκεψη του Κορεάτη πρωθυπουργού Λι Νακ Γιον είναι η παραλαβή της Ολυμπιακής Φλόγας, ενόψει των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν στη Ν. Κορέα το 2018.

(από την εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ")