Τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε αριθμό ανοιχτών υποθέσεων παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας και υποθέσεων μη συμμόρφωσης στις ευρωκαταδίκες σε θέματα περιβάλλοντος βρίσκεται η χώρα μας. Στο εσωτερικό, οι κυρώσεις που επιβάλλονται για περιβαλλοντικές παραβάσεις παραμένουν «στα χαρτιά», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόστιμα για αυθαίρετη δόμηση, των οποίων εισπράχθηκε μόνο το 1,7%.

Τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε αριθμό ανοιχτών υποθέσεων παραβίασης της κοινοτικής νομοθεσίας και υποθέσεων μη συμμόρφωσης στις ευρωκαταδίκες σε θέματα περιβάλλοντος βρίσκεται η χώρα μας. Στο εσωτερικό, οι κυρώσεις που επιβάλλονται για περιβαλλοντικές παραβάσεις παραμένουν «στα χαρτιά», με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόστιμα για αυθαίρετη δόμηση, των οποίων εισπράχθηκε μόνο το 1,7%. Ενώ οι χωματερές συνεχίζουν να «ξεφυτρώνουν»... στη θέση εκείνων που κλείνουν.

Η ετήσια έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας υποδεικνύει πλήθος προβλημάτων σε έναν τομέα που ούτως ή άλλως δεν ήταν ποτέ στην «πρώτη γραμμή» των πολιτικών επιλογών. «Διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά το σοβαρό έλλειμμα στην εφαρμογή του περιβαλλοντικού δικαίου, γεγονός πολύ ανησυχητικό», ανέφερε χθες ο διευθυντής της οργάνωσης, Δημήτρης Καραβέλας. «Η χώρα μας βρίσκεται στο “βάθρο της ντροπής”, με τη δεύτερη χειρότερη επίδοση (σ.σ. μετά την Ισπανία). Χάνεται το περιβαλλοντικό κεκτημένο, χάνονται όμως και αδιανόητα ποσά σε πρόστιμα». Μέσα στα αρνητικά ορόσημα του τελευταίου έτους, το WWF συγκαταλέγει:

Το «μπαράζ» παρατάσεων της ρύθμισης για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων. «Η εικόνα που δίνει η πολιτεία για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας είναι: Κάνε την παρανομία σου, θα την τακτοποιήσουμε», ανέφερε η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής πολιτικής του WWF.

Το ναυάγιο στον Σαρωνικό. «Η εξάπλωση της κηλίδας ανέδειξε τις “τρύπες” που υπάρχουν στο σύστημα αντιμετώπισης της θαλάσσιας ρύπανσης και τον τεράστιο κίνδυνο που ενέχουν τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων», ανέφερε η κ. Νάντσου.

Την ατιμωρησία όσων παρανομούν, κερδοσκοπώντας σε βάρος του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα, όπως αναφέρει η οργάνωση, πέρυσι επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 183,4 εκατ. ευρώ για πολεοδομικές αυθαιρεσίες και εισπράχθηκαν μόλις 3,1 εκατ. ευρώ (1,7%). Γενικώς εκτιμάται ότι στο σύνολο των περιβαλλοντικών προστίμων που επιβάλλονται από τους επιθεωρητές και τις υπηρεσίες των Περιφερειών εισπράττεται τελικά μόνο το ένα τρίτο.

Την αυξανόμενη αδιαφάνεια στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος, με την υπηρεσία να αρνείται να παράσχει αναλυτικά στοιχεία για τη δράση της. «Πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα η ανάγκη για διαφάνεια στον τρόπο με τον οποίο οι υπουργοί αντιμετωπίζουν τις εισηγήσεις αυτές, καθώς οι λόγοι για τους οποίους ορισμένες εισηγήσεις “μένουν στο συρτάρι” είναι άγνωστοι», αναφέρει το WWF. Αδιαφάνεια υποδεικνύεται και στο σύστημα νομιμοποίησης αυθαιρέτων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ.

Τη δημιουργία νέων χωματερών, στη θέση εκείνων που κλείνουν και την αύξηση των περιστατικών προβληματικής λειτουργίας ΧΥΤΑ, όπως το Τεμπλόνι της Κέρκυρας.

Την επαναφορά, με έμμεσο τρόπο, της εκτροπής του Αχελώου. «Αυτό που συμβαίνει είναι μια “σαλαμοποίηση” των έργων, που ολοκληρώνονται τμηματικά, παρά την πολιτική δήλωση ότι η εκτροπή δεν θα προχωρήσει. Οταν όλα τα έργα της εκτροπής είναι εκεί, αρκεί μια πολιτική απόφαση για να γίνει», εκτίμησε η κ. Νάντσου.

 

(Πηγή: «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)