Ένα μεγάλο έργο είναι στα σκαριά της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΕΔΕΥΑ), η οποία στοχεύει στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Η πρόθεση υπάρχει, το ίδιο και η τεχνογνωσία, το μόνο "αγκάθι" είναι η χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να έρθει μόνο με τη μορφή δανεισμού. Παρόλα αυτά, αν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα μιλάμε για μια επένδυση με πολλά ανταποδοτικά οφέλη, σε οικονομία και περιβάλλον

Ένα μεγάλο έργο είναι στα σκαριά της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης (ΕΔΕΥΑ), η οποία στοχεύει στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων. Η πρόθεση υπάρχει, το ίδιο και η τεχνογνωσία, το μόνο "αγκάθι" είναι η χρηματοδότηση, η οποία μπορεί να έρθει μόνο με τη μορφή δανεισμού. Παρόλα αυτά, αν το σχέδιο υλοποιηθεί, θα μιλάμε για μια επένδυση με πολλά ανταποδοτικά οφέλη, σε οικονομία και περιβάλλον.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, μέλος της ΕΔΕΥΑ και συντονιστής της επιτροπής ΕΣΠΑ, Δημήτρης Καρασταύρου, μας εξηγεί ότι "ξεκινήσαμε να βρούμε τρόπους χρηματοδότησης για έργα ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με την καινούργια νομοθεσία που υπάρχει κι αυτή που περιμένουμε να ψηφιστεί με τις ενεργειακές κοινότητες, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν φωτοβολταϊκά πάρκα κι έτσι να μειώσουμε το κόστος ενέργειας στις ΔΕΥΑ πανελλαδικά και στους επιμέρους δήμους.

Είδαμε ότι αν βρούμε μια μακροχρόνια χρηματοδότηση 20-25 ετών, από τη στιγμή που η απόσβεση ενός τέτοιου εγχειρήματος γίνεται στην πενταετία, τα υπόλοιπα χρόνια θα είναι το όφελος προς την επιχείρηση. Χρηματοδότηση από το γνωστό ΕΣΠΑ, είτε τομεακό είτε της περιφέρειας, δε μπορεί να γίνει γιατί είναι έργο που παράγει έσοδα. Επίσης, από το υπουργείο Ανάπτυξης εξαιρούνται τα φωτοβολταϊκά από τις χρηματοδοτήσεις. Άρα, η χρηματοδότηση μπορεί να έρθει μόνο με τη μορφή δανεισμού".

Επομένως, ως μοναδική διέξοδος είναι ο δανεισμός. "Κι επειδή οι ελληνικές τράπεζες δεν δανείζουν, ήδη έχουμε στείλει ερωτήματα σε πρόγραμμα που είναι ο προθάλαμος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να μας χρηματοδοτήσει τις ωριμάνσεις αυτών των έργων και συγχρόνως να πάρουμε ένα δάνειο με μικρό επιτόκιο, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που θα καθιστά βιώσιμο αυτό το εγχείρημα. Η τράπεζα δέχεται μόνο σοβαρές προτάσεις σαν τη δική μας και ειδικά για την ενέργεια, αυτές τις περιπτώσεις συνήθως τις χρηματοδοτούν και τις θέλουν. Έχουμε ξεκινήσει την αλληλογραφία με το πρόγραμμα και μας ζητούν κάποιες διευκρινίσεις αλλά είμαστε σε καλή τροχιά.

Υπάρχει ένα χρηματοδοτικό κενό, καθότι η Τράπεζα δανείζει το 60% της επένδυσης, άρα απομένει ένα 40%, το οποίο θα πρέπει να καλύπτεται τουλάχιστον 10% από ίδιους πόρους. Αυτή την κουβέντα κάναμε και με τον υπουργό κο Χαρίτση, όταν τον επισκεφτήκαμε με τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ και δήμαρχο Ρεθύμνου κο Μαρινάκη. Ο υπουργός είδε πολύ θετικά το πρόγραμμα και του έχουμε στείλει τις επαφές με την Τράπεζα", εξηγεί ο κος Καρασταύρου.

Ο πρόεδρος άλλωστε σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα, συνοδεία του κου Μαρινάκη, σε ραντεβού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε να συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης, δηλαδή του δανεισμού, ακόμη και για όλο το πακέτο. "Λέμε για όλο το πακέτο, γιατί το ταμείο είναι ουσιαστικό ο προπομπός της τράπεζας. Άρα είτε μιλάς κατευθείαν με την τράπεζα είτε με το ταμείο, είναι πρακτικά το ίδιο", διευκρινίζει ο κος Καρασταύρου.
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια, έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

"Στα χέρια μας, τους προηγούμενους μήνες, έχουμε έτοιμη μελέτη και εκκρεμούν κάποιες κοινές υπουργικές αποφάσεις, για να γίνουν λειτουργικά τα νομοθετήματα που αφορούν τον ενεργειακό συμψηφισμό. Αυτά τα προβλήματα τα συζητήσαμε με τον κο Χαρίτση, ο οποίος μας ζήτησε ένα υπόμνημα, κι αυτό το υπόμνημα θα το ετοιμάσουμε με την κοινή επιτροπή ΕΣΠΑ και Τεχνική Επιτροπή της ΕΔΕΥΑ που θα γίνει στις 10 Νοεμβρίου στην Αθήνα, προκειμένου να μαζέψουμε όλα τα προβλήματα των νομοθετημάτων που υπάρχουν, ώστε να γίνει ένα κείμενο, να τους πούμε τι λείπει και πως μπορούν να μας βοηθήσουν για να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Η αλήθεια είναι πως δημιουργήθηκαν καλά νομοθετήματα κι απευθύνονται στους δήμους και στις ΔΕΥΑ. Έχουν κάποια προβλήματα, όμως μας ακούν και είναι πρόθυμοι να παρέμβουν ώστε να τα λύσουμε".

(xronos.gr)