28ο "Ενέργεια & Ανάπτυξη, 2024": Οι Στρεβλώσεις στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και Πώς Αντιμετωπίζονται

28ο Ενέργεια & Ανάπτυξη, 2024: Οι Στρεβλώσεις στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας και Πώς Αντιμετωπίζονται
Του Αδάμ Αδαμόπουλου
Πεμ, 7 Νοεμβρίου 2024 - 16:11

To 28o Ετήσιο Εθνικό Συνέδριο "Ενέργεια & Ανάπτυξη 2024" που διοργανώνει το ΙΕΝΕ στο OTE Αcademy, στην Αθήνα, συνεχίστηκε με την 8η Συνεδρία που είχε ως κεντρικό θέμα την κατάσταση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συζήτηση για τα θέματα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη, τις περικοπές Φορτίων από ΑΠΕ, την Αποθήκευση Ενέργειας της ΣΗΘΥΑ και την διείσδυση των ΑΠΕ που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Χάρης Φλουδόπουλος

Τον τόνο στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που ακολούθησε έδωσε ο κ. Παντελής Μπίσκας Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο οποίος προέβη στην παρουσίαση και ανάλυση της πρότασης για τη δημιουργία μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SMR) στην Ελλάδα, υπό το φως της σχετικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κ. Μπίσκας ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά της τεχνολογίας, ενώ ανέπτυξε και τέσσερα σενάρια για την πιθανή προσθήκη τέτοιων μονάδων στην χώρα μας. Όπως είπε, με αυτό τον τρόπο, η Ελλάδα θα μπορούσε να εξάγει 2 TWh ετησίως και συμπέρανε ότι μια τέτοια τεχνολογία θα είχε σημαντική θετική επίπτωση στην χώρα μας, αφού θα οδηγούσε σε μείωση των τιμών της ενέργειας για τον τελικό καταναλωτή.  

Από την πλευρά του, ο κ. Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΧΕ υποστήριξε ότι η Ελλάδα υπήρξε ανέκαθεν πιο ακριβή αγορά χονδρικής και ότι για την ενεργειακή ακρίβεια δεν ευθύνεται το target model. Είπε ακόμη ότι πριν από το 2021 όταν υιοθετήθηκε το Μοντέλο- Στόχος το χάσμα με τις τιμές χονδρικής στην Γερμανία βρισκόταν στο 70%, ενώ τώρα έχει μειωθεί κάτω από το 30%.  

Υποστήριξε, τέλος, ότι κακώς η Ελλάδα θεωρείται χρηματιστηριακή αγορά στον ηλεκτρισμό, αφού μόνο ένα 5% των ποσοτήτων ρεύματος συναλλάσσεται στην προημερησία αγορά για να καταλήξει λέγοντας πως η λιανική θα έπρεπε να είναι ο ήρεμος βυθός και η χονδρική η τρικυμισμένη επιφάνεια, προκειμένου να καταδείξει ότι στη χώρα μας δημιουργήθηκε ένα μοναδικό φαινόμενο, η λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας να συνδέεται με της διακυμάνσεις της χονδρικής.

«Το target model δεν φτιάχτηκε για να δίνει σήματα στην αγορά λιανικής», είπε χαρακτηριστικά!    

Το λόγο πήρε μετά ο κ. Ανδρέας Πετροπουλέας, Διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα είναι η 18η πιο ακριβή αγορά στην ΕΕ, την ώρα που το κόστος παραγωγής είναι 0,22 ευρώ/MWh και στην Γερμανία 0,40 ευρώ. Έφερε δε ως παράδειγμα ένα τυπικό λογαριασμό κατανάλωσης ρεύματος για μια 4μελή οικογένεια για να δείξει ότι ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει πολύ χαμηλές τιμές για την ενέργεια, αλλά καταλήγει να θεωρεί ότι πληρώνει υπέρμετρο κόστος. «Μια τυπική 4μελής οικογένεια στη χώρα πληρώνει 120 και 140 ευρώ μηνιαίως σε τηλεπικοινωνιακά τέλη αλλά κανείς δεν διαμαρτύρεται», είπε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι για κάθε αύξηση 10 ευρώ/MWh στην τιμή της προμήθειας, ο καταναλωτής επιβαρύνεται με μόλις 3 ευρώ και αναρωτήθηκε: «Αξίζει να δηλητηριάζεται με αυτόν τον τρόπο ο Έλληνας;»  

Στη συνέχεια μίλησε online ο κ. Αντώνης Κοντολέων, Πρόεδρος ΔΣ της ΕΒΙΚΕΝ τόνισε ότι η κυριότερη στρέβλωση στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού είναι η διασύνδεση της λιανικής με την χονδρική τιμή», συμφωνώντας με τον κ. Πετροπουλέα. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, ο παραγωγός «χετζάρεται» από τα οικιακά τιμολόγια του ρεύματος αφού μετακυλίει το ρίσκο στον καταναλωτή, αυξάνοντας τις τιμές.  

Είπε ακόμη ότι ο φόρος που επιβλήθηκε τον περασμένο Αύγουστο στο φυσικό αέριο, αύξησε το μεταβλητό κόστος της ενέργειας, ενώ τόνισε ότι οι ΑΠΕ και οι διασυνδέσεις δεν πρόκειται να ρίξουν τις τιμές στο κοντινό μέλλον, παρά μόνο όταν θα καταφέρουν να καθορίζουν την οριακή τιμή συστήματος.  

Τέλος, εξέφρασε την άποψη ότι είναι άστοχο να υποστηρίζουν, διάφοροι κύκλοι στην Ελλάδα, ότι οι υψηλές τιμές δεν αποτελούν πρόβλημα για την ενεργοβόρο βιομηχανία και αντέτεινε ότι το υψηλό κόστος αποτελεί τροχοπέδη για τις βιομηχανίες υψηλής εντάσεως ενέργειας.      

Τη συζήτηση έκλεισαν με σύντομες παρεμβάσεις τους και σχόλια, ο κ. Δημήτρης Μοίρας, Πρόεδρος του ΕΣΣΗΘ, καθώς και ο κ. Richard Scott, Energy & Renewables Partner, της One Global Broking, από το Ηνωμένο Βασίλειο.