Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία και την πρόθεση αυτοί να ενισχυθούν περισσότερο εξέφρασαν οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντησή τους χθες το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διμερή συνεργασία Κύπρου και Γαλλίας στον ενεργειακό τομέα.

Τους ισχυρούς δεσμούς φιλίας ανάμεσα σε Κύπρο και Γαλλία και την πρόθεση αυτοί να ενισχυθούν περισσότερο εξέφρασαν οι ηγέτες των δύο χωρών, Εμανουέλ Μακρόν και Νίκος Αναστασιάδης σε συνάντησή τους χθες το απόγευμα στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη διμερή συνεργασία Κύπρου και Γαλλίας στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των δύο αντρών ήταν το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά και περιφερειακά ζητήματα και οι διμερείς σχέσεις στον αμυντικό τομέα.

Ανακοίνωση της Κυπριακής προεδρίας αναφέρει ότι σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις Γαλλίας - Κύπρου και υπέγραψαν τη στρατηγική ατζέντα για την οικονομία και τον πολιτισμό.

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε στους ισχυρούς αμυντικούς δεσμούς των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι το υπουργείο Αμυνας και το γαλλικό ναυτικό θα επεξεργαστούν προτάσεις για συνεργασία.

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη δραστηριοποίηση της Total στην κυπριακή ΑΟΖ και επεσήμανε ότι η Γαλλία στηρίζει πλήρως την παρουσία της γαλλικής εταιρείας στην Κύπρο.

Για το Κυπριακό ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι «έγινε σημαντική πρόοδος στις συνομιλίες» και αυτό, τόνισε, «οφείλεται στον πρόεδρο Αναστασιάδη». Διαβεβαίωσε πως «όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αποφασίσει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, η Γαλλία θα τις στηρίξει». Η Γαλλία, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και «εάν της ζητηθεί, θα εμπλακεί περισσότερο στο Κυπριακό, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν το υψηλό επίπεδο των διμερών τους σχέσεων, καθώς και την εξαιρετική πολυεπίπεδη συνεργασία τους.

Συμφωνήθηκε, είπε, να εντατικοποιηθεί περαιτέρω ο διάλογος, με στόχο τη σταδιακή υλοποίηση της γαλλο-κυπριακής Στρατηγικής Ατζέντας, που έχει συμφωνηθεί και υπογραφεί τον Οκτώβριο του 2016.

Η Κύπρος, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, αναπτύσσει πρωτοβουλίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για προώθηση της συνεργασίας, της ειρήνης και της σταθερότητας.

Είναι σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, που «η Γαλλία μπορεί να χρησιμοποιεί τη ναυτική βάση στο Μαρί και την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο».

Επίσης αναφέρθηκε και στην επόμενη Σύνοδο των επτά Μεσογειακών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο εντός των επόμενων εβδομάδων.