Τον γόρδιο δεσμό της παραμονής ή όχι 23 υδρονομέων καλείται να επιλύσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μετά την αρνητική γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ένα σήριαλ που διαρκεί οκτώ ολόκληρα χρόνια, παρατείνει την αγωνία των εργαζομένων, αφού η ΕΥΔΑΠ δηλώνει αντίθετη στην λήψη οριστικών αποφάσεων

Τον γόρδιο δεσμό της παραμονής ή όχι 23 υδρονομέων καλείται να επιλύσει η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, μετά την αρνητική γνωμοδότηση του ΑΣΕΠ για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ένα σήριαλ που διαρκεί οκτώ ολόκληρα χρόνια, παρατείνει την αγωνία των εργαζομένων, αφού η ΕΥΔΑΠ δηλώνει αντίθετη στην λήψη οριστικών αποφάσεων, πριν πάρει στα χέρια της επιστημονικές γνωμοδοτήσεις που θα της επιτρέψουν να παρακάμψει το ΑΣΕΠ χωρίς στο μέλλον να εγερθεί ζήτημα νομιμότητας. Αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία δεν διαθέτει άλλους υδρονομείς, καθώς παρά τον σχεδιασμό για νέες προσλήψεις δεν έχει προβλεφθεί η ειδική αυτή κατηγορία εργαζομένων.

Για την παραμονή των υδρονομέων που απασχολούνται στον νευραλγικό τομέα της αντιμετώπισης των διαρροών του δικτύου της Πρωτεύουσας έχει κινητοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ολόκληρο το συνδικαλιστικό κίνημα της εταιρείας. Αφορμή ήταν απόφαση του ΑΣΕΠ, με την οποία δεν εγκρίνεται η μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των 23υδρονομέων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Οι εργαζόμενοι επικαλούνται δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν και ζητούν να μην προχωρήσουν οι απολύσεις μέχρι να βγει η τελεσίδικη απόφαση από την ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Για την υπόθεση έχουν εκδοθεί δύο αντιφατικές δικαστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με τα πολιτικά δικαστήρια και τις αποφάσεις Μονομελών Πρωτοδικείων που επικαλείται η ΕΥΔΑΠ, οι υδρονομείς θα πρέπει να προσληφθούν για 7μηνη δοκιμαστική περίοδο, ενώ σύμφωνα με τα διοικητικά δικαστήρια (αποφάσεις Διοικητικών Εφετείων) δεν θα πρέπει να προσληφθούν. Οι 23 υδρονομείς δικαιώθηκαν το 2013 από τα δικαστήρια, τα οποία έκριναν ότι πρέπει να προσληφθούν με επτάμηνες συμβάσεις μαθητείας που θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου, εφόσον υπάρξει απόφαση του ΑΣΕΠ. Η περίοδος αυτή (μαθητείας) έχει παρέλθει από τον περασμένο Μάιο όμως η απόφαση του ΑΣΕΠ εκδόθηκε πρόσφατα.

Το ζήτημα καλείται να επιλύσει τώρα με την οριστική και αμετάκλητη απόφασή της η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, στην οποία προσέφυγε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ασκώντας αναίρεση «υπέρ του νόμου». Όμως οι υδρονομείς κρέμονται από τα χείλη της διοίκησης της ΕΥΔΑΠ.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας έχουν ανακοινώσει ότι υπήρξε προφορική δέσμευση του διευθύνοντος συμβούλου Γιάννη Μπενίση, για την παραμονή τους μέχρι την έκδοση της αναμενόμενης απόφασης του Αρείου Πάγου.

Πρόσφατα αντιπροσωπεία της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ και των 23 υδρονομέων συναντήθηκε, λόγω απουσίας του υπουργού Υποδομών Χρίστου Σπίρτζη, με τον Σταύρο Καραγκούνη, διευθυντή του πολιτικού του γραφείου.

Οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ επεσήμαναν την ανάγκη να δοθεί άμεσα πολιτική λύση και να κλείσει το ζήτημα, αφού η παραμονή των 23 εργαζομένων στην εταιρεία εκτός του ότι δεν παραβιάζει κανένα νόμο, είναι απόλυτα αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του δικτύου ύδρευσης της πρωτεύουσας.

Ο κ. Καραγκούνης στη συνάντηση, τάχθηκε υπέρ της παραμονής των 23 εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πρόκειται για μία απόφαση του κ. Μπενίση. «Αν δεν θέλει γιατί θεωρεί ότι θα έχει ποινικές ευθύνες και διώξεις, δεν μπορούμε να του βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό» φέρεται να δήλωσε ο συνεργάτης του υπουργού, παρατείνοντας την αβεβαιότητα.

 

(Πηγή: newmoney.gr)