και προσεγγίσεων για το παρόν και το μέλλον της ενέργειας, με τους συμμετέχοντες να συζητούν για τις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες στον τομέα.
Στην 9η Συνεδρία, με θέμα «ΑΠΕ και Δίκτυα Ηλεκτρικής Ενέργειας», συζητήθηκε το ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα του ρόλου των δικτύων στις διαδικασίες της πράσινης μετάβασης. Η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Καθημερινή», κ. Χρύσα Λιάγγου, συντόνισε το πάνελ που περιελάμβανε τον Δρ. Σταύρο Αθ. Παπαθανασίου, Καθηγητή ΕΜΠ, τον Δρ. Σωτήρη Καπέλλο, Επικεφαλής της Επιχειρησιακής Μονάδας HELLENiQ RENEWABLES της HELLENiQ ENERGY, την κ. Σοφία Πολιτοπούλου, Διευθύντρια Κλάδου Ρυθμιστικών Θεμάτων του ΔΕΔΔΗΕ και Μέλος ΔΕ ΙΕΝΕ, τους κ. Νίκο Φρυδά, Αντιπρόεδρο της Grant Thornton Business Solutions, κ. Γιάννη Καρύδα, Chief Executive Officer Renewables and Energy Storage του Copelouzos Group, και κ. Γεώργιο Μ. Ρόκα, Ιδρυτή, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της R Energy1 Holdings. Οι συμμετέχοντες εξήγησαν τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό δίκτυο εξαιτίας της εισόδου των ΑΠΕ στο σύστημα, καθιστώντας την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις αναβάθμισης επιτακτικές. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι ευκαιρίες που υπάρχουν μέσω των ενεργειακών διασυνδέσεων, με την Ελλάδα να συνδέεται με νέες αγορές, όπως η Γερμανία και η Αίγυπτος για τις ΑΠΕ.
Η 10 Συνεδρία, «Εναλλακτικά Καύσιμα – Υδρογόνο – Συνθετικά Καύσιμα», ασχολήθηκε με την ανάπτυξη της νέας γενιάς καυσίμων, ένα θέμα που παραμένει στο περιθώριο του διαλόγου στην Ελλάδα, παρά τη βαρύνουσα σημασία του. Ο Χάρης Φλουδόπουλος, δημοσιογράφος του Capital.gr και της εφημερίδας «Κεφάλαιο», συντόνισε τη συζήτηση των Δρ. Νικόλαου Λιάπη, Προέδρου της Επιτροπής Downstream του IENE και Energy and Business Consultant-Managing partner της ActaNonVerba, Δρ. Μιχάλη Θωμαδάκη, Διευθυντή Στρατηγικής & Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ, και κ. Θεόδωρου Τερζόπουλου, Προέδρου της Επιτροπής Φυσικού Αερίου του ΙΕΝΕ και Ανεξάρτητου Ενεργειακού Συμβούλου, με τον Δρ. Γεώργιο Ανθρακέα, Νομικό και Μεταδιδακτορικό Ερευνητή ΕΚΠΑ, να απευθύνει μαγνητοσκοπημένο μήνυμα. Η ανάπτυξη των μη συμβατικών καυσίμων, το καθένα από τα οποία έχει πολύ εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά, βρίσκεται μέχρι στιγμής με πρώιμο στάδιο, με κλάδους όπως η αεροπορία και η ναυτιλία να μην έχουν ακόμα προχωρήσει στο στάδιο της υιοθέτησης. Από την άλλη, η Ελλάδα μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στον συγκεκριμένο τομέα, αφενός μέσω της εξαγωγής υδρογόνου, και αφετέρου μέσω της ενεργοποίησης του εν πολλοίς αναξιοποίητου εθνικού δυναμικού για το βιομεθάνιο.
