Το πρόγραμμα BayGAP της Βayer κέρδισε τις εντυπώσεις στο Global
G.A.P. Tour, με την
πραγματοποίηση της εκδήλωσης
Food Safety Forum. Τη διοργάνωση ανέλαβε και πραγματοποίησε ο
Φορέας Επιθεώρησης, Πιστοποίησης και Εκπαίδευσης TÜV HELLAS (TÜV NORD) στο
ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens, έχοντας θέσει ως στόχο του συνεδρίου την ευαισθητοποίηση των παραγωγών αγροτικών
προϊόντων για υιοθέτηση ασφαλών και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών. Στο Συνέδριο
που είχε μεγάλη συμμετοχή έδωσαν το παρόν τόσο κυβερνητικοί εκπρόσωποι όσο και
φορείς πιστοποίησης, στελέχη του λιανικού εμπορίου, εκπρόσωποι συσκευαστηρίων αλλά και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.
Στο πλαίσιο του
Food Safety Forum, η Bayer είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει με εισήγησή της το
δικό της
πρόγραμμα εκπαίδευσης παραγωγών BayGAP. Η κα
Χρυσή
Κοτονιά, Sustainable Agriculture Manager του Τομέα Επιστήμης Γεωργίας της Bayer
Ελλάς και υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος στη χώρα μας ξεκίνησε
την παρουσίαση της με μία γενική αναφορά στις δράσεις της εταιρίας σχετικά με
τις Συνεργασίες στην Αλυσίδα τροφίμων. Στη συνέχεια, η κα Κοτονιά προχώρησε με
αναλυτική περιγραφή του εκπαιδευτικού προγράμματος BayGAP, το οποίο αποτελεί
μία από τις υπηρεσίες που έχει αναπτύξει η Bayer για να υποστηρίξει τους
παραγωγούς, προσφέροντάς τους ολοκληρωμένες λύσεις στο χωράφι. Μέσα από την
ενεργή συμμετοχή του ακροατηρίου επιβεβαιώθηκε η ανάγκη για έναν δομημένο τρόπο
σύνδεσης της εκπαίδευσης των Ελλήνων παραγωγών με την απόκτηση πιστοποίησης της
αγροτικής παραγωγής.
Στην Bayer,
έχοντας ως βασικούς πυλώνες την
Εκπαίδευση, τη
Συμβουλή
στον Αγρό και την
Υποστήριξη για
Πιστοποίηση, εργαζόμαστε ώστε το BayGAP να αναγνωριστεί ως το εκπαιδευτικό
πρόγραμμα διαφοροποίησης των παραγωγών που θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση στις
τοπικές και διεθνείς αγορές. Επιπλέον, στόχος μας είναι, μέσα από το πρόγραμμα
BayGAP, να παρέχουμε υποστήριξη σε όλους τους συνεργάτες στην αλυσίδα αξίας
τροφίμων, προκειμένου να
πραγματοποιήσουν τους στόχους τους για αειφόρο ανάπτυξη.
Το GLOBALG.A.P. αποτελεί κοινή προσπάθεια επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού
λιανεμπορίου τροφίμων και αγροτικών προϊόντων
Euro Retail Produce Working Group, με στόχο τη θέσπιση κανόνων
κοινής αποδοχής σε παγκόσμιο επίπεδο, την ανάπτυξη πλαισίου Ορθής Αγροτικής Πρακτικής
(G.A.P.), τη συνεχή βελτίωση και κατανόηση της ορθής πρακτικής και την ανοιχτή
επικοινωνία καταναλωτών και παραγωγικών κλάδων συμπεριλαμβανομένων των
παραγωγών και των εξαγωγέων - εισαγωγέων.