Στην 11η Συνεδρία, με τίτλο «Διαχείριση CO2 και Συστήματα CCUS», παρουσιάστηκε η κομβική τεχνολογία της δέσμευσης, αξιοποίησης και αποθήκευσης άνθρακα, η οποία ταχύτατα προσελκύει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο κ. Κωστή Σταμπολής, Πρόεδρος και Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, συντόνισε το πάνελ με τους Δρ. Νίκο Κούκουζα, Διευθυντή Ερευνών του ΕΚΕΤΑ και Visiting Research Fellow του ΙΕΝΕ, τη Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Country Manager and Managing Director της ENERGEAN, τον κ. Άρη Τσικούρα, Group Decarbonization Strategy Director της Titan Cement Group, και την κ. Κλεοπάτρα Αβραάμ, Senior Director Strategic Planning του ΔΕΣΦΑ. Η τεχνολογία CCUS αποτελεί μία ιδανική λύση για τις πιο ρυπογόνες βιομηχανίες, οι οποίες δεν μπορούν να μηδενίσουν τις εκπομπές άνθρακα αλλά επιθυμούν να συνεισφέρουν στις προσπάθειες απανθρακοποίησης. Ο συγκεκριμένος είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα ήδη πρωτοπορεί, με την τσιμεντοβιομηχανία να έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες, αλλά και με το πρώτο μεγάλο έργο της Ανατολικής Μεσογείου, το οποίο βρίσκεται στον Πρίνο.
Η 12η Συνεδρία, για την «Κλιματική Αλλαγή, Βιωσιμότητα, και COP29», επικεντρώθηκε στην επερχόμενη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί σε ελάχιστες ημέρες στο Μπακού. Ο Χρήστος Δήμας, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ, συντόνισε το πάνελ που περιελάμβανε τον Πρέσβη της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, κ. Arif Mammadov, τον Πρέσβη ε.τ. κ. Μιχαήλ Β. Χριστίδη, Co-Chair της Organizing Committee του Balkans & Black Sea Forum και Διπλωματικό Σύμβουλο του ΙΕΝΕ, και τον κ. Αντώνη Μουντούρη, Διευθυντή Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου της HELLENiQ ENERGY. Το επερχόμενο COP29 θα είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς καλείται να επιλύσει τον δύσκολο γρίφο της κλιματικής χρηματοδότησης, αλλά και να διαμορφώσει μία κοινώς αποδεκτή συναίνεση σε έναν κόσμο πιο διχασμένο από ποτέ. Μολονότι η διαδικασία της πράσινης μετάβασης προχωρά, υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο πρέπει να επιταχυνθεί ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του net zero ή, αντίθετα, να επιβραδυνθεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της.
Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των Συμπερασμάτων από τον κ. Νίκο Σοφιανό, Εταίρο και Πρόεδρο Επιτροπής ΑΠΕ. Συνοψίζοντας τα όσα συζητήθηκαν τις δύο ημέρες του Συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2024», ο κ. Σοφιανός μίλησε για το δίπολο της αβεβαιότητας και των μεγάλων προσδοκιών του ενεργειακού τομέα. Η αβεβαιότητα αποτελεί πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της καθημερινότητάς μας, κάτι που καθίσταται ακόμα πιο εμφανές σε έναν γεωπολιτικά, οικονομικά, και πολιτικά ευαίσθητο κλάδο όπως η ενέργεια. Από την άλλη, η σύγχρονη τεχνολογία έχει πραγματοποιήσει μεγάλα άλματα, κάτι που ανοίγει νέα παράθυρα ευκαιριών. Κλείνοντας τις εργασίες του «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2024», ο Πρόεδρος του ΙΕΝΕ, κ. Σταμπολής, εξήγησε πως η πράσινη μετάβαση είναι μεν νομοτελειακή, ωστόσο το ζήτημα της επιβράδυνσής της τίθεται σοβαρά στο τραπέζι του διεθνούς διαλόγου.
Το 28ο Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2024» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).
Το ετήσιο Συνέδριο του ΙΕΝΕ υποστηρίχθηκε χορηγικά από μία ομάδα δυναμικών επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα και ευρύτερα. Ειδικότερα, η HELLENiQ ENERGY υπήρξε ο Μέγας Χορηγός (Lead Sponsor) του «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2024» ενώ οι εταιρείες Motoroil, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ Εμπορίας και KG Law Firm συμμετείχαν ως Χορηγοί (Sponsors) του Συνεδρίου. Στους Υποστηρικτές (Supporters) συγκαταλέγονταν οι εταιρείες EnSCo, ΔΕΣΦΑ, enaon, ΕΔΕΥΕΠ, Energean, ΔΑΠΕΕΠ, Elpedison και Copelouzos Group.
Επίσης, στους Χορηγούς Επικοινωνίας του Συνεδρίου περιλαμβάνονταν το ενεργειακό portal Energia.gr, η εφημερίδα «Ναυτεμπορική», το NEGlobal.eu, το PolicyJournal.gr, το Flash.gr και το Euro2day.gr